Varsta la care nasti ti-ar putea dezvalui cati ani vei trai!

Varsta la care nasti ti-ar putea dezvalui cati ani vei trai!

Redactor Alexa Galgau

Un nou studiu a dezvaluit o informatie cat se poate de interesanta pentru mamicile din intreaga lume. Se pare ca femeile care au adus un copil pe lume dupa varsta de 34 de ani au sanse mai mari sa atinga o varsta respectabila si sa traiasca mai mult. Studiul a fost facut pe femei care au ajuns la varste deosebit de inaintate si se pare ca ceea ce au avut in comun a fost tocmai faptul ca au nascut tarziu.

Afla mai multe despre cum varsta la care nasti iti poate dezvalui cat de lunga va fi viata ta!

Varsta la care nasti iti poate spune cat vei trai

Stiinta a confirmat de curand faptul ca femeile care nasc mai tarziu pot trai mai mult, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa amani conceperea unui copil din acest motiv. Ceea ce spune studiul este faptul ca daca o femeie este capabila sa aduca pe lume un copil dupa o anumita varsta, inseamna ca are insusiri genetice care promoveaza si longevitatea. Probabil ca iti aduci si tu aminte de cazul romancei care a nascut o fetita la 67 de ani, ea fiind si cea mai varstnica mama din lume. Ei bine, desi acela este, intr-adevar un caz extrem, insa se pare ca, in general, femeile care nasc tarziu sunt avantajate genetic.

Studiul a fost facut pe 462 femei, dintre care 311 care au ajuns la varste foarte inaintate. Rezultatele au fost spectaculoase: cele care au putut sa nasca dupa 34 de ani au prezentat sanse de doua ori mai mari sa ajunga la varsta de 95 de ani, in comparatie cu femeile care au avut ultimul copil pana in 29 de ani.  Alt aspect interesant al studiului este faptul ca femeile care sunt fertile pana mai tarziu in viata pot transmite mai departe aceste gene bune, ceea ce inseamna ca si copiii lor ar fi avantajati la capitolul longevitate. 

Abilitatea de a aduce un copil pe lume mai tarziu arata faptul ca sistemul reproducator imbatraneste mai lent, ceea ce inseamna ca si restul corpului este la fel de rezistent la trecerea timpului. Totusi, exista si o limitare a acestui avantaj genetic, conform studiului: femeile care au nascut mai mult de trei copii si-au scazut sansele de a ajunge la varste foarte inaintate. Probabil ca la mijloc acestui fenomen se afla numeroasele schimbari drastice prin care trece corpul femeii atunci cand aceasta este insarcinata. 

Rezultatele acestui studiu sunt congruente cu cele ale altei cercetari pe aceeasi tema, care a dezvaluit ca femeile care au adus pe lume copii mai tarziu de 40 de ani au avut sanse considerabil mai mari de a trai peste varsta remarcabila de 100 de ani. Cu toate acestea, genele joaca un rol destul de mic in longevitate. Ceea ce ne afecteaza cel mai mult, in proportie de 80%, sunt factorii de mediu si lifestyle-ul. Asadar, chiar daca ai un avantaj genetic si esti programata sa imbatranesti mai lent, acesta nu va conta daca nu ai o viata echilibrata. 

Este foarte interesant cum varsta la care nasti poate fi un indiciu al unei vieti lungi. Daca si tu ai nascut mai tarziu decat o fac femeile in mod normal, pretuieste avantajul genetic pe care il ai si ai grija de tine din toate punctele de vedere!

Câți ani vei trăi?
Incepe quiz
Câți ani vei trăi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.