Durerea de burtă în sarcină: 12 cauze posibile

Durerea de burtă în sarcină: 12 cauze posibile

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ești însărcinată și, de la o vreme, a început să te doară burtica, iar lucrul acesta te îngrijorează? Cu siguranță, înainte de a-ți suna medicul pentru o programare la control, ai dori să știi dacă ceea ce ți se întâmplă e normal sau reprezintă o problemă mai serioasă. Iată aici un ghid care sperăm că te va ajuta să-ți decodifici durerile și să-ți dai seama dacă simptomele pe care le ai sunt normale sau necesită atenția imediată a medicului.

cand ramai insarcinata te doare burta

Simţi ceva în burtă când rămâi însărcinată

Pentru început, trebuie precizat faptul că unele dureri abdominale care apar în timpul sarcinii sunt absolut normale; la urma urmei, trupul femeii gravide suferă transformări majore: organele sunt în continuă schimbare, uterul se extinde, ligamentele se întind și ele. Dar durerea abdominală apărută în timpul sarcinii poate avea și cauze grave. Le vom detalia imediat în articol.

O întrebare frecventă a femeilor este dacă simt ceva în burtă atunci când rămân însărcinate. Potrivit specialiştilor, concepţia apare cu aproximativ 2 săptămâni înainte de apariţia următoarei menstruaţii. Prin urmare, semnele unei sarcini, exact în momentul concepţiei, sunt extrem de reduse. Însă, pentru sănătatea copilului este bine să te comporţi ca şi cum eşti însărcinată (evitarea alcoolului, fumatului), mai ales deoarece aceste prime faze de dezvoltare sunt foarte sensibile pentru făt.

Ce simţi când eşti însărcinată în primele zile

  • greaţă sau vărsături;
  • sâni sensibili şi măriţi;
  • oboseală;
  • pofta pentru anumite alimente.

De când încep să te doară sânii când eşti însărcinată

Momentul exact poate să difere de la o femeie la alta, însă de cele mai multe ori sânii încep să doară la circa 2-3 săptămâni de sarcină. Acest lucru se întâmplă din cauza modificărilor hormonale care conduc mai mult sânge către sâni, începând pregătirea lor pentru alăptare.

De asemenea, depozitele de grăsimi se concentrează în sâni, aceştia devin mai mari ca şi dimensiune. După primul trimestru însă durerile de sâni încep să descrească.

Citeşte şi: Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

Cauze inofensive ale durerii de burtă în timpul sarcinii

De la constipație până la durerile de ligament rotund, iată care ar putea fi câteva dintre cauzele obișnuite care pot provoca dureri abdominale benigne în timpul sarcinii.

Creșterea uterului

Pentru a-i face loc fătului care se dezvoltă, uterul femeii gravide își modifică dimensiunile, crește treptat, ceea ce provoacă uneori dureri de burtă (nepericuloase), urmând ca după naștere uterul să revină la starea sa inițială.

„Pe măsură ce uterul crește, acesta presează intestinele, ceea ce poate conduce la senzație de greață, de saturație rapidă sau distensie (creștere în volum – n.r.) abdominală”, explică dr. Patrick Duff, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Florida, Gainesville. Soluția? Mănâncă mai des, mânâncă mai puțin, fă exerciții fizice regulate, odihnește-te și golește-ți mai des vezica urinară, le sfătuiește medicul pe viitoarele mămici.

Dureri de ligament rotund

Durerile de ligament rotund sunt considerate normale în timpul sarcinii, fiind cauzate tot de schimbările care au loc în trupul femeii gravide. De obicei, apar în al doilea trimestru de sarcină și se manifestă, de regulă, ca un junghi ascuţit în abdomen, în zona pelvină, într-o singură parte sau ambele părţi; de asemenea, durerea se poate simţi de parcă ar traversa întreaga burtă.

„Uneori, odată cu creșterea uterului, se întind și ligamentele rotunde - două ligamente mari care se deplasează în partea din față a uterului și în josul abdomenului”, precizează dr. Duff. Durerea poate fi ascuțită ca un junghi, atunci când schimbați poziția, sau suportabilă și de mai lungă durată.

Aceste ligamente se contractă şi se relaxează mai lent decât muşchii, așa încât orice mişcare care solicită întinderea lor bruscă (de pildă, când te ridici repede în picioare sau chiar și când râzi ori tuşești) poate să-ți producă dureri.

Ce-i de făcut? Odihnește-te bine, schimbă-ţi poziţiile cât mai lent posibil, iar când strănuţi, tuşeşti sau râzi în hohote, apleacă-te puțin în față pentru a scădea presiunea asupra ligamentelor.

În mod normal, această durere va trece de la sine, dar dacă te deranjează foarte mult, consultă-ți medicul ginecolog pentru a găsi o soluție care să o atenueze (ţi-ar putea recomanda, de pildă, un medicament ușor sau unele exerciţii fizice).

Constipație și gaze

Constipația și gazele sunt, din păcate, de multe ori parte integrantă din sarcină. Progesteronul, un hormon al cărui nivel crește în timpul sarcinii, produce o încetinire a întregului tract gastrointestinal, făcând digestia alimentelor mai lentă. Cauzele constipației ar putea fi uneori grijile excesive, anxietatea, stresul sau alte stări prin care trec femeile însărcinate.

Pentru a combate constipația, bea multă apă și consumă alimente bogate în fibre. În cazul în care acest lucru nu te scutește de probleme, medicul îți poate poate prescrie un laxativ ușor sau un supliment cu fibre.

Contracțiile Braxton Hicks

Purtând numele medicului care le-a descris prima oară, în 1872, acestea sunt contracții neregulate, intermitente, nedureroase, care apar încă din prima parte a sarcinii, dar s-ar putea să le observi abia pe la mijlocul perioadei sau deloc.

„Contracțiile Braxton Hicks nu sunt asociate cu dilatarea colului uterin”, explică dr. Duff. „Ele sunt enervante, dar în totalitate benigne.” Important este să poți face diferența între aceste contracții și travaliul prematur.

„Contracțiile travaliului prematur real tind să devină tot mai frecvente”, observă dr. Duff, dar, „dacă cineva poate purta o conversație, poate privi la televizor sau poate să citească, atunci contracțiile nu sunt, probabil, travaliu prematur real”.

Deshidratarea poate declanșa contracțiile Braxton Hicks, deci asigură-te că bei multe lichide. Când contracțiile pe care le sesizezi persistă sau nu ești sigură dacă sunt Braxton Hicks ori sunt contracțiile unui travaliu prematur, sună-ți doctorul ginecolog spre a te consulta cu el.

Cazurile mai grave de dureri de burtă în timpul sarcinii

Chiar dacă li se întâmplă să aibă uneori dureri de burtă, majoritatea femeilor au sarcini sănătoase. Dar pot apărea și cazuri de complicații grave, care necesită o atenție imediată din partea medicului. Printre avertizările pe care le prezintă o asemenea situație și de care trebuie neapărat să ții seama se numără: sângerările, durerea severă, febra și unele tulburări de vedere. Iată, în continuare, care ar putea fi cauzele durerilor de burtă care anunță o situație posibil periculoasă pentru o femeie însărcinată.

Sarcina extrauterină (ectopică sau tubară)

În cazurile de sarcină ectopică (sau tubară), ovulul fecundat se implantează și se dezvoltă altundeva decât în uter - cel mai adesea, în trompa uterină, dar și în ovare, în cavitatea abdominală sau în colul uterin. Asemenea situații se întâmplă la una din 50 de sarcini. În cazul (puțin probabil) în care ai o sarcină ectopică, este posibil ca, între săptămânile 6 și 10 ale sarcinii, să simți o durere abdominală intensă, ascuțită, sau dureri severe, persistente pe o singură parte a burții, însoțite de sângerare, amețeli și chiar leșin. Aceasta, deoarece trompa uterină se dilată (și chiar se poate rupe).

Femeile cu risc crescut de sarcină ectopică sunt cele care au suferit o sarcină ectopică sau intervenții chirurgicale pelvine, abdominale, la nivelul tubului uterin, cele care au suferit de endometrioză sau de boli cu transmitere sexuală ori cele care au urmat tratamente de fertilizare sau au o ligatură tubară, un dispozitiv intrauterin la momentul concepției sau o infecție pelviană. Un uter anormal și utilizarea tehnicilor de reproducere artificială par să crească riscul; la fel și folosirea pe termen lung a steriletului.

Citeşte şi: Sarcina la 40 de ani. Cum e sa fii mamă la 40 de ani? 8 avantaje şi dezavantaje

Sarcinile ectopice nu pot evolua (ovulul nu reușește să supraviețuiască) și necesită tratament imediat.

„Dacă ai un test de sarcină pozitiv, dar nu ai confirmat încă sarcina printr-un examen medical și ai dureri abdominale, trebuie să fii evaluată imediat de medicul tău”, avertizează Linda Chambliss, șeful secției de Obstetrică la St. Joseph's Hospital and Medical Center din Phoenix.

Medicul tău va efectua o ecografie transvaginală - pentru localizarea exactă a sarcinii - și o ecografie abdominală,  dacă ai sângerări - pentru a observa dacă nu cumva ai hemoragii interne.

Avortul spontan (pierderea spontană a sarcinii)

Mai mult de 80% dintre cazurile de avort spontan (întrerupere bruscă a sarcinii din cauze naturale) au loc în primul trimestru de sarcină, de aceea, înainte de a împărtăși altora vestea că sunt însărcinate, multe femei așteaptă să treacă de a 13-a săptămână.

Realitatea este că, atunci când o gravidă are dureri de burtă în primul trimestru de sarcină, ”trebuie să ia în considerare posibilitatea unui avort spontan”, previne dr. Duff. Pentru că, din nefericire, potrivit datelor Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, aproximativ 15-25% dintre sarcini sunt întrerupte din cauza unui avort spontan.

Simptomele avortului spontan includ sângerări vaginale și crampe la nivel pelvin (care pot fi ritmice sau se aseamănă cu crampele menstruale), eliminarea de cheaguri de sânge sau de țesut fetal de culoare gri. Avortul spontan nu poate fi împiedicat. Multe femei se învinuiesc pe ele când au un avort spontan, dar ele nu au nicio vină și nici n-ar fi putut face nimic pentru a-l preveni; 60% dintre avorturile spontane sunt cauzate de anomalii genetice care nu pot fi evitate (cel mai frecvent, triplarea unui cromozom).

Travaliul prematur

Dacă te confrunți cu contracții regulate înainte de a 37-a săptămână de sarcină și ai o durere de spate persistentă, ar putea fi vorba despre travaliu prematur. Nu aștepta, sună-ți imediat medicul ginecolog!

cand ramai insarcinata te doare burta travaliu

Contracțiile pot sau nu să fie însoțite de scurgeri de lichid sau de sângerări vaginale sau de o diminuare a frecvenței mișcărilor fetale.

„Nici chiar gravidele cu experiență aflate la a treia sarcină nu ar putea să-și dea seama dacă acele contracții pe care le simt sunt doar Braxton Hicks sau un travaliu prematur”, spune dr. Chambliss și precizează că ea le cere pacientelor să o sune ori de câte ori simt contracții.

Mergând la control, s-ar putea să ai norocul de a fi trimisă acasă, pentru că este o alarmă falsă. Dr. Chambliss spune că până la 30% dintre cazurile care vin în unitatea de triaj sunt alarme false, dar trebuie să mergi la control - este mai bine să previi, decât să vindeci, mai ales în acest caz.

Dezlipirea placentei

Placenta ta este sursa de oxigen și de substanțe nutritive pentru copilul tău. De obicei, ea se implantează sus pe peretele uterin și nu se detașează decât după nașterea bebelușului. În cazuri rare (una din 200 de nașteri), placenta se poate dezlipi de peretele uterin, ceea ce reprezintă o complicație periculoasă, care se produce mai frecvent în trimestrul al treilea de sarcină.

Dr. Duff descrie durerea provocată de o dezlipire placentară ca fiind „o durere severă, constantă, care se agravează treptat, în partea de jos a abdomenului”. Uterul poate deveni tare ca piatra și este posibil să ai și sângerări de culoare roșu închis sau maronie, fără cheaguri. În unele cazuri, o gravidă poate intra în travaliu prematur când placenta se dezlipește, situație în care medicul ginecolog va efectua de urgență o operație cezariană.

Dacă dezlipirea este ușoară, medicul poate permite ca sarcina să continue sau poate să inducă travaliul și să provoace o naștere vaginală (normală). Femeile care prezintă riscul dezlipirii placentei sunt cele care au antecedente de dezlipire de placentă sau care suferă de hipertensiune arterială, preeclampsie ori au avut traumatisme abdominale.

Preeclampsia

Potrivit Fundației Preeclampsia din America, această tulburare a sarcinii caracterizată prin presiune mare a sângelui și un număr crescut de proteine în urină este prezentă la aproximativ 5-8% dintre femeile însărcinate.

Preeclampsia se poate dezvolta oricând după 20 de săptămâni de sarcină, acesta fiind unul dintre motivele pentru care medicul îți verifică tensiunea arterială la fiecare consultație. Din cauza faptului că tensiunea arterială mare contractă vasele de sânge din uter, care furnizează fătului oxigen și substanțe nutritive, creșterea copilului poate fi încetinită; de asemenea, crește și riscul de dezlipire de placentă. Atunci când preeclampsia este severă, poate fi însoțită de durere în partea dreaptă superioară a abdomenului, precum și de grețuri, dureri de cap și tulburări vizuale. Dacă prezinți asemenea simptome, sună-ți imediat medicul.

Infecții ale tractului urinar (ITU)

Până la 10% dintre gravide experimentează neplăcerea unei infecții a tractului urinar, la un moment dat, pe parcursul sarcinii. Simptomele tipice includ o urgență bruscă de urinare, durere sau arsuri la urinare și sânge în urină, iar unele gravide cu ITU au și dureri abdominale.

Dr. Chambliss afirmă: „Problema cu infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii este că acestea pot să evolueze spre infecții ale rinichilor, ceea ce va crește riscul de naștere prematură”. Acesta este motivul pentru care medicul ginecolog testează urina gravidei la fiecare vizită: pentru a detecta dacă există sau nu bacterii care pot duce la o infecție a tractului urinar.

Apendicită

„În timpul sarcinii, apendicita poate fi dificil de diagnosticat”, spune dr. Duff. Aceasta, deoarece „pe măsură ce uterul se extinde, apendicele este împins în sus și se poate ridica până în apropierea buricului sau a ficatului”.

Durerea cauzată de apendicită crește încontinuu, devine mai ascuțită atunci când apeși pe zona respectivă și este însoțită și de alte simptome, precum: febră, lipsa poftei de mâncare, greață și vărsături. Deși semnul obișnuit al apendicitei este durerea în cvadrantul inferior drept al abdomenului, atunci când o femeie este însărcinată, apendicele fiind deplasat de la locul lui, durerea se poate simți mai sus. Un apendice umflat în timpul sarcinii reprezintă un risc destul de rar, dar foarte real. Poate fi și foarte grav: din cauza faptului că diagnosticul este întârziat, uneori se ajunge în situații periculoase, existând chiar riscul ca gravida să moară.

Litiaza biliară (calculii biliari)

Sarcina poate fi, uneori, un factor favorizant al litiazei biliare (calculi biliari sau pietre la vezica biliară), deoarece organismul femeilor însărcinate produce mai mult progesteron, lucru care le expune riscului apariției calculilor biliari.

„Pietrele la vezica biliară sunt mai frecvente la femei, mai ales dacă sunt supraponderale, au vârsta peste 35 de ani sau au antecedente de calculi biliari”, susține dr. Chambliss.

Simptomatologia caracteristică a litiazei biliare include: colici biliare, icter, febră, vărsături. Durerea de la calculii biliari este severă și se concentrează în partea superioară dreaptă a abdomenului. De asemenea, în unele cazuri, durerea poate să iradieze înspre spate și sub omoplatul drept.

Gravidei i se poate face colecistectomie (eliminarea vezicii biliare), încă din timpul sarcinii, dar nu e recomandabil, existând riscul provocării unei nașteri premature.

„Recomandăm femeilor însărcinate care au calculi biliari să aștepte cât de mult este posibil până să își facă o colecistectomie”, spune dr. Henry A. Pitt, de la Temple University Health System din Philadelphia.

cand ramai insarcinata te doare burta control medical gravida

Când ar trebui să-ți suni medicul ginecolog dacă te doare burta în timpul sarcinii

Nu ezita să-ți contactezi medicul dacă simți că este ceva în neregulă cu organismul tău. Așadar, apelează imediat la medicul tău ginecolog dacă ai oricare dintre următoarele simptome:

  • dureri abdominale, cu sau fără sângerare, înainte de 12 săptămâni de sarcină
  • sângerări sau crampe puternice
  • mai mult de patru contracții într-o oră, timp de două ore
  • durere abdominală severă
  • tulburări de vedere
  • dureri de cap severe
  • umflarea gravă a mâinilor, a picioarelor sau a feței
  • durerea în timpul urinării
  • dificultăți la urinare
  • sânge în urină.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.