Motivele pentru care copilul are nevoie de o cameră doar a lui

Motivele pentru care copilul are nevoie de o cameră doar a lui

Redactor Divahair.ro

În funcție de posibilitățile fiecărei familii, părinții aleg, la un moment dat în viața copilului lor, să se mute într-un apartament mai mare sau într-o casă. Această decizie este influențată de nevoia de spațiu, iar, la acest capitol, se regăsește și nevoia copilului de a avea propria cameră. Fie că îi poți oferi acestuia o cameră încă din primele zile de viață sau aștepți să ai un buget mai mare, trebuie să îi pui la dispoziție un spațiu al lui cât mai repede. Iată câteva dintre motive:

Preferințele personale

În prima perioadă a vieții, copilul tău nu va putea dezvolta preferințe și un stil personal, însă accesul la o cameră îi va oferi posibilitatea să se exprime. Când este încă bebeluș, tu decizi cum vrei să arate camera, dar, odată ce înaintează în vârstă, acesta își va dori din ce în ce mai mult să-și lase amprenta pe spațiul în care petrece cel mai mult timp. Este important ca atunci când te ocupi de amenajarea camerei copilului să îi asculți dorințele și părerile în ceea ce privește mobilierul sau diferitele accesorii. Dezvoltarea copilului depinde foarte mult de exprimarea creativă și libertatea pe care le au la acest capitol. Camera va deveni astfel un loc în care se va simți relaxat și protejat.

fetita-cu-flori

Specialiștii recomandă ca bebelușii să doarmă în camera părinților în primele 5-6 luni din viață, dar perioada se poate extinde până la un an, dacă îți dorești acest lucru. După un an, poți începe tranziția spre camera lui, cu pași mici și răbdare.

Intimitatea

Pe măsură ce crește, copilul va avea nevoie de mai multă intimitate. Dacă ai mai mulți copiii, cei mai mari își vor dori un loc în care să se poată retrage și în care să-și păstreze lucrurile la distanță de frații lor mai mici. O singură cameră poate crea probleme în ceea ce privește lipsa spațiului personal, lucru care va duce rapid la conflicte. Pentru situațiile în care nu ai încă posibilitatea să îi oferi unuia dintre copii o cameră proprie, încearcă să găsești soluții creative pentru delimitarea spațiului. Atenție, însă, la durata perioadei în care copiii nu se pot bucura de o cameră separată.

Prietenii

Cu înaintarea în vârstă vor apărea și activitățile care îl vor ajuta pe copil să-și facă prieteni. Legăturile puternice se formează prin petrecerea timpului împreună, iar asta include vizitele acasă sau chiar petrecerile „în pijamale”, cunoscute sub denumirea de sleepover. O seară în care prietenii copilului dorm în casa ta va fi imposibilă dacă el trebuie să împartă o cameră cu un frate sau chiar cu părinții. Când îi oferi o cameră a lui, îl ajuți să-și deschidă orizonturile, iar astfel îi vei cunoaște și tu mai bine pe prietenii cu care își petrece atât de mult timp. Poate chiar vei avea ocazia să intri în grupul lor select.

copil-in-pat

Responsabilitatea

Lecțiile importante pe care trebuie să le învețe copilul încep de acasă. Camera acestuia îți oferă șansa de a-l învăța mai multe despre responsabilitatea pe care o implică independența. Curățenia și organizarea din cameră îi revin copilului, odată ce crește și înțelege conceptul responsabilității. Primii pași către învățare pot fi făcuți mai ușor, odată ce ai un spațiu concret de care trebuie să aibă grijă. Dacă îl înveți aceste lucruri de la o vârstă fragedă, va reuși să-și dezvolte un obicei care îi va fi mai mult decât necesar începând cu anii adolescenței.

O cameră separată de cea a fraților sau a părinților este necesară în viața copilului mai devreme decât crezi. Acesta va avea nevoie de intimitate, de un spațiu în care să-și organizeze lucrurile personale și unde să-și desfășoare activitățile cu prietenii. De asemenea, liniștea necesară pentru teme îl va ajuta să aibă rezultatele cele mai bune.

Sursa foto: pexels.com

Ce fel de camera ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de camera ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.