Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

10 dintre cele mai cunoscute materiale din fibre naturale și beneficiile lor nebănuite

Joi, 21.06.2018

Hainele realizate din materiale naturale au un succes tot mai mare pe piață, în rândul tuturor cumpărătorilor. Chiar dacă sunt puțin mai scumpe, acestea prezintă o serie de avantaje foarte atrăgătoare, dintre care cel mai important este acela că nu dăunează sănătății, așa cum se întâmplă în cazul fibrelor sintetice care se vopsesc și se prelucrează, în general, cu substanțe contraindicate persoanelor cu alergii sau boli de piele. De asemenea, acestea sunt mai durabile, mai moi și mai puternice decât cele sintetice, miros frumos, sunt hipoalergenice și rezistente la razele UV și absorb mai bine umiditatea. Iată care sunt principalele materiale prietenoase deopotrivă cu oamenii și mediul, pe care va trebui să le cauți de acum înainte în magazine.

Pulovar verde din fibre naturale

Bumbacul este cultivat și utilizat de mii de ani, fiind recunoscut pentru rezistența sa de câțiva ani. În cazul acestui material, trebuie să optăm pentru bumbacul organic care se prelucrează fără substanțe chimice și se cultivă fără pesticide, erbicide și alte îngrășăminte chimice.

Cașmirul este produs din primul strat de păr care crește sub cel aflat la suprafața pielii caprei de munte Hyrcus, care trăiește în regiunea Kashmir, din India. Firul acestuia are o capacitate extraordinară de a izola termic, iar aspectul unor haine din fibre naturale de acest tip este extraordinar.

Lâna este la fel de apreciată acum ca și în trecutul său îndelungat, pentru că permite pielii să respire și izolează foarte bine împotriva frigului. Există peste 200 de tipuri de lână, care se obțin de la mai mult de 40 de specii diferite de oi.

Inul este apreciat peste tot în lume pentru comportamentul său extraordinar din timpul verii când este foarte absorbant și se comportă foarte bine pe piele. Folosit în Egiptul Antic ca monedă de schimb, acesta este, în mod extraordinar, aproape lipsit de orice scame.

Cânepa este de trei ori mai rezistentă decât bumbacul, inclusiv la acțiunea putregaiului sau a mucegaiului. Confecționată din fibrele plantei Cannabis Sativa aceasta se colorează ușor și este o alegere foarte potrivită pentru vremea caldă, fiind considerat cel mai versatil material din lume.

Mătasea este un material cu o istorie foarte îndelungată (în China au fost descoperite bucăți de material având circa 5.500 de ani vechime) și se obține din coconul viermelui de mătase. Este moale, plăcută la atingere, foarte rezistentă (nivel comparabil cu cel al oțelului) și poate fi colorată în culori puternice care rezistă mult.

Bambusul stă la baza unui material textil care se obține foarte ușor, întrucât această plantă care crește pe întreg globul este considerată una dintre cele mai sustenabile din lume, datorită ritmului foarte rapid de creștere. Materialul are o textură foarte moale și este hipoalergenic.

Iuta se află, după bumbac, pe locul doi în topul țesăturilor celor mai durabile. Aceasta este utilizată pe scară largă și este neobișnuit de rezistentă, flexibilă și trainică. Planta din a cărei tulpină se realizează acest material se cultivă în regiunile tropicale.

Pinatexul se obține din fibrele frunzelor de ananas și este un material relativ nou, lansat în Londra, în anul 2014, de către designerul spaniol Carmen Hijosa. Aspectul acestui material este asemănător cu cel al pânzei și suportă vopsire și imprimare.

Materialul din fibră de urzică este, de asemenea, un material relativ nou, care se distinge prin faptul că este ecologic și are un miros placut. Utilizarea acestui material a fost popularizată, în principal, de casele de modă italiene.

Toate aceste țesături sunt cunoscute în lume ca fiind „eco-friendly” pentru faptul că sunt crescute natural (fără pesticide sau chimicale), implică utilizarea de puține resurse naturale (apă sau energie), au o amprentă redusă asupra mediului (generează puține deșeuri) și contribuie la dezvoltarea comunităților locale unde se produc. Există astfel beneficii pentru toată lumea: pentru utilizatorul final, pentru producător și mai ales pentru mediu.

Surse foto: https://unsplash.com/photos/_8sQXxiLuHo

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!