Abruptio placentae - simptome, diagnostic si tratament

Abruptio placentae - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Afectiunea cunoscuta sub numele de abruptio placentae reprezinta o complicatie a sarcinei, unde placenta s-a separat de uterul mamei, fiind cauza patologica cea mai frecventa a sangerarii tardive din timpul sarcinii. Abruptio placentae se refera la separarea anormala a placentei dupa 20 de saptamani de sarcina si inainte de nastere.

Apare la 1% din sarcinile din intreaga lume cu o rata a mortalitatii fatului de 20-40%, in functie de gradul de separare. Mama sufera o hemoragie masiva si poate necesita transfuzie de sange si ingrijiri intensive dupa nastere, pot aparea probleme ale coagularii sangelui dupa nastere, iar o stare severa de soc poate afecta alte organe, cum ar fi:ficatul, rinichii si glanda pituitara.

In ceea ce priveste fatul, el poate suferi urmatoarele modificari:

- nasterea prematura, insotita de probleme ale aparatului respirator si ale celui digestiv;
- nivelul oxigenului din sange poate fi scazut dupa nastere;
- daca separarea este severa, fatul poate suferi o afectare a creierului sau poate deceda inainte sau la scurt timp dupa nastere.

Cauzele aparitiei abruptio placentae

Cauza exacta a abruptio placentae poate fi greu de determinat, cauzele directe fiind rare, ele incluzand: lovirea la nivelul abdomenului provocata de o cazatura, lovitura in abdomen, accident rutier sau o pierdere subita a volumului uterin, care poate aparea cu pierdere rapida de lichid amniotic.

Factorii de risc in aparitia acestei afectiuni sunt urmatorii: probleme ale coagularii sanguine, consumul de tutun, consumul de cocaina, consumul de alcool, diabetul, tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii, numarul mare de sarcini avute, distensie uterina crescuta, rupere prematura a membranelor, fibroza uterina.

Semnele si simptomele in abruptio placentae

Simptomele sunt reprezentate de: contractii repetate, durere la nivelul uterului, tensiune abdominala, sangerari vaginale (uneori), uterul poate fi disproportional largit, paloare.

Manifestarile clinice sunt impartite in 4 clase in functie de semnele si simptomele aparute:

Clasa 0
- asimptomatica (fara simptome);
Clasa 1 - reprezinta aproximativ 48% din cazuri, prezentand usoare sangerari vaginale, uter usor tensionat, presiune arteriala si functie cardiaca normale a mamei, fatul nefiind afectat;
Clasa 2
- reprezinta aproximativ 27% din cazuri, fara sangerari vaginale pana la sangerari vaginale moderate, tensiune uterina moderata pana la severa, tahicardie (frecventa cardiaca mare) a mamei si suferinta a fatului;
Clasa 3
- reprezinta aproximativ 24% din cazuri, fiind caracterizata prin sangerari vaginale minore pana la masive, uter foarte dureros, stare de soc a mamei, decesul fatului.

Diagnosticul de abruptio placentae

Diagnosticarea abruptio placentae se face in momentul in care mama se prezinta la medicul specialist, acuzand unul sau mai multe din simptomele de mai sus, fiind insa si situatii in care diagnosticarea se face la un examen de rutina efectuat de mama.

Testele prin care se pune diagnosticul sunt: ultrasonografia abdominala, examen sanguin complet, monitorizarea fatului, nivelul fibrinogenului (proteina prezenta in sange si responsabila de coagularea lui), examinarea pelvina, ultrasonografia vaginala, timpul de protrombina (evalueaza coagularea sangelui).

abruptio placentae

Tratamentul de abruptio placentae

Tratamentul poate include transfuzia sanguina, mama fiind atent monitorizata pentru depistarea simptomelor socului, fatul fiind urmarit pentru a descoperi orice indiciu ca acesta ar fi afectat. Ar putea fi necesara o cezariana de urgenta. Daca fatul este foarte prematur si este vorba doar despre o mica separare placentara, mama poate fi spitalizata pentru o monitorizare mai atenta a evolutiei sarcinii. Daca fatul este suficient dezvoltat, nasterea vaginala poate fi efectuata daca este sigura atat pentru mama cat si pentru fat, altfel se va efectua o cezariana.

Femeile insarcinate ar trebui sa consulte de urgenta un medic specialist daca sufera un accident rutier, chiar si daca acesta este minor, sau daca prezinta sangerari vaginale, dureri sau tensiune abdominala. Abruptio placentae poate fi prevenita evitand consumul de alcool, tutun, droguri in timpul sarcinii, precum si prin efectuarea de consultatii periodice la medicul specialist.


Bibliografie:

1.,, Obstetrics - Normal and Problem Pregnancies, 5th ed. Philadelphia'', autori: Francois KE, , Niebyl JR, Simpson JL, editura: Elsevier Churchill Livingstone, 2007.
2.,, Acute complications of pregnancy'', autori: Houry DE, Salhi BA, editura: RosenTM, 2009.

De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.