Tradiții și obiceiuri: ce se pune pe tavă la tăierea moțului?

Tradiții și obiceiuri: ce se pune pe tavă la tăierea moțului?

Redactor Andreea Baluteanu

Tăierea moțului reprezintă unul dintre cele mai speciale și mai frumoase momente din primii ani de viață ai copilului. Plin de un simbolism aparte, acest ritual marchează împlinirea primului anișor, iar punctul său culminant este reprezentat de alegerea celor trei obiecte. Tocmai de aceea, ca actuală sau viitoare mămică, este imperios necesar să știi ce se pune pe tavă la moț.

Azi îți povestim despre acest frumos obicei al nostru, al românilor, despre implicațiile și semnificațiile sale, dar și câteva amănunte practice: ce să pui pe tavă la moț sau cine se ocupă cu achiziția acestor obiecte. Află totul din rândurile de mai jos!

Ce înseamnă tăierea moțului?

Încă de la început, ținem să te atenționăm că tăierea moțului are la origine un obicei păgân, nu creștinesc, ceea ce nu înseamnă însă câtuși de puțin că te vom descuraja să îl ții. Fiind o ocazie de bucurie și un prilej extraordinar de sărbătoare, tăierea moțului celebrează primul an din viața minunii tale și îi aduce laolaltă pe nași, părinți și restul rudelor și prietenilor.

bebe sarbatoare

Înainte de a afla ce se pune pe tavă la moț, să descoperim semnificațiile acestui act. Tăierea moțului vizează „stârpirea” fricilor din sufletul celui mic, dar și un ritual de prevestire a viitorului acestuia. Alegând cele trei obiecte de pe tavă (cifră atât de semnificativă și în Biblie), bebelușul dă dovada calităților care îi vor marca drumul în viață.

Tradițiile de tăierea moțului diferă de la o regiune la alta, obiceiul fiind mai răspândit în Oltenia, Moldova și Muntenia. În unele zone, tăierea moțului se face doar la băieți, în timp ce pentru fete se rupe turta. În alte regiuni, șuvița de păr tăiată nu este păstrată, ci îngropată într-un lan de grâu. În majoritatea locurilor, părul este însă lipit de o monedă de argint cu ceară provenită din lumânarea de la botez.

Tot tradiția cere ca celui mic să nu îi fie tuns deloc părul până la tăierea moțului.

Ce se pune pe tavă la tăierea moțului la băieți

Primul sfat pe care ținem să ți-l oferim cu privire la ceea ce se pune pe tavă la tăierea moțului este acela de a nu-l deruta pe bebe cu prea multe obiecte. Nu adăuga mai mult de 8-10 și nu apela sub nicio formă la alimente sau jucării familiare celui mic, fiindcă le va alege cu siguranță înaintea celorlalte.

De partea cealaltă, evită să așezi pe tavă obiecte prea mari sau prea mici, pe care prichindelul să le scape din mână sau să le înghită. Acestea fiind spuse, ține minte că conținutul tăvii este stabilit alături de nași.

Iată ce se pune pe tavă dacă îți sărbătorești băiatul cel curajos și frumos!

  • caiet și pix: copilul poate deveni scriitor, intelectual, jurnalist sau academician;
  • chei de la casă, mașină sau bani: prosperitate;
  • gadgeturi: bebe va fi înclinat spre tehnică și tehnologie; poate să devină informatician;
  • carte: predispoziție spre meseria de profesor;
  • seringă, stetoscop, jucării din trusa de doctor: poți crește un viitor medic;
  • foarfecă: populară pe tava pentru tăierea moțului, poate fi instrumentul unui viitor stilist;
  • parfum: bebe va fi elegant, va avea grijă de imaginea sa și va trage la lux;
  • aur sau bijuterii: bogăție, rafinament, noroc la bani;
  • oglindă: bun gust și grijă față de propria persoană;
  • ustensile de bucătărie: la piept îți poate sta un viitor chef;
  • centimetru sau ață: predispoziție spre design sau creație vestimentară;
  • verighetă: lipici la dragoste;
  • icoană: aplecare spre cele sfinte sau meserie de preot;
  • instrument muzical în miniatură: glas dulce, ureche muzicală sau talent artistic.

tava de mot pentru baieti

Sursa foto: Instagram

Ce se pune pe tavă la tăierea moțului la fete

Din fericire, în epoca în care trăim, discriminarea între sexe este o noțiune de care ne dorim să scăpăm cât mai repede. De aceea, nu există diferențe mari în ceea ce privește ce se pune pe tavă la moț la băieți sau la fete.

Dacă ai o mică prințesă, poți adăuga produse de makeup precum un ruj sau o paletă de farduri. Interpretarea este aceeași ca la parfum sau bijuterii: cochetărie, eleganță, frumusețe și grijă față de propria persoană.

Cine cumpără tava la moț

Din popor ne vin și informații amănunțite cu privire la responsabilitățile pe care le are fiecare parte implicată în tăierea moțului.

Astfel, tava este achiziționată de către nași. Părinții spirituali ai copilului cumpără și outfitul celui mic, turta sau colacul, aduc banul de argint pe care va fi lipită șuvița, dar și obiectele de pe tavă. Tot ei vor rupe turta și vor tăia moțul bebelușului.

De partea cealaltă, părinții au rolul de a organiza petrecerea și de a plăti pentru ea. Tot ei aduc și lumânarea de la botez, pentru a o topi ca să lipească șuvița de păr de moneda de argint. Ca să răsplătească nașii pentru trudă, părinții le vor cumpăra un cadou simbolic.

Poezii pentru tăierea moțului

Dacă ești o fire creativă, cu siguranță vei dori să „spargi” tradiția tăierii moțului și să o individualizezi printr-o mică poezie rostită cu ocazia acestui eveniment atât de special. Poți crea singură o poezie pentru tăierea moțului fiicei sau fiului tău sau pentru copilul a cărui nașă ești.

tava pentru mot

Iată ce variante am adunat noi de la o mămică din online! 

„Am scăpat de moț și gata/ Sunt fecior mândru la tata”

„Prinț cu moț în frunte am fost/Nașa azi mi l-a dat jos”

„Să mă ascund / Să nu mă ascund / De mă prind nașii mă tund”.

Aceste texte pot fi imprimate și pe invitațiile la tăierea moțului, dacă ai conceput așa ceva.

Seturi personalizate pentru tăierea moțului

Pentru că ne dorim ce e mai bun și mai frumos pentru copiii sau pentru finuții noștri, achiziția unui set personalizat pentru tăierea moțului poate adăuga o latură de rafinament creativ acestui eveniment.

Cel mai adesea, un set personalizat include tăvița, cutia în care vei păstra șuvița, o perie și o oglindă, o ramă foto, foarfece sau diverse alte accesorii. Te vei îndrăgosti de creativitatea cu care sunt create aceste seturi, pentru fetițe și băieței.

Poți achiziționa seturi personalizate pentru tăierea moțului de pe site-uri precum emag, breslo, lumartis, cris-mag.ro, dar și din numeroase alte spații din online sau de pe Facebook.

tava petnru fetite

Sursa foto: Instagram

Se rupe turta la tăierea moțului?

Nu numai întrebarea ce se pune pe tavă la moț ne frământă, ci ne dorim să aflăm și dacă trebuie sau nu să rupem turta cu această ocazie. Răspunsul? Depinde de zonă.

În majoritatea locurilor, tăierea moțului este însoțită și de ruperea turtei. În unele zone, moțul se taie pentru băieți și turta se rupe pentru fetițe.

Turta se rupe deasupra capului micuțului de abia venit pe lume, în patru bucăți. Tradiția spune că fiecare invitat ar trebui să deguste din această turtă, urând astfel noroc, viață frumoasă și sănătate din plin copilului.

Tu știai ce se pune pe tavă la moț? Să ținem cu dinții de aceste tradiții atât de frumoase și să nu le lăsăm să piară, pierzându-ne în același timp identitatea. Abia așteptăm să ne spui tu ce tradiții cunoști!

Află și ce trebuie să conțină bagajul pentru maternitate, dar și rolul pe care îl au nașii de botez în viața copilului!

Surse foto: iStock, Instagram

Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.