Rh negativ în timpul sarcinii? Află dacă viața copilului tău este în pericol!

Rh negativ în timpul sarcinii? Află dacă viața copilului tău este în pericol!

Nicoleta Soare

Factorul Rh este o proteină care poate fi prezentă pe suprafaţa celulelor roşii din sânge. Cei mai mulţi oameni au factor Rh şi se numeşte Rh pozitiv. Cei care nu au factorul Rh prezintă Rh negativ. În cazul în care mama are Rh negativ, iar tatăl Rh pozitiv, fătul poate moşteni fie gena tatălui, fie pe cea a mamei. Dacă ambii părinți au Rh negativ, copilul va avea, de asemenea, Rh negativ.

Află dacă Rh-ul negativ în timpul sarcinii poate pune în pericol viața fătului!

Rh negativ în timpul sarcinii, risc pentru făt?

Pentru ca sarcina să se dezvolte sănătos, este foarte important să existe o compatibilitate a Rh-ului între cei doi parteneri, adică mama să aibă Rh pozitiv, iar tatăl să aibă Rh negativ. În schimb, combinația care ridică probleme este Rh negativ la mamă și Rh pozitiv la tată. 

Dacă mama se află la prima sarcină, riscurile sunt mai mici pentru bebeluş, deoarece sângele fetal nu interacţionează cu cel matern. Singura problemă poate apărea la naştere, când există posibilitatea trecerii sângelui de la mamă către făt. În momentul acela, organismul femeii reacţionează la corpul străin şi începe să secrete anticorpi împotriva Rh-ului negativ. Această incompatibilitate a Rh-ului poartă denumirea de sensibilizarea Rh.

O sensibilizare a Rh-ului se mai poate întâmpla în următoarele situaţii:

- Amniocenteză;
- Prelevare de probe villus corionice (CVS);
- Sângerare în timpul sarcinii;
- Rotirea manuală a unui copil înainte de travaliu;
- Contuzii la nivelul abdomenului în timpul sarcinii.

În schimb riscurile cresc la a doua sarcină, deoarece anticorpii creaţi în sângele mamei pot pătrunde în organismul fătului.

Din fericire, dacă este depistată din timp, această situaţie poate fi ţinută sub control printr-un tratament adecvat. Există injecţii care au rolul de a preveni sensibilizarea Rh-ului şi care au efect timp de 12 săptămâni. De asemenea, medicul va monitoriza atent o femeie cu Rh negativ în timpul sarcinii, pentru a vedea dacă bebeluşul suferă de boală hemolitică (incompatibilitate de Rh).

Deși este o situație delicată, și femeile care au Rh negativ în timpul sarcinii se pot bucura de experiența acestei perioade și de nașterea unui copil sănătos.

Alege bomboanele preferate si afla unde este sufletul tau pereche
Incepe quiz
Alege bomboanele preferate si afla unde este sufletul tau pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.