Lucruri pe care mamele care alăptează nu le știu

Lucruri pe care mamele care alăptează nu le știu

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Mamă pentru prima oară sau nu, îngrijirea unui nou-născut are secretele ei, chiar și pentru cele mai experimentate dintre femei. În ceea ce privește alăptarea, sunt unele informații pe care proaspetele mămici nu le cunosc și pe care le-ar ajuta enorm să le știe, pentru a ușura înterg procesul. Să aflăm, în continuare, despre ce este vorba.

Secretele legate de asistență medicală

Înainte de a fi însărcinată, probabil că nu știai că pilozitatea de pe picioare va fi mai excesivă sau că sfârcurile tale vor căpătăa o nuanță mult mai întunecată. Dar pe măsură ce sarcina înaintează și copilul continuă să se dezvolte în interior, ajungi să te lovești și de aceste detalii și de altele mult mai ciudate în timp ce vă aventurați împreună prin trimestre. Da, poți participa la cursuri prenatale. Dar, cu toate acestea, până nu experimentezi pe propria piele tot ce implică alăptarea copilului, nu poți înțelege totul pe deplin.

O să îți pese de părerea oamenilor

Da, probabil că îți va păsa de ceea ce cred mulți oameni. Nu toată lumea, desigur, dar dintre toate părerile celor din jur, crucial este să ai parte de sprijinul partenerului tău. Cercetările arată că o femeie întâmpină probleme în întreg procesul alăptării dacă tatăl copilului nu este alături de ea, trup și suflet. Dacă partenerul tău se opune ideii, fă tot ce îți stă în puteri pentru a-l convinge în direcția potrivită și sănătoasă.
Unii parteneri de viață se simt îngrijorați că vor fi lăsați pe dinafară în ceea ce privește creșterea copilului lor, că acesta se va apropia numai de mamă, datorită legăturii care se stabilește între ei la alăptare. De aceea proaspetele mămici au datoria de a-i liniști, asigurându-i că vor juca un rol major în îngrijirea copiilor lor. De asemenea, dacă aceștia sunt îngrijorați că, odată devenită mamă, femeia se va îngriji numai de copil, uitând complet de ei și de viața lor sexuală de dinainte de apariția acestuia pe lume. De asemenea, partenerul trebuie să cunoască beneficiile alăptării: reduce astmul si alergiile la copii, scade riscul de cancer mamar la mamă. De asemenea, există și un beneficiu economic, deoarece alăptarea este mai puțin costisitoare decât hrănirea cu formulă.

Nu o să îți vină menstruația

Multe mame au parte de un mare, mare beneficiu pe perioada alăptării: nu le vine menstruația. Prolactina, care este stimulată de alăptare, poate inhiba ciclul. Dacă mamele alăptează exclusiv pentru mai mult de un an, pentru aproximativ 14 luni nu le va veni menstruația.
De reținut: poți să rămâi gravidă din nou fără menstruație. Acestea fiind spuse, adresează-te medicului pentru o metodă eficientă de contracepție, care nu va reduce cantitatea de lapte, cum ar fi prezervativele sau steriletul de cupru. Mamele care alăptează ar trebui să evite contraceptivele care conțin estrogen.

Alăptatul te face mai curajoasă

Mamele care alăptează au mai mult curajă, mai multă inițiativă atunci când vine vorba de drepturile copilului lor. De exemplu, apărarea copilului de un străin nepoliticos este, cu siguranță, o experiență stresantă și traumatizantă, dar mamele care alăptează au înregistrat valori ale tensiunii arteriale semnificativ mai mici decât mamele care și-au hrănit bebelușii cu formulă.

Femeie care alapteaza

Alăptarea creste pragul de stres pentru organism, probabil prin intermediul nivelurilor de oxitocină și prolactină, făcând mamele mai rezistente la stres.

Au loc schimbări la nivelul sânilor

La început, sânii cresc cu una sau două măsuri decât dimensiunile obișnuite. Apoi, dacă micuțul are obiceiul de a suge numai de la un sân, acela va fi vizibil mai mic decât celălalt, care va părea uriaș în comparație.De asemenea, între alăptări, din sâni poate picura lapte chiar și la auzul plânsetului micuțului tău.

Alăptarea dă somnolență

Că după alăptare copilul adoarme mult mai ușor, asta se știe de ceva timp. Dar faptul că și mamele – mai ales cele private de somn – sunt dezenergizate și încep să picotească după ce au terminat de alăptat... ei bine, acesta nu este un fapt la fel de cunoscut.
Când corpul eliberează hormonul oxitocină, are un efect calmant care permite mamelor care alăptează să se relaxeze. Acesta este reac’ia corpul tău care are grijă de el însuși. Cunoscând importanța somnului, efectul oxitocinei este un alt exemplu al modului în care alăptarea protejează organismul.

Poți bea alcool – cu măsură!

Poți să mai consumi, din când în când alcool, da. Dar cu măsură și la timpul potrivit. Alcoolul din sțnge se duce direct în laptele pe care îl oferi, mai apoi, copilului tău. Medicii recomandă o distanță de aproximativ 3 ore de la ultima gură de alcool până când alăptezi micuțul. Până atunci, poți să îi dai formulă sau lapte de la tine, mult în prealabil.

Dințișorii copilului nu sunt periculoși pentru sân

Există mame care alăptează cărăra le este frică de dințișorii micuților, când încep aceștia să apară. Dar nu este cazul: bebelușii nu pot mușca în timp ce se hrănesc de la sân. Asta se întâmplă doar când aceștia s-au săturat de hrănit și au chef de joacă. Dacă vezi că micuțul începe să facă asta, îndepărtează-l de la sân o dată, de două ori și se va învăța să nu mai facă asta.

Spune NU săpunului

Nu te spăla excesiv atunci când faci duș. Curățarea sânilor cu săpun poate să usuce pielea, ceea ce ar putea duce la o deshidratare excesivă, extrem de inconfortabilă a mameloanelor. Cea mai indicată este să spălarea sânilor cu apă caldă.

Comprese Multi-Mam Dacă ai făcut greșeala de a-ți agresa sfârcurile, ori prin spălarea sânilor cu produse de curățare agresive sau din cauza bebelușului care suge lăpticul cu poftă și foame, există o soluție rapidă de readucere la starea normală a acestora: Multi-Mam Comprese. Acest produs destinat îngrijirii mameloanelor iritate și crăpate ale femeilor care alăptează are un efect calmant și ajută procesul natural de vindecare. Multi-Mam Comprese are efectntiinflamator, antiseptic, analgezic. Partea cea mai bună? Nu este necesară îndepărtarea gelului înainte de alăptare, deoarece nu este toxic dacă este înghițit de bebeluș. Se găsește pentru achiziționare pe Vavian Pharma

Surse foto: iStock

Ce cred barbatii despre felul in care te imbraci?
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre felul in care te imbraci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.