Vrei sa nasti un bebelus sanatos? Iata ce trebuie sa faci!
Cuprins
- Controlul prenatal
- Adopta o alimentatie sanatoasa
- Renunta la vicii
- Suplimente cu acid folic pentru sanatatea ta si a fatului
- Nu renunta complet la sport
- Odihneste-te suficient
Nimic nu se compara cu bucuria nemarginita pe care o femeie o simte in momentul in care afla ca este insarcinata. Atunci cand descoperi ca in pantecul tau se dezvolta o fiinta, primul gand care iti vine in minte este acela de a aduce pe lume un bebelus sanatos.
Pe langa controalele medicale periodice, este important sa adopti un stil de viata echilibrat, in care alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice usoare si odihna sa joace un rol esential.
Vrei sa nasti un bebelus sanatos? Uite ce trebuie sa faci:
Controlul prenatal
Controalele prenatale au rolul de a preveni sau depista la timp eventualele complicatii ale sarcinii. De aceea este important ca imediat cum afli ca esti insarcinata, sa iei legatura cu medicul ginecolog. Acesta te va ghida inca din start, spunandu-ti care sunt analizele si examinarile pe care trebuie sa le efectuezi pentru a te asigura ca fatul se dezvolta sanatos. La primul control prenatal, medicul iti va cere sa faci un set de analize de sange si de urina, pentru depistarea eventualelor bacterii sau infectii ce pot dauna sarcinii. Urmeaza testarile ginecologice (un test Papanicolau, culturi de secretie, test Hiv, etc.) si, bineinteles, o prima ecografie prin care se verifica dimensiunile si pozitia bebelusului in uter, placenta, ovarele, pelvisul si starea lichidului amniotic.
Adopta o alimentatie sanatoasa
Nu este necesar sa-ti schimbi radical alimentatia sau sa incepi sa mananci mai mult decat poti, mergand pe principiul ca acum ai "doua guri de hranit". Trebuie doar sa acorzi o importanta mult mai mare regimului tau alimentar, care trebuie sa fie mult mai sanatos decat pana acum si mult mai echilibrat. In general, o femeie insarcinata trebuie sa consume intre 2.400 si 2.900 calorii pe zi, in functie de metabolism. Asigura-te ca mananci suficiente fructe si legume, nu exclude carbohidratii (painea si cerealele integrale), consuma alimente bogate in proteine (peste, carne de vita, pui sau porc, oua, alune, seminte) si ia-ti aportul de calciu din lactate.
Renunta la vicii
Esti fumatoare? Nu reusesti sa te trezesti daca nu bei o cana plina cu cafea? Nu concepi o iesire in oras fara alcool sau sucuri acidulate? Ei bine, odata ce afli ca esti insarcinata, este important sa realizezi ca trebuie sa renunti la aceste vicii. Medicii sunt foarte categorici cand vine vorba de consumul alcoolului in timpul sarcinii, interzicandu-l complet mai ales in primul trimestru, cand sistemul nervos al fatului este in plin proces de dezvoltare. Cat despre cofeina, limiteaza-te la a consuma o singura ceasca de cafea pe zi, desi noi te-am sfatui sa o inlocuiesti cu sucuri naturale, care contin vitamine si minerale necesare dezvoltarii armonioase a fatului. Fumatul este interzis categoric in timpul sarcinii. Mai este nevoie sa specificam ca tutunul poate provoca avorturi spontane sau nasteri premature?
Suplimente cu acid folic pentru sanatatea ta si a fatului
Chiar daca suplimentele alimentare nu inlocuiesc o alimentatie echilibrata, aceste produse contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului, inca din primele clipe. De asemenea, suplimentele alimentare potrivite iti redau energia si te pun pe picioare in zilele in care nu te simti in stare sa te ridici din pat din cauza oboselii.
Noi iti recomandam Pregnacare, un supliment nutritiv ce se poate folosi inca din perioada de preconceptie, precum si in sarcina sau in perioada de alaptare. Pregnacare este lider de piata in Marea Britanie printre suplimentele nutritive pentru sarcina, multumita complexului de 19 vitamine, minerale si acid folic necesare pentru sanatatea mamei si a fatului. Ce trebuie sa stii despre Pregnacare este ca: |
- scade aparitia malformatiilor congenitale;
- scade aparitia anemiei feriprive;
- scade riscul de preeclamsie, de nastere prematura sau de intarzieri in
cresterea intrauterina;
- contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a sistemului nervos, a
sistemului endocrin, aparatului osos si a sistemului imunitar al bebelusului;
- asigura 100% necesarul din doza zilnica recomandata pentru aceasta perioada
si inlatura efectul negativ al surplusului de vitamine si minerale.
Nu renunta complet la sport
Pana sa afli ca esti insarcinata, aveai un stil de viata activ? Atunci nu renunta definitv la sport in timpul sarcinii. Exercitiile fizice usoare te vor ajuta sa suporti mai usor durerile travaliului, te relaxeaza si nu iti permit sa acumulezi prea multe kilograme in plus. Plimbarile lungi, inotul, gimnastica acvatica si sedintele de yoga sunt benefice atat pentru santatea ta, cat si pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Odihneste-te suficient
Oboseala pe care o resimti inca din primul trimestru de sarcina, este de fapt un semnal de alarma pe care corpul tau il trage, spunandu-ti ca ar trebuie sa o lasi mai moale cu lucratul peste program sau cu asumarea sacinilor suprasolicitante. Daca nu-ti permiti sa tragi un pui de somn in timpul zilei, fa pauze mai dese si mai lungi, relaxeaza-te pe cat posibil si nu te stresa mai mult decat este cazul.
Bucura-te de o sarcina usoara, linistita si fara complicatii urmand niste sfaturi esentiale. Nu neglija controalele medicale periodice si acorda o importanta desavarsita alimentatiei tale. Adopta un stil de viata echilibrat si nu intoarce spatele suplimentelor nutritive pline de vitaminele si minerale necesare dezvoltarii sanatoase a fatului.
Daca vrei sa-ti achizitionezi mai multe produse benefice in aceasta perioada, viziteaza si tu sectiunea de "Sarcina si alaptare" a magazinului online Vavian Pharma!