Top 5 jocuri amuzante si distractive pentru copilul tau, care nu implica tehnologia

Adelina Ion

Daca esti mamica, in mod sigur ai trait vremurile in care, cel putin la noi in tara, tehnologia nu era atat de dezvoltata cum este astazi si nici macar nu iti puteai imagina cum arata un computer sau un joc video. Cunosteai insa, cu certitudine, zeci de jocuri amuzante si distractive care iti faceau copilaria frumoasa. In ziua de azi, micutilor nostri nu le lipseste nimic, doar ca petrecandu-si timpul in fata unui playstation sau a unui joc wii, uita sa se mai relaxeze si sa profite din plin de bucuriile pe care le ofera varsta.

Descopera, asadar, top 5 jocuri amuzante si distractive care nu implica tehnologia si care stimuleaza creativitatea copiilor si ii relaxeaza.

Locul 5 jocuri amuzante si distractive: mima

Acesta este un joc potrivit oricarei varste, de la care nici adultii nu se dau in laturi atunci cand se intalnesc mai multi si vor sa se distreze. Pentru acest joc este nevoie de cel putin trei persoane, asa ca micutii se pot juca fie impreuna cu alti parteneri de joaca, fie impreuna cu parintii.

Se alege un copil care va mima ceva. Acesta va anunta categoria din care face parte subiectul mimei lui (categoria animale, categoria persoane, categoria meserii etc). Pe masura ce micutul mimeaza, ceilalti copii ii vor adresa intrebari ale caror raspunsuri sa le furnizeze indicii referitoare la subiectul mimat. Intrebarile trebuie sa fie simple, astfel incat raspunsurile sa fie de tipul da sau nu. Cel care ghiceste primul ce a mimat copilasul din fata lor ii va lua locul, iar jocul mimei va reincepe.

Scopul jocului "mima", unul dintre cele mai cunoscute jocuri amuzante si distractive, este acela de a stimula creativitatea, gandirea si, desigur, de a-i binedispune pe micutii participanti.

Locul 4 jocuri amuzante si distractive: telefonul fara fir

Este unul dintre cele mai apreciate jocuri amuzante si distractive ale copilariei. Pentru a juca "telefonul fara fir" este nevoie de cat mai multi participanti. Acestia se vor dispune in cerc, iar unul dintre ei ii va sopti vecinului sau la ureche o propozitie. Este important ca propozitia sa fie rostita repede, fara sa fie repetata, iar restul copilasilor nu trebuie sa o auda. In continuare, vecinul ii va sopti la ureche copilasului de langa el aceeasi propozitie pe care a auzit-o de la primul sau in forma in care a inteles-o el. Evident, aceasta va fi soptita repede si doar o singura data. Se continua "telefonul fara fir" pana la ultimul copilas, care va anunta cu voce tare propozitia in forma in care a ajuns la el.

Diferenta dintre propozitia initiala si forma in care a ajuns la ultimul copil este intotdeauna amuzanta. Unul dintre scopurile jocului il reprezinta stimularea puterii de concentrare.

Locul 3 jocuri amuzante si distractive: cald-rece

Jocul "cald-rece" se preteaza mai degraba copiilor de pana in 5-6 ani, fiind un joc foarte usor, care le starneste curiozitatea. Poate fi jucat de mai multi copii sau impreuna cu parintii.

Se alege un copil care va trebui sa ascunda un obiect de privirile celorlalti, intr-un perimetru prestabilit. Obiectul ce va fi ascuns trebuie sa fie de dimensiuni reduse: o minge mica, o carte, o jucarie, o haina. Copilasul va lua obiectul respectiv si se va duce sa il ascunda intr-un spatiu pe care il cunosc si ceilalti, de exemplu in alta camera. Dupa ce obiectul a fost ascuns, toti copiii vin in camera in care se afla obiectul. Pe rand, fiecare copilas va indica locul in care crede el ca s-ar putea ascunde obiectul. Pentru fiecare loc indicat de copii, cel care l-a ascuns va trebui sa foloseasca doar cuvintele: "inghetat", "rece", "caldut", "cald", "frige", in functie de gradul de apropiere de locul in care se afla obiectul. Primul care gaseste obiectul castiga dreptul de a-l ascunde din nou.

Locul 2 jocuri amuzante si distractive: tipografia copiilor

"Tipografia copiilor" este un joc care le este util in special copiilor aflati in grupa pregatitoare sau in clasa I. El vizeaza dezvoltarea creativitatii, a abilitatilor practice si consolidarea cunostintelor de ortografie. Micutii vor avea nevoie de cateva ziare sau reviste vechi, de coli albe, de foarfece si de lipici.

Se stabileste o tema, spre exemplu: dragostea de mama, animalele preferate, aniversarea unui prieten etc, iar copilasii trevuie sa compuna cat mai multe cuvinte si propozitii legate de tema respectiva. Literele pentru formarea cuvintelor vor fi decupate din titlurile aflate in ziare. Nu are importanta daca unele litere sunt mai mici, altele mai mari. Conteaza doar ca ordinea literelor in cuvinte si a cuvintelor in propozitii sa fie cea corecta. Odata obtinute literele, acestea vor fi lipite pe foaia alba.

Locul 1 jocuri amuzante si distractive: statuia

Iata inca unul dintre jocurile amuzante si distractive care multora dintre noi nu le este strain. Pentru acesta este nevoie de o sursa de muzica (CD player, radio, calculator) si de cat mai multi copii. Se desemneaza un copilas care va porni si va opri muzica. Pe parcursul derularii melodiei, toti copiii danseaza, iar micutul "DJ" va alege un moment in care sa opreasca muzica. In momentul in care s-a pus stop melodiei, copilasii trebuie sa se opreasca brusc si sa ramana nemiscati precum statuile pe toata durata pauzei muzicale. Cel care nu reuseste sa stea neclintit este eliminat. "DJ"-ul va continua sa porneasca si sa opreasca melodia pana cand majoritatea copilasilor vor fi eliminati.

Tu ce jocuri amuzante si distractive iti amintesti ca jucai in copilarie si pe care il preferai? L-ai invatat si pe micutul tau vreunul dintre aceste jocuri?

Articolul urmator Mesaj pentru cea care a gândit cel puțin o dată „Nu mai vreau să fiu mamă, nu-mi mai place, m-am săturat”

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.