Povestea tragică de viață a Philomenei Lee, femeia obligată să-și cedeze copilul bisericii

Povestea tragică de viață a Philomenei Lee, femeia obligată să-și cedeze copilul bisericii

Cristina Gherghina

Viața este, câteodată, atât de nedreaptă și poate lăsa răni adânci în sufletele noastre. Este și cazul Philomenei Lee, acum în vârstă de 87 de ani, originară din Irlanda, care a trăit drama vieții sale în anul 1955, atunci când primul său copil i-a fost smuls din brațe de către Biserica Catolică.

Povestea tragică a Philomenei a început pe vremea când aceasta avea doar 18 ani și a rămas însărcinată. Această sarcină nu a fost deloc pe placul tatălui ei și a decis să o trimită la o mânăstire pentru mame singure din Roscrea, Irlanda. 

philomena lee

"Le-am implorat să mă lase să îl păstrez"

Pe data de 5 iulie 1952, Philomena a născut un fiu pe care l-a numit Anthony Lee, însă nu a putut să se bucure de perioada maternității pentru mult timp. Când băiatul avea 3 ani, măicuțele l-au vândut unei familii înstărite din America, fiind o practică des întâlnită în Irlanda la acea vreme. 

Cu toate că Philomena dorea să păstreze copilul, aceasta a fost obligată să semneze un document la insistențele măicuțelor și, fără consimțământul ei, a fost despărțită de Anthony.

Sursa foto Instagram

"O, Doamne, inima mea. Nu am vrut să plece. Pur și simplu le-am implorat să mă lase să îl păstrez. Niciuna dintre noi nu a vrut să renunțe la copiii noștri, niciuna. Dar ce altceva puteam face? Au spus doar: Trebuie să semnezi aceste hârtii.", a spus Philomena, potrivit The Guardian

Timp de 50 de ani, Philomena nu a povestit nimănui despre ceea ce s-a întâmplat, crezând că așa ar trebui să arate viața păcătoșilor din Biserica Catolică. 

Dar, în anul 2003, aceasta și-a făcut curaj și i-a dezvăluit secretul fiicei sale, Jane Libberton, care nu a stat prea mult pe gânduri și a pornit în căutarea fratelui său vitreg, alături de jurnalistul Martin Sixsmith, căruia i-a povestit drama care îi măcina sufletul mamei sale.

Cu toate că măicuțele nu au vrut sub nici o formă să îi ofere informații legate de fratele său, Jane și Martin au reușit, după ani întregi de cercetări, să îi dea de urmă. Fiica Philomenei a aflat că Doc și Marge, părinții adoptivi, îi schimbaseră numele din Anthony Lee în Michael Hess. Mai mult, Anthony ajunsese un avocat de succes care lucrase pentru Partidul Republican din SUA. 

Din păcate, Jane și Martin au reușit să îl localizeze mult prea târziu. Ulterior, cei doi au aflat că Michael Hess a murit de SIDA în anul 1995, la vârsta de 43 de ani, și că a încercat pentru multă vreme, dar fără succes, să își găsească mama. Ultima sa dorință a fost ca cenușa sa să fie îngropată la mânăstirea unde fusese despărțit de Philomena, în speranța că, într-o bună zi, mama sa îl va găsi. 

 philomena lee

Philomena Lee la mormântul fiului său

Sursă foto: Imgur

"Philomena", un film de succes 

"Philomena", filmul din anul 2013, a atras atenția întregii lumi asupra poveștilor tragice de viață a Philomenei și a altor femei care au suferit aceeași dramă, dar și asupra unei "afaceri" pe care biserica și autoritățile se chinuie din răsputeri să o ascundă. Filmul, în regia lui Stephen Frears, a fost nominalizat la 4 categorii de la Premiile Oscar, dar a mai avut parte și de alte 56 de nominalizări la diferite festivaluri din toată lumea. Rolul principal i-a revenit faimoasei actrițe Judy Dench, care a oferit publicului o interpretare de excepție.

Sursa foto principala Pinterest

Surse foto: Getty Images, imgur, Pinterest

Cât de tragică este viața ta?
Incepe quiz
Cât de tragică este viața ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.