Ce spun hainele despre tine

Violeta Ieremie

Hainele reprezintă cartea noastră de vizită, pentru că sunt parte din imaginea pe care noi o afișăm în societate. Alegerile pe care le facem în privinţa hainelor ne scot în evidenţă personalitatea. Totuşi, câţi dintre noi pot traduce mesajul din spatele hainelor pe care purtăm sau cât de mult îi cunoaştem pe ceilalţi prin prisma ținutelor pe care le poartă zi de zi?

femeie cu geaca de blugi pe umar

Deși am crede că femeile sunt mai interesate de modă decât bărbații, studiile arată cu totul altceva. În ciuda interesului exacerbat al urmașelor Evei pentru fashion, bărbaţii sunt, de fapt, cei mai conştienţi de felul în care se îmbracă şi de ce mesaj transmit despre ei hainele purtate.

Ce spune garderoba despre tine

Încă din cele mai vechi timpuri, singurul rol al hainelor era să ţină de cald. Evoluția însă le-a făcut să-și depășească scopul practic, iar mai nou articolele vestimentare au devenit, printre altele, un indicator al personalității fiecăruia dintre noi.

Fie că suntem în căutarea unui partener de viaţă, că vrem să ne diferenţiem de ceilalți, să ne demonstrăm unicitatea, personalitatea prin culori, croieli, ţesături pe care le considerăm potrivite pentru noi, hainele au căpătat în zilele noastre un rol social, în detrimentul celui pragmatic.

Ne îmbrăcăm să impresionăm

Deseori, la o întâlnire, noi, femeile, avem tendinţa să ne folosim de acest truc pentru a impresiona persoana cu care ne întâlnim, având drept obiectiv sublinierea părţilor corpului.

Așadar, ne cumpărăm haine care să ne avantajeze. În afara acestui aspect însă, mai ținem cont de o altă caracteristică, la fel de importantă a obiectelor vestimentare: preferinţa noastră pentru o anumită culoare. Fără să ne dăm seama, cromatica aleasă ne face să fim sau nu mai atrăgători. Un exemplu în acest sens este un studiu realizat de o echipă de specialiști de la Centrul Național pentru Biotehnologie din SUA, coordonată de profesorul S.C Roberts, arată că persoanele care poartă haine colorate sunt mai atrăgătoare în ochii sexului opus. Cercetarea a avut la bază sondarea participanților, arătându-le imagini cu diferite culori ale hainelor şi le-au cerut participanţilor să evalueze gradul de atractivitate ale persoanelor din fotografii. Iar protagoniștii au purtat roșu au fost considerați mai atrăgători de către sexul opus. Ceea ce confirmă rezultatele unei alte cercetări, conduse de profesorul Nicolas Guéguen, de la Universitatea din Rennes, Franța, în 2010, care indică faptul că ospătăriţele care poartă tricouri ca focul primesc bacşiş mai mare decât colegele lor care au haine de alte culori.

femeie in rochie rosie

Este important însă să ţinem cont şi de diferenţele culturale, oamenii putând interpreta în mod diferit o haină sau o culoare prin filtrul valorilor cu care au crescut. 

Hainele sunt conectate cu emoţiile

O rochie, o bluză sau un blazer pot spune însă și care este starea ta interioară. Iar cea mai bună dovadă a faptului că ne lăsăm conduse de emoţii este alegerea unei culori, în detrimentul alteia. 

femeie probeaza o rochie

Mai poate fi vorba, de asemenea, despre ataşamentul faţă de o persoană din familie care are un anumit stil vestimentar şi atunci, stând mult în preajma ei, începi să o imiţi.

Pe de altă parte, schimbarea radicală de look poate să arate dorinţa de schimbare a stilului de viaţă sau o criză de identitate în care valorile unui om se schimbă.

Hainele îți schimbă conduita

Un alt studiu, realizat de specialiștii de la Universitatea Northwestern, demonstrează cel mai bine cât de mult ne influențează comportamentul vestimentația pe care o purtăm. În cadrul cercetării, oamenii de știință au împărțit halate albe în rândul a două grupuri de participanți. Primului segment li s-a spus că poartă halat de doctor, celuillalt i s-a spus că așa se îmbracă zugravii la serviciu. Ambelor categorii li s-a dat aceeași sarcină. Numai că primul grup și-a îndeplinit misiunea cu mai mult atenție, pe când ceilalți au fost mult mai neglijenți.

Așadar, dacă mai aveai vreun dubiu că hainele chiar transmit foarte multe despre personalitatea ta, ți-am demonstrat și științific cât de importante sunt alegerile vestimentare pe care le facem în ochii celorlalți.

Articolul urmator 10 greșeli pe care le facem majoritatea și care ne pot strica hainele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.