Te întrebi când poți rămâne însărcinată? Citește aceste informații!
Cuprins
În vreme ce unele femei par să rămână însărcinate fără niciun efort, încă de la primele încercări, nu toate sunt la fel de norocoase din acest punct de vedere. Cu cât avansezi mai mult în vârstă, a rămâne însărcitată devine o misiune tot mai dificilă, care trebuie calculată din toate punctele de vedere. Având în vedere că multe femei aleg să rămână însărcinate după vârsta de 30 de ani, nu e de mirare că sunt raportate multe probleme cu conceperea unui copil.
Dacă te întrebi când poți rămâne însărcinată, află mai jos răspunsul și organizează-te cât mai bine!
Când poți rămâne însărcinată
Pe parcursul unui ciclu menstrual, există o perioadă destul de scurtă în care poți rămâne însărcinată: circa 7 zile din 28-32 de zile. Este vorba despre cele cinci zile care precedă ovulația, ziua ovulației și cele 1-2 zile care o urmează.
Ovulația este procesul prin care un ovul este eliberat din ovar. Acesta supraviețuiește 48 de ore, după care nu mai poate fi fertilizat de spermă. Dacă doar în cele două zile ai putea rămâne însărcinată, ar fi destul de dificil să concepi un copil, însă, din fericire, sperma supraviețuiește în corp până la șapte zile, ceea ce înseamnă că fereastra fertilă este de aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, se pare că șansele de a concepe un copil sunt mai mici cu cât ești mai departe de ovulație și că există un moment ideal pentru acest lucru.
Fereastra fertilă: șansele de a rămâne însărcinată înainte de ovulație
S-au făcut multe cercetări referitoare la cea mai bună metodă de a detecta ovulația și cum se manifestă corpul femeiii înainte și după această perioadă scurtă. Din păcate, este aproape imposibil să îți dai seama singură, acasă, care a fost ziua în care ai ovulat, pentru a putea să calculezi exact următoarea ovulatie și să faci un copil. Se folosesc tot felul de instrumente în acest sens, însă tot va fi greu să stabilești cu precizie momentul. De exemplu, poți apela la folosirea unui termometru bazal, la un kit pentru aflarea ovulației și la examinarea mucusului cervical, însă nimic nu este cert.
Ovulația poate fi determinată cel mai bine cu ultrasunete sau analize de sânge, însă testele medicale îți pot spune când a fost, nu când va fi. Ovulația diferă ușor de la un ciclu la altul, așa că ai putea să încerci să concepi pe parcursul a 12 zile, care includ atât cele șapte zile fertile, cât și posibilele variații ale ovulației. Perioada ideală ar fi între a 8-a zi de ciclu (prima fiind prima zi de menstruație) și a 19-a zi de ciclu. În această perioadă ar trebui ca tu și partenerul tău să încercați în fiecare zi sau măcar o dată la două zile să aveți contact sexual fără protecție. E destul de des, dar se plânge cineva?
Iată care sunt șansele să rămâi însărcinată înainte, în timpul și după ovulație, conform studiilor efectuate de-a lungul anilor:
- 5 zile înainte de ovulație: 0.4% - 7% șanse de concepție
- 4 zile înainte de ovulație: 8% - 17% șanse de concepție
- 3 zile înainte de ovulație: 8% - 23% șanse de concepție
- 2 zile înainte ovulație: 13% - 29% șanse de concepție
- o zi înainte de ovulație: 21% - 34% șanse de concepție
- în ziua ovulației: 8% - 33% șanse de concepție
- o zi după ovulație: 0.8% - 11% șanse de concepție
- 2 zile după ovulație: 3% - 9% șanse de concepție
Folosind kiturile speciale și calculul temperaturii bazale, poți determina măcar aproximativ când se apropie ovulația, iar în acele zile trebuie să... încerci! În plus, mai există un indiciu prețios după care să te iei: cercetările arată că perioada cea mai fertilă este atunci când mucusul cervical are consistența și aspectul albușului de ou.
Acestea fiind spuse, trebuie să mai ții cont de un aspect important: planificarea sexului pentru a concepe un copil poate fi un stres major în cuplu și duce adeseori la certuri. Decât să îi prezinți soțului sau iubitului calendare cu marcaje și calcule complexe și să îi ordoni să se dezbrace atunci când temperatura bazală este ideală, mai degrabă faceți sex cât mai des și încercați să vă bucurați de astfel de momente. Nu ai niciun motiv să strici distracția transformând-o într-o obligație, cu excepția situației în care faci un tratament de fertilitate și doctorul îți recomandă să faci sex într-o anumită zi.
Dacă sexul neprotejat frecvent pe parcursul a șase luni nu conduce la sarcină, este momentul să mergi la un medic și să abordezi tehnici mai exacte de a rămâne însarcinată. Până atunci, nu mai calcula cu precizie când poți rămâne însărcinată, ci bucură-te de momentele intime alături de partenerul tău!