Ghidul proaspetei mămici, pe scurt: 9 lucruri obligatoriu de știut

Ghidul proaspetei mămici, pe scurt: 9 lucruri obligatoriu de știut

Redactor Andreea Baluteanu

Tocmai ai devenit mămică și ți se pare că lumea întreagă s-a întors cu susul în jos? Te temi că nu ai format acea legătură unică ce trebuie cimentată la naștere sau te critici constant pentru că nu ești o mamă bună? Azi avem grijă de tine și îți spunem care sunt lucrurile pe care orice proaspătă mămică ar trebui să le știe! Descoperă-le în rândurile de mai jos!

9 sfaturi pentru mămici: ce trebuie să știi când tocmai ai dat naștere

Ai citit o mulțime de cărți, ai adresat toate întrebările care ți-au trecut prin cap medicului tău, dar tot nu ai putea spune că te simți pregătită pentru una dintre cele mai frumoase și mai grele misiuni ale vieții. Noi sperăm că informațiile de mai jos te vor ajuta, mai ales că prea puține persoane se îngrijesc să ți le spună!

Copilul nu crește atât de repede. Nu te mai panica, nu o să pierzi cele mai importante clipe din viața copilului tău dacă clipești. Ba dimpotrivă, toată panica și lipsa de somn și stresul din primele luni pot părea interminabile. Așa că bucură-te de prezent sau fă-i față în felul tău, fără să te mai sperii că micuțul tău va deveni adult ca atins de o baghetă magică.

Intuiția de mamă există și e cea pe care trebuie să o asculți. E înscris în codul tău genetic să fii mamă și fii convinsă că știi cel mai bine ce e necesar pentru tine și pentru copilul tău. Ascultă de medicii pediatri, de sfaturile mamei sau ale celei mai bune prietene, dar filtrează-le pe toate prin simțul tău de proaspătă mămică.

Copii se nasc, părinții se fac. Cu alte cuvinte, nu o să știi din prima clipă tot ce trebuie să faci ca să îți crești bine copilul, oricâte cărți ai fi citit. Da, există acea intuiție de mamă pe care să o asculți, dar trebuie să fii conștientă că vei face și multe greșeli și e important să înveți din ele.

Nu ai cum să răsfeți un bebeluș. Ține-l în brațe cât ai chef, „drăgălășește-l”, alintă-l când plânge, deoarece un copil atât de mic este imposibil de răsfățat. Abia mai târziu poate cădea victimă a acestui comportament, dar nici atunci el nu e creat din prea multă iubire sau prea multe îmbrățișări.

Viața ta se va schimba. Chiar dacă înainte de a naște sau chiar atunci când ai părăsit maternitatea cu bebe în brațe ți-ai promis că vei încerca pe cât posibil să îți păstrezi relația așa cum era sau să fii aceeași femeie, află că e extrem de greu. Un copil are darul de a transforma casa, familia și viața în chipuri nebănuite. Ceea ce nu înseamnă că nu poți reveni la femeia care ai fost (deși sperăm să te fi schimbat măcar puțin, în bine) după ce micuțul crește.

Ai grijă de tine. Să ai un copil nu înseamnă să te sacrifici integral pentru binele său. Bea multă apă, mănâncă sănătos și încearcă din când în când să ieși singură din casă, chiar dacă e doar pentru o plimbare de 10 minute sau pentru o cafea cu o prietenă.

Bebelușii nu sunt atât de fragili precum crezi. Da, sunt mici, dar sunt niște oameni în miniatură. După primele luni, îl poți lua pe bebe cu tine afară, la cafenea, la întâlniri cu prietenii. Nu vă închideți singuri în casă pentru că vă va face mai mult rău amândurora.

Ai grijă cu depresia postpartum. Psihologii estimează că aproape 20% dintre femei ajung să experimenteze simptome de depresie și anxietate după naștere. Dacă simți că e cazul, vorbește cu medicul tău sau cu cineva drag. De asemenea, încetează să te mai chinui singură și nu mai da atât de multă importanță aspectelor minore. Lui bebe nu îi pasă în ce culoare e zugrăvită camera sau dacă mobilierul e sau nu în trend, iar cei care te vizitează vor să te vadă pe tine și pe mica ta minune, nu casa lună. Evită să te sperii din orice și nu te tulbura dacă bebe plânge (e normal), doarme mai mult sau mai puțin decât media sau își umple scutecul mai abundent decât copilul vecinei de la 5.

Alăptatul e necesar, dar dificil. Ni s-a tot repetat că laptele matern conține substanțe magice care protejează copilul și care îi pot determina ascensiunea în viață, însă trebuie să înțelegi că aici poate fi și o ușoară tendință spre exagerare. Da, laptele matern e indiscutabil necesar, dar este posibil să nu fie suficient sau pur și simplu, din diverse motive, să nu îl poți produce. Dacă acesta e cazul, nu te chinui singură cu scenarii apocaliptice: sortimentele de lapte praf de pe piață sunt avansate și bebele tău va supraviețui numai bine și cu ele.

Dacă ești norocoasă și alăptezi, ai grijă de sânii tăi. Nu lăsa durerea să devină o parte a acestei experiențe de altfel magice. Multi-Mam Balm este un gel extraordinar, special conceput pentru a-ți alina mameloanele sensibile în urma alăptatului. Compus din uleiuri vegetale și pe bază de Squalen, produsul hidratează și previne fisurarea mamelonului în perioada alăptării. Ca să ai parte de cele mai bune rezultate, aplică preventiv, cu 2-3 luni înainte de naștere. Gelul se absoarbe rapid, nu afectează gustul sau mirosul pielii și e atât de sigur încât poate fi înghițit de cel mic. Prin urmare, nu este necesar să îl îndepărtezi înainte de alăptare. Multi-Mam Balm este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.