Mameloane iritate în alăptare: prevenire și tratament

Mameloane iritate în alăptare: prevenire și tratament

Sorina Corneanu

Mameloanele dureroase reprezintă o plângere frecventă a mamelor care alăptează și, deși poate părea ceva firesc, această durere e posibil să ascundă și mici probleme care necesită îngrijire medicală. 

Pentru ca alăptarea să fie confortabilă, bebelușul trebuie să aibă în gură întregul mamelon și o parte a sânului, astfel încât sfârcul să ajungă aproape de spatele gurii. Totuși acest lucru nu se întâmplă adesea, pentru că poziția copilului nu este una corectă. Bărbia sa este presată în pieptul mamei și nasul este departe de sân. Astfel, din nevoia copilului de a ajunge la sân și de a reuși să se hrănească, se naște agresivitatea pe care acesta o manifestă atunci când suge, iar asta duce, inevitabil, la apariția durerilor mameloanelor.  

Cum să alăptezi corect, fără să te confrunți cu dureri și mameloane iritate  

1. Stai într-o poziție confortabilă. Dacă tu stai într-o poziție confortabilă, atunci și copilul se va simți bine. Astfel, veți reuși amândoi să vă bucurați de legătura specială pe care o aveți, fără griji și disconfort. Dacă stai pe canapea, într-o poziție ușor înclinată, iar bebelușul stă confortabil pe abdomenul tău, alăptarea va fi floare la ureche. Permite-i o poziție confortabilă în primul rând lui, pentru a nu fi nevoit să fie agresiv în timpul alăptării, atunci când caută să se hrănească.

2. Nu ghida bebelușul în procesul alăptării. Înstinctul îl va ajuta să găsească singur poziția potrivită lui atunci când se hrănește. Ajutorul tău trebuie să vină numai atunci când vezi că nu găsește sânul. Dacă îl vei lăsa pe el să mănânce, fără a-l ghida și a-i schimba poziția firească pe care el și-o găsește cu ușurință, copilul va ști exact cât să cuprindă din sân, iar asta te va scăpa pe tine de durerile de sâni și de mameloanele iritate. Poziția copilului în timpul alăptării este esențială pentru confortul vostru.

Vezi secretele alăptării confortabile și armonioase!

3. Susține capul copilului cu brațul, permițându-i spațiul necesar pentru a se mișca, a se reașeza și a-și găsi poziția care îl ajută să se hrănească ușor. Câtă vreme copilul are o poziție bună, nu va simți nevoia să tragă de sân, deci, implicit, nu te vei confrunta nici tu cu dureri sau iritații.

4. Atunci când bebelușul este înfometat, e de la sine înțeles că va mânca mai cu poftă, va fi tentat sa tragă de sân și chiar să îl muște. Pentru a evita astfel de situații, asigură-te că îl hrănești mai des și ține-l la sân cât mai mult timp, până când începe să mănânce cu mai mult calm. Atunci poți fi sigură că s-a săturat și următoarele mese, fiind mai dese, vor fi mai armonioase pentru amândoi.

5. Iritația mameloanelor nu este neapărat legată strict de alăptare. Uneori poate fi vorba de o infecție bacteriană la nivelul mamelonului sau canalului de alăptare. Dacă observi scurgeri anormale ale sfârcului, urme de sânge sau albirea sfârcului după alăptare, adresează-te medicului!

6. Folosește sfârcuri false, din silicon, aplicate peste sfârcurile tale, pentru a proteja zona sensibilă și a evita durerile și iritațiile cauzate de momentele în care copilul începe să muște.

Cel mai adesea, mama se îngrijorează pentru durerile și iritațiile mameloanelor, fără a fi conștientă că ea deține controlul. Poziția copilului în timplul alăptării este foarte importantă, la fel și poziția mamei și urmărirea atentă a cauzelor care provoacă disconfortul.

Dacă și tu treci prin această situație, încearcă Multi-Mam Comprese x 12 bucăți, produs destinat îngrijirii mameloanelor iritate și crăpate ale femeilor care alăptează. Are un efect calmant și ajută procesul natural de vindecare, fiind un bun antiinflamator, antiseptic și analgezic, fără a fi toxic dacă este înghițit. Produs disponibil pe VavianPharma.ro

Multi-Mam Comprese x 12 bucăți, preț 45,22 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.