Teste de sarcină: cum funcționează și tipuri

Teste de sarcină: cum funcționează și tipuri

Andreea Constantin

Testele de sarcină caută un hormon special – gonadotropina corionică umană (hCG) – care se dezvoltă în corpul femeii doar în timpul sarcinii. Aceste teste pot folosi fie urina, fie sângele pentru a căuta hCG. Testele de sarcină la domiciliu sunt teste de urină ieftine și utilizate în mod obișnuit. Atunci când sunt utilizate corect, testele de sarcină la domiciliu sunt foarte precise.

Ce este un test de sarcină?

Un test de sarcină este o modalitate de a determina dacă ești însărcinată prin examinarea cantității de gonadotropină corionică umană (hCG) din corpul tău. Încă de la începutul sarcinii, corpul tău începe să treacă prin schimbări pentru a susține creșterea grupării de celule care se vor dezvolta în copilul tău. Un lucru care se întâmplă foarte repede este producția de hCG. Această substanță chimică se găsește doar la femeile însărcinate și începe să se acumuleze odată ce ovulul fertilizat se implantează în uter (pântece) - la aproximativ 10 zile după concepție.

Există două tipuri principale de teste de sarcină - teste de urină și teste de sânge. Adesea, vei face un test de urină acasă cu un kit de test de sarcină la domiciliu. Acest tip de test poate fi achiziționat fără prescripție medicală (nu ai nevoie de o rețetă de la furnizorul de servicii medicale) și este disponibil într-o varietate de prețuri. Testele de sânge pentru verificarea sarcinii se fac în cabinetul furnizorului de servicii medicale.

jucarii pentru copii

Există mai multe motive pentru care ai putea face un test de sarcină. S-ar putea să încerci să rămâi însărcinată și să speri la un rezultat pozitiv. S-ar putea să fi avut o problemă cu anticoncepționalele. S-ar putea chiar să fii pe punctul de a urma o procedură medicală sau să începi o nouă medicație care ar putea fi complicată de sarcină. 

Cum funcționează testele de sarcină?

Atunci faci un test de sarcină, acesta caută cantitatea de gonadotropină corionică umană (hCG) din corp. Poți găsi hCG în urină sau în sânge. Cu toate acestea, această substanță chimică are nevoie de timp pentru a se acumula în corpul tău, ceea ce poate face ca testele de sarcină foarte timpurii să dea rezultate negative. În fiecare zi de sarcină timpurie, corpul tău va crea mai multă hCG. Pe măsură ce trec săptămânile, vei avea din ce în ce mai mult hCG în organism, ceea ce va face mai probabil ca un test de sarcină să apară ca fiind pozitiv.

Testele de sarcină funcționează prin reacția la cantitatea de hCG din urină sau din sânge. Într-un test de urină, o bucată de hârtie reactivă detectează hCG-ul. Aceasta ar putea arăta apoi un semn plus, linii verticale duble sau chiar cuvântul „însărcinată”. Teste diferite vor arăta un rezultat pozitiv în moduri unice. Citește instrucțiunile care însoțesc testul pentru a ști cum va arăta un rezultat pozitiv. Pe test, va exista, de asemenea, o fereastră de control care se va afișa prima dată. Văzând un simbol în această fereastră îți va spune că testul funcționează. 

Dacă faci un test de sânge, medicul va lua o mostră din sânge și o va trimite la un laborator. Laboratorul va determina cantitatea de hCG care se află în sânge.

Care sunt diferitele tipuri de teste de sarcină?

Există două tipuri principale de teste de sarcină: teste de sarcină de urină și teste de sarcină de sânge. Testele de urină se fac de obicei la domiciliu – deși poți face un test de urină la cabinetul medicului – în timp ce testele de sânge sunt efectuate de către medic.

Un test la domiciliu utilizează de obicei urina pentru a căuta hCG în corp. Potrivit majorității producătorilor, testele de sarcină la domiciliu au o eficacitate de aproximativ 99% atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor. Aceasta este aproximativ aceeași rată de acuratețe ca și testele de sarcină cu urină efectuate în cabinetul medicului. Aceste teste sunt disponibile în cele mai multe farmacii sau magazine alimentare și nu au nevoie de prescripție medicală. Ele pot dura diferite perioade de timp în funcție de marcă. Este important să citești instrucțiunile de pe aceste teste înainte de a le face.

Un alt tip de test de sarcină care poate fi folosit este un test de sânge. Testele de sânge se fac rareori, deoarece sunt costisitoare și tind să aibă același rezultat ca un test de urină. Acest tip de test de sarcină se face folosind o mică mostră de sânge care este analizată la un spital sau la cabinetul unui furnizor de servicii medicale. Acest test de sânge nu numai că detectează dacă hormonul de sarcină se află în corpul tău, dar poate determina și cât de mult hormon este prezent.

Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.