Lucruri pe care să nu le faci niciodată în relația cu copilul tău, dacă nu vrei să-l marchezi pe viață

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Studiile recente relevă faptul că mulți copii sunt abuzați de părinții lor. Și aici nu ne referim la violență fizică, ci mai degrabă la abuzul emoțional, ce poate crea răni adânci și poate altera comportamentul celui mic atunci când devine adult. Un simplu cuvânt spus la momentul nepotrivit îl poate face pe copilul tău să devină anxios, depresiv și să aibă o stimă de sine scăzută.

Îți arătăm, în galeria foto, câteva exemple de lucruri pe care să nu i le spui niciodată copilului tău, chiar dacă, cel mai probabil ai intenții bune.

Surse articol: BrightSide / Parents.com / News24

Să îl compari cu ceilalți

Să îl compari cu ceilalți

Dacă ai pretenția să ai "copilul perfect" și îl compari cu cel al prietenei tale, el nu va reuși să se descopere în profunzime. Va considera că te-a dezamăgit și că nu este suficient de bun. Acest lucru se aplică și în cazul favoritismului între frați, care va duce la o rivalitate între ei. Mai mult decât atât, unul dintre frați se va simți mai iubit și mai important, în timp ce stima de sine a celuilalt va scădea considerabil. La maturitate poate apărea chiar depresia.

Îi ignori sentimentele

Îi ignori sentimentele

Sigur, o jucărie stricată poate părea lipsită de importanță în comparație cu plata în fiecare lună a facturilor, dar nu înseamnă că un copil nu are dreptul să simtă emoții. Când se întâmplă acest lucru, copiii învață să-și exprime bucuria, tristețea sau furia. Dacă îi interzici acest lucru, va ajunge un adult incapabil să se exprime sau să construiască relații cu alți oameni. Ar putea să devină un adult anxios și introvert.

Îl minți

Îl minți

Copiii au o memorie fantastică. Așa că ai mare grijă atunci când îi promiți ceva. Nu îl minți, prin faptul că nu vei recunoaște că ai spus ceva la un moment dat. Nu te preface în fața copilului tău, pentru că va ști că nu ești sincer cu el și se va simți trădat. Totodată, ar putea să îți copieze comportamentul la maturitate și să considere că așa este bine.

Îl iubești condiționat

Îl iubești condiționat

Aici ne referim mai mult la ceea ce spui și nu la ce simți. Nu îi spune copilului tău că îl vei iubi mai mult dacă va face un anumit lucru. Cu siguranță poți să găsești alte modalități de a-l motiva. Nu avea cerințe absurde și nu implica iubirea ta în încercarea de a-l face să ducă la bun sfârșit o sarcină importantă.

Surse foto: IStock

Articolul urmator Ce am învățat de când mi-a murit copilul, lumina ochilor mei, unicul motiv pentru care eu trăiam

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.