Problema în alăptare care îți poate pune în pericol sănătatea

Problema în alăptare care îți poate pune în pericol sănătatea

Redactor Andreea Baluteanu

Alăptarea e un fenomen aproape magic, unul în care stabilești legătura profundă ce te va uni de copilul tău pentru tot restul vieții. Specialiștii insistă că laptele matern întărește sistemul imunitar al bebelușului și îi asigură o sănătate de fier. Așadar, dacă ai decis să îți alăptezi la sân bebelușul, te felicităm, fiindcă ai luat cea mai bună hotărâre.

Există însă și probleme care pot apărea în acest scenariu ideal. Mai jos îți vom vorbi despre una dintre ele. Vezi care este afecțiunea care îți poate distruge plăcerea de a alăpta și cum să lupți împotriva ei!

Ce este mastita, problema de sănătate cu care se confruntă mămicile care alăptează

Mastita este o inflamație a sânului care apare la 1-3% din mămicile care alăptează. Deși nu este neapărat un fenomen predilect, mastita provoacă suferință fizică și a determinat de-a lungul timpului multe mămici să renunțe la alăptat.

Principala cauză a bolii este reprezentată de faptul că sânul nu se golește integral când bebe suge, ceea ce va duce la inflamația sa. Dar mastita poate apărea și în urma unei infecții bacteriene, în cazul în care mamelonul este iritat sau crăpat.

Mastita este, în general, asociată femeilor care alăptează, dar poate apărea și dacă ai un piercing nesterilizat, de exemplu, ceea ce duce la crăparea mamelonului.

În cazul în care nu te regăsești în niciuna dintre aceste situații, poți dezvolta mastită în următoarele cazuri:

  • ai deja o infecție în organism care se răspândește rapid;
  • suferi de tuberculoză sau sifilis;
  • fumezi;
  • porți în general sutiene sau articole vestimentare extrem de strâmte.

Există și factori de risc care pot potența apariția și dezvoltarea bolii:

  • diabet zahar;
  • unele afecțiuni ce slăbesc imunitatea, precum HIV;
  • episoade mai vechi de mastită.

Simptome ale mastitei: la ce să fii atentă

Pe lângă semnele fizice ale inflamației la nivelul sânului, mastita va avea simptome asemănătoare răcelii. Descoperă mai jos indicii care redau prezența unei mastite:

  • înroșirea sânului;
  • creșterea în volum a sânului;
  • senzația de greutate a sânului;
  • țesut tare la palpare în zonele inflamate;
  • durere;
  • simptome asemănătoare răcelii: dureri de cap și de mușchi, febră, frisoane, stare de oboseală, amețeală sau greață, semne care indică prezența unei inflamații în corp;
  • mai rar: secreții ale sânului, noduli.

Diagnosticul mastitei

Dacă observi că prezinți semnele de mai sus, este indicat să contactezi de urgență doctorul. Deși mastita se vindecă repede și fără probleme, medicul trebuie să îți pună diagnosticul și să decidă că nu este vorba despre un caz mai grav, precum abces mamar sau cancer de sân inflamatoriu (foarte rar).

Diagnosticul se stabilește, în general, prin examinare fizică sau prin investigații radioimagistice și de laborator, precum mamografii sau biopsii mamare.

Tratamentul mastitei

Dacă nu (mai) alăptezi, tratamentul mastitei constă în administrarea de antibiotice. În cazul în care decizi că vrei îți hrănești puiul la sân în continuare, sunt recomandate compresele calde și golirea sânului de lapte prin pompe sau prin alăptare.

Învață-l pe cel mic să sugă de la ambii sâni și testează diverse poziții de alăptare, ca să te asiguri că pe viitor nu vei mai avea probleme cu mastita.

În cazul în care durerile sunt mari, medicul îți poate prescrie un medicament antiinflamator precum ibuprofenul.

Nu uita să bei multă apă și să porți sutiene și haine lejere, care vor ajuta corpul să lupte cu inflamația și vor diminua durerea.

Cum poți preveni mastita

Află care sunt metodele ce îți vor transforma experiența de alăptare și care te vor feri de probleme pe parcursul ei!

Evită sutienele care te strâng! Poartă haine lejere, care lasă pielea să respire, și sutiene fără sârme, fără push-up, cât mai ușoare în perioada alăptatului.

Golește sânul la fiecare alăptare. Dacă bebe nu mai vrea, folosește pompa.

Învață-l pe bebe să sugă de la ambii sâni. E posibil să aibă unul preferat, dar încurajează-l totuși să sugă de la ambii sâni. Schimbă, de asemenea, pozițiile de alăptare ca să te asiguri că experiența e plăcută pentru amândoi.

  Ai grijă de mameloanele tale. Multi-Mam Lanolin este produsul destinat îngrijirii mameloanelor sensibile și uscate ale femeilor care alăptează. Natural și inofensiv inclusiv pentru copii, Multi-Mam Lanolin conține lanolină pură, fără conservanți, și este hipoalergenic. Produsul se aplică minimum de două ori pe zi, pe întreaga suprafață a mamelonului. Înainte de utilizare e recomandat să încălzești tubul între palme și să înmoi o cantitate mică de Multi-Mam Lanolin între degete. Produsul este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.