Cum cureți petele de sare de pe pantofi

Cum cureți petele de sare de pe pantofi

Dana Ungureanu

Iarna vine cu schimbări atât în garderobă, cât și în ceea ce privește încălțămintea de sezon. De la ghetele stilate și cool până la cizmele rezistente la frig și umezeală, în mod sigur ai cel puțin o pereche pe care o porți mai des și pe care vrei să o păstrezi intactă cât mai mult timp. Și cu siguranță nu de puține ori te-ai întrebat cum să cureți petele de sare de pe pantofi, deoarece în sezonul rece ne confruntăm cu toții cu această problemă.

ghete de iarna acoperite cu zapada

Trotuarele și străzile acoperite de zăpadă îngreunează mersul pe jos și desfășurarea normală a traficului, motiv pentru care se folosește clorură de sodiu (sare), carbonat de calciu și carbonat de magneziu pentru a topi gheața și zăpada de pe asfalt, însă aceste substanțe lasă pete pe haine și pantofi sau, chiar mai rău, pe covoare, dacă nu ești atentă în momentul în care intri în casă.

Deși este destul de ușor să cureți sarea de pe pantofi imediat ce ai ajuns la birou sau acasă, cât încălțămintea este încă umedă, această substanță, dacă este lăsată timp îndelungat pe materiale, poate deteriora suprafața.

Pentru a-ți fi mai ușor să întreții ghetele preferate sau hainele, îți vom spune mai jos câteva metode eficiente care te vor ajuta să îndepărtezi sarea.

Cum să cureți petele de sare de pe pantofi

Încălțămintea din piele este la fel de pretențioasă pe cât este de frumoasă, motiv pentru care are nevoie de îngrijire specială, mai ales în sezonul rece, când petele de sare pot deteriora și distruge acest material.

Dacă îți doreșți ca încălțămintea să reziste mai mult timp, este indicat să o ștergi de fiecare dată când ajungi acasă, durează doar câteva minute și cu siguranță nu va mai fi cazul să îți faci griji în privința aspectului ghetelor, pantofilor sau cizmelor preferate.

Ce trebuie să faci? Amestecă o linguriță de oțet de mere în 250 ml de apă rece. Umezește un disc demachiant sau o bucată de vată în soluția preparată și șterge ușor suprafața pantofilor din piele. Acidul acetic din oțet ajută la dizolvarea depozitelor de sare, fără a afecta aspectul pielii. După ce ai curățat bine încălțămintea și nu mai este nicio pată de sare, pasul următor este să lustruiești foarte bine suprafața cu o cârpă albă uscată, de preferat din bumbac.

curatarea ghetelor cu o carpa uscata

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este bine să cureți sarea de pe pantofi imediat ce ai ocazia, astfel încât această substanță să nu aibă timp să acționeze. Amestecul de oțet și apă este foarte bun pentru a curată încălțămintea din piele, țesăturile sau pantofii din piele ecologică.

După ce ai curățat bine cizmele, ghetele sau pantofii de sare, este indicat să lași încălțămintea să se usuce la aer, departe de căldură. Dacă este cazul, după uscare, poți să repeți procedeul.

Poți să-ți protejezi ghetele preferate sau cizmele de umezeală și sare chiar și după curățare, folosind un produs pentru întreținerea încălțămintei. Îți recomandăm să cumperi din magazinele de specialitate creme sau spray-uri pentru impermeabilitate, însă testează produsele pe o zonă interioară înainte de aplicare, deoarece unele dintre ele pot schimba ușor culoarea pielii.   

Cum să îndepărtezi sarea de pe UGG-uri

Dacă ai încălțăminte cu blană de oaie sau UGG-uri și te confrunți cu aceeași problemă, petele de sare pe suprafață, poți să foloseșți aceeași metodă de curățare. Cu toate acestea, este indicat să acorzi mai multă atenție acestor materiale, deoarece soluția obținută din apă și oțet poate schimba culoarea cizmelor.

După îndepărtarea petelor, este recomandat să lași UGG-urile să se usuce la aer, departe de orice sursă de căldură. În cazul în care petele nu pot fi îndepărtate cu această soluție obținută în casă, este indicat să cumperi produse din comerț, special create pentru întreținerea acestui tip de încălțăminte. De asemenea, pentru curățarea pantofilor și ghetelor din piele întoarsă, este indicat să folosești o perie moale, special creată pentru finisarea încălțămintei pretențioase.

Cum să îndepărtezi petele de sare de pe haine

Petele de sare se pot strecura și pe haine, în special pe pantaloni, dacă aceștia nu sunt purtați în ghete sau în cizme. Pentru a preveni deteriorarea hainelor sau modificarea culorilor, petele trebuie îndepărtate cât mai repede. Dacă petele sunt încă umede, cel mai indicat este să clătești pantalonii cu apă rece. În schimb, dacă petele s-au uscat, va fi necesar să lași pantalonii în apă rece timp de câteva ore, de preferat peste noapte, astfel încât sarea să se dizolve complet. La final poți să speli normal hainele, respectând instrucțiunile de pe etichete.

Același principiu de curățare se aplică și în cazul hainelor pătate cu sare de mare, cum este cazul costumelor de baie sau ținutelor de plajă. Dacă ți-ai programat o vacanță într-o zonă caldă, este bine să ții cont de aceste sfaturi de întreținere a materialelor.

Cum să îndepărtezi sarea de pe hainele care nu trebuie spălate

Paltoanele sau alte piese vestimentare pretențioase se pot și ele murdări cu sare în sezonul rece, însă materialele precum lâna nu pot fi spălate la mașină. În cazul în care ai produse special create pentru curățarea materialelor pretențioase, este bine să pregătești zona înainte să îndepărtezi petele. Astfel, poți să ștergi ușor sarea de pe palton sau de pe altă haină folosind o cârpă din bumbac, umezită în apă. Ai grijă să nu insiști prea mult asupra zonelor pătate. La final, folosește un spray special de curățare. În cazul în care nu ai încredere în metodele la care poți apela acasă, fă-ți timp să lași hainele la curățătorie, iar astfel vei scăpa de griji.

amestec de apa si otet pentru a curata sarea de pe pantofi

Cum să îndepărtezi petele de sare de pe covoare

Uneori, se întâmplă ca sarea de pe încălțăminte să fie transferată pe covoare, iar acestea necesită mai mult efort pentru a fi curățate. Este recomandat să folosești o soluție ce conține 50% oțet de mere și 50% apă fierbinte, într-o sticlă cu pulverizator.

Aspiră bine zona afectată, pentru a îndepărta complet orice bucăți de sare, apoi pulverizează soluția pe toată suprafața. Așteaptă cel puțin cinci minute ca amestecul de oțet cu apă să acționeze, apoi șterge suprafața cu ajutorul unor prosoape din hârtie. Este recomandat să aspiri zona foarte bine după curățare, apoi să lași covorul să se usuce la aer.

În cazul în care petele rămân, amestecă două lingurițe de lichid de spălat vase și două cești de apă rece, apoi folosește un burete moale sau o perie pentru covor, astfel încât să îndepărtezi cu atenție sarea. Începe dinspre margine spre mijlocul petei și folosește o cârpă albă din bumbac sau un prosop de bucătărie pentru a curăța murdăria. Continuă procedeul până când petele sunt îndepărtate complet.    

La final, folosește o cârpă umezită în apă pentru a clăti zona. Este important să insiști până când nu mai rămâne nicio substanță de curățare în covor. Se lasă la uscat la aer, apoi se aspiră. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
11 ținute pentru teatru: cum să te îmbraci corect
11 ținute pentru teatru: cum să te îmbraci corect
Ce fel de pantofi ti se potrivesc?
Incepe quiz
Ce fel de pantofi ti se potrivesc?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.