Noul ghid de supravieţuire a proaspetei mămici

Noul ghid de supravieţuire a proaspetei mămici

Sorina Corneanu

Dacă eşti proaspătă mămică, probabil nu știi prea multe despre îngrijirea unui nou-născut. Stai liniştită, nu eşti singură! Există o mulţime de alte femei în situaţia ta şi o serie de sfaturi te ajută să faci faţă cu brio acestei etape.

Ghid de supravieţuire a proaspetei mămici: sfaturi practice

Redu vizitele imediat după naştere

E firesc să ai mulţi vizitatori imediat după naştere. Toți vor să te vadă şi să îl cunoască pe noul membru al familiei, însă nu uita să îţi păstrezi o perioadă doar pentru voi. Ai nevoie de câteva zile în care să fii doar tu, partenerul şi bebeluşul, pentru a vă bucura unii de ceilalţi.

Deoarece un nou-născut este, de obicei, foarte receptiv imediat după naștere, este momentul perfect pentru a lega relaţii strânse cu acesta, așa că priviți-l în ochi și discutați cu el. Deşi poate fi greu de crezut, el vă cunoaște vocea și o găseşte liniștitoare.

mama si copilul

Nu exagera cu îmbrăcămintea

Există o mulţime de părinţi stresaţi, gata să îşi izoleze copilul, să îl ţină departe de căldură, de ploaie sau de primii fulgi de zăpadă. Totodată, atunci când se hotărăsc să îşi scoată micuţul la aer, îl îmbracă exagerat de gros. Nu face asta! Îmbracă-l exact cum te îmbraci și tu şi lasă-l să exploreze lumea exterioară fără teamă.

Nu forţa copilul să se plieze după programul tău de somn

Copilul îţi va spune în diferite moduri când doreşte să doarmă sau nu. Nu încerca să îi schimbi ritmul doar pentru că vrei să vă sincronizaţi şi să vă odihniţi bine amândoi. În final, nu numai că nu vă veţi odihni, dar vă veţi şi frustra. Acceptă că trebuie, cel puţin pentru câteva luni, să te pliezi nevoilor sale.

Petrece timp cu cel mic

„Când se află în preajma mamei, ritmul cardiac al copilului este îmbunătăţit, sistemul imunitar devine mai puternic, iar nivelul de stres scade considerabil”, spune James McKenna, medic la Universitatea din Notre Dame, Indiana. Totodată, somnul este mai profund şi mai liniştit, cel mic odihnindu-se mai bine alături de mama sa.

ingrijire bebelus

Totuşi, Academia Americană de Pediatrie sfătuieşte părinții să nu doarmă în acelaşi pat cu bebelușul, din cauza pericolului de sufocare.

Copilul plânge, e firesc. Dacă nu e scutecul, care trebuie schimbat, atunci e oboseala de vină. Apariţia dinţilor sau colicile pot da, la rândul lor, bătăi de cap. Ai grijă la aceste aspecte, iar dacă agitaţia şi plânsul devin îngrijorătoare, adresează-te imediat medicului pediatru. Totodată, starea ta de sănătate ar trebui să fie la fel de importantă precum a bebelușului.

Consultă medicul dacă:

- ai febră care depăşeşte 38 de grade;
- te confrunţi cu sângerări vaginale, greaţă şi vărsături;
- ai dureri în timpul urinării;
- observi umflături la nivelul pielii sau prezinți sensibilitate la nivelul picioarelor;
- te lupţi cu dureri abdominale frecvente;
- suferi de depresie postnatală.

Cum îngrijeşti bebeluşul în primele săptămâni de viaţă

Este neplăcut să vezi un nou-născut cu o față roșie, iritată, dar acneea infantilă este o afecţiune comună și inofensivă. Pentru a trata această mică neplăcere, alege să cureţi faţa micuţului cu apă călduţă şi săpun natural pentru bebeluşi. Pentru pielea capului, alege un şampon natural, uşor, foarte fluid, ajutându-te de un prosop sau de o periuţă moale.

Unii copii dezvoltă pete roșii şi mâncărime, afecţiune asemănătoare dermatitei atopice, însă un
săpun blând, fără parfum, rezolvă imediat problema. Nu uita să aplici şi o cremă hipoalergenică, iar pielea va începe rapid procesul de autovindecare.

Importanța alăptării

Laptele matern conţine substanțe nutritive care întăresc imunitatea, iar alăptarea imediat după naştere îi oferă copilului un start sănătos. Nu uita că alăptarea este extrem de sănătoasă şi pentru tine, reducând riscul cancerului de sân.

Discută cu un consultant în lactaţie şi vezi care este frecvenţa alăptării şi cum să te descurci cu cel mic. Pentru a evita durerea sânilor, bebeluşul trebuie să aibă acces în profunzime la sân, nu doar pentru a obţine o cantitate suficientă de lapte, dar și pentru a preveni rănile și durerea la nivelul sfârcurilor.

comprese sani

Durerea mameloanelor şi a sfârcurilor este o problemă comună în rândul femeilor care alăptează. Dacă te confrunţi şi tu cu acest disconfort, încearcă Multi-Mam Comprese, produs destinat îngrijirii mameloanelor iritate şi crăpate ale femeilor care alăptează. Acestea au efecte calmante, antiinflamatoare, antiseptice și analgezice, care favorizează procesul natural de vindecare.

Produs disponibil pe www.magazinvavianpharma.ro

Surse foto: iStock

Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.