Devii mămică în 2019 și ți-e teamă? 10 lucruri care te vor liniști

Devii mămică în 2019 și ți-e teamă? 10 lucruri care te vor liniști

Redactor Andreea Baluteanu

Momentul în care dăm naștere e cu siguranță unul dintre cele mai speciale ale existenței. Viața ta va urma de acum încolo un cu totul alt curs și este foarte posibil să fii schimbată pentru totdeauna. Îți vei aminti de ceea ce a fost înaintea lui bebe cu nostalgie, poate cu un strop de regret, dar cert este că lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel.

Tocmai aceste gânduri sunt cele care pun presiune pe tinerele mămici. Mă voi descurca? Voi putea să alăptez? Voi ști să îl cresc pe bebe așa cum trebuie sau voi eșua? Dacă și tu ți-ai pus aceste întrebări și aștepți cu un amestec de teamă și de bucurie miracolul vieții, suntem aici pentru a te liniști: citește câteva dintre concluziile la care au ajuns proaspetele mămici în rândurile de mai jos! Sunt cu siguranță cel mai bun „calmant” în aceste momente!

Porția de pace pentru proaspetele mămici: ce trebuie să știi despre maternitate

Peste foarte puțin timp, vei deveni mămică. Viața ta va fi indiscutabil mai grea, dar înmiit mai frumoasă. Maternitatea e înscrisă în codul tău genetic, în menirea ta, și, din moment ce ai ales să o îmbrățișezi, trebuie să fii convinsă că ești echipată cu tot ce trebuie pentru a te bucura de ea. Descoperă mai jos câteva trucuri din partea proaspetelor mămici, care te vor liniști în legătură cu cea mai magică perioadă din viața ta!

  1. În timp, „coșmarul” de acum va deveni cel mai frumos vis. Lunile de imediat de după naștere nu sunt, cel puțin la prima vedere, cea mai plăcută perioadă a vieții. Ești obosită, stresată, nedormită și nemâncată, fiecare plâns al celui mic trezește în tine spaime cum nu ai mai trăit și nervi de care ți-e rușine. Gândul că mai târziu vei reține numai ce e bun din aceste momente poate fi însă liniștitor: așa că, deși bebe urlă, trage aer în piept, relaxează-te și gândește-te că acum ești protagonista unor clipe de care mai târziu îți va fi dor.
  2. Nu tot ceea ce a fost scris, afirmat, demonstrat ți se potrivește și ție. Cărțile de parenting ne învață cum să ne creștem copiii și conțin, fără urmă de îndoială, informații folositoare, dar nu trebuie să le iei ca fiind indiscutabile. Fiecare ființă e diferită, așa că nu te stresa dacă bebe nu urmează programul ideal disecat în fiecare manual de parenting. Nu uita că nici experții nu pot cădea de acord, așa că ce rost are să te stresezi?
  3. Însă intuiția ta nu se înșală. Așa cum am spus, ai fost programată genetic să porți o sarcină și să crești un copil. Fie că o iei drept menire, destin sau pur și simplu ADN, mii de strămoașe ale tale s-au achitat de aceeași sarcină. Dacă simți că nu mai poți sau nu mai știi ce să faci, ascultă-ți instinctul: e mai înțelept decât toate informațiile pe care le dețin cărțile de self-help.
  4. Nu fi prea dură cu tine. Nu poți să alăptezi? Nu ești în stare să mai ai grijă și de casă? Cazi răpusă de oboseală când bebe doarme? E normal și nu ar trebui să te cerți deoarece nu corespunzi imaginii perfecte stabilite de societate. Deja ai reușit atât de multe și te poți considera liniștită o supereroină.
  5. Ieși din casă în fiecare zi. Știm că simți nevoia să fii lângă puiul tău non-stop și uneori nu poți ieși cu bebe afară, așa că renunți la idee. Însă depresia postnatală e o realitate mult mai alarmantă decât câteva momente în care micuțul plânge fără tine (iar acest scenariu e posibil nici să nu se petreacă). Ieși la o mică plimbare, cumpără pâine sau pur și simplu stai la aer, în liniște. Te vei întoarce cu forțe înmiite!
  6. Nu te stresa în legătură cu greutatea. Nici a ta, nici a lui bebe. E mai important să fiți sănătoşi, decât să atingeți niște standarde. Nu te forța să dai jos kilogramele din timpul sarcinii decât dacă ești fotomodel Victoria’s Secret și cariera ta depinde de asta.
  7. E în regulă ca bebe să plângă. Nu spunem nici pe departe să îl lași pe micuț să sufere fără a verifica despre ce e vorba, dar, uneori, copiii pur și simplu plâng. Tot ce poți face este, după ce ai verificat dacă nu îi e foame sau dacă nu e ud, să îl lipești de tine și să îi oferi liniștea contactului matern. E cea mai bună metodă de a-i arăta că nu are de ce să se teamă.
  8. Nu forța relația. Sunt mame care își iubesc deplin mica minune din momentul în care au simțit că mișcă în interiorul lor. Dar există și femei care stabilesc mai dificil relația cu copilul. Nu te judeca dacă ai impresia că nu ești pe deplin dedicată celui mic: relația dintre voi se va forma și va fi indestructibilă chiar și atunci când are nevoie de câteva luni.
  9. Fă multe poze! Peste ani, vei dori să îți amintești de toate etapele de formare a lui bebe! Prin urmare, pozele nu pot fi niciodată prea multe. De asemenea, asigură-te că nu salvezi totul pe telefon. Nu poți avea încredere deplină în electronice, așa că fotografiile în format fizic nu vor fi niciodată demodate. În plus, un album pe care îl poți atinge e întotdeauna o idee mai bună decât cel digital.
  10. Ai grijă de tine. Un bebe fericit are o mămică asemenea, deci nu uita de micile tale plăceri. Sunt mame dedicate care reușesc să prindă și ședințe de yoga, și o vizită la spa sau la teatru atunci când au copii mici. Totul ține de planificare atentă și de ajutorul primit. Prin urmare, nu te sfii să îți implici și soțul, bunicii sau celelalte rude apropiate în misiunea de a vă crește copiii.

Multe mămici ajung să neglijeze problemele de sănătate cu care se confruntă, considerându-le prea puțin importante în comparație cu cele ale lui bebe. Nu neglija orice sursă de disconfort, pentru că starea ta de bine e prioritară.

 

Mameloanele iritate vor compromite experiența alăptatului, așa că trebuie să faci ceva în privința lor. Multi-Mam Balm protejează și hrănește pielea mamelonului înainte și după alăptare, fiind unul dintre produsele de care are nevoie orice proaspătă mămică. Produsul previne iritațiile și e natural, hipoalergenic și inofensiv pentru cei mici. Nu e necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, deoarece nu presupune niciun risc pentru micuțul tău. Multi-Mam Balm e disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.