Nu Skin

Tot ce trebuie sa stii despre indemnizatia de crestere a copilului

Redactor Alexa Galgau

Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta ajutorul financiar pe care statul il ofera parintilor care stau acasa cu copiii in primii ani de viata. Valoarea acestei sume difera in functie de perioada in care mamica sta acasa si de salariul pe care aceasta il avea inainte de a intra in concediu.

Afla tot ce trebuie sa stii despre indemnizatia de crestere a copilului!

Alocatie copii: ce suma pot obtine parintii in functie de varsta si de starea de sanatate a copilului 

Alocatia este un ajutor lunar care se acorda copiilor pana la varsta de 18 ani. De mai bine de jumatate de an, aceasta suma s-a dublat, ajungand de la 42 de lei la 84 de lei.  Alocatia se acorda si dupa varsta de 18 ani, dar numai in cazul in care tinerii urmeaza cursuri liceale sau scoala profesionala. 

Exista mai multe modalitati de a calcula alocatia copilului, in functie de varsta si de starea de sanatate a acestuia, dupa cum urmeaza:

- 200 de lei pentru copiii pana in 2 ani;

- 200 de lei pentru copiii cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani;

- 84 de lei pentru copiii cu varste intre 2-18 ani si pentru liceenii care depasesc 18 ani.

Acest ajutor financiar din partea statului poate fi incasat de parinti sau de tutore, dar si de copilul care a implinit varsta de 14 ani, in cazul in care parintele sau tutorele isi da acordul. Copilul nu trebuie sa aiba neaparat cetatenie romana pentru a primi alocatie, atat timp cat locuieste cu parintii. De altfel, parintii straini trebuie doar sa fie rezidenti in Romania pentru a beneficia de alocatia lunara. 


Indemnizatia de crestere a copilului: ce conditii trebuie sa indeplineasca parintii si ce sume pot obtine

Indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta suma pe care o primesti de la stat pentru perioada in care stai in concediu de maternitate. In 2016, aceasta suma reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Inainte de 2016, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda doar pentru primele 3 nasteri, insa in prezent nu se mai tine cont de acest aspect, parintii beneficiind de aceasta suma indiferent de numarul de copii. Cuantumul de 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni are insa anumite limite minime si maxime, dupa cum urmeaza:

- cel putin 600 de lei si cel mult 3 400 de lei, daca mama sta acasa pana copilul implineste un an (sau trei ani, in cazul copiilor cu dizabilitati). In acest caz, parintii care se intorc la munca dupa un an mai pot primi un stimulent in valoare de 500 de lei, pana cand copilul implineste 2 ani;

- cel mult 1 200 de lei, in cazul in care mama sta acasa pana copilul implineste 2 ani.

Conditiile pe care trebuie sa le implineasca parintele pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului sunt:

- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

- sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia;

- sa fi realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii (aici este inclus ajutorul de somaj). 

Daca vrei sa iti iei concediu de maternitate si sa primesti indemnizatia de crestere a copilului, trebuie sa depui o cerere scrisa, care nu poate fi schimbata sau anulata pe parcursul acordarii drepturilor.

Tu stiai care sunt conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului si ce suma poti obtine de la stat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta