Cupa la sutien: cum o calculezi

Geanina Ichim

Sutienele difera in functie de producator, tara si material, asa ca masurile lor pot varia chiar daca sunt create dupa acelasi model. Este important pentru orice femeie sa stie sa-si calculeze cupa la sutien, astfel incat sa obtina un aspect placut al bustului si sa se bucure, in acelasi timp de confort in timpul zilei. Un alt motiv pentru care alegerea corecta a cupei la sutien este importanta, este chiar sanatatea sanilor.

Chiar daca pare greu de crezut, majoritatea femeilor poarta un sutien cu dimensiunile gresite, acesta fiind fie prea mare in spate, fie prea mic la cupe. Sutienul cel mai des cumparat de femei este cel cu dimensiunea 36C, desi multora dintre ele li s-ar potrivi 32DD sau chiar 30E (in sistem european 36-80, 32-70, 30-65).

Sistemul international de notare a marimilor la sutien

Cele mai multe femei stiu ca dimensiunea unui sutien este alcatuita din doua parti – un numar si o litera. Numarul reprezinta marimea sutienului, adica diferenta dintre marimea bustului si cea a toracelui, in timp ce litera este marimea cupei.

In sistemul international, pentru marimea sutienului avem urmatoarele valori:

- Europa: 65 70 75 80 85 90 95

- SUA si Anglia: 30 32 34 36 38 40 42

- Franta: 80 85 90 95 100 105 110

- Italia: X 1 2 3 4 5 6

Marimea unei cupe la sutien este reprezentata astfel in sistemul international:

- Europa: A B C D E F

- SUA: A B C D DD DDD F G GG H HH J JJ

- Anglia: A B C D DD E F G GG H HH J JJ

- Franta: A B C E F

- Italia: A B C D DD E F

Calcularea cupei la sutien

Pentru alegerea corecta a unui sutien, trebuie sa calculezi exact marimea acestuia, dar si a cupei. Foloseste pentru masuratoare un centimetru de croitorie si incepe cu marimea sutienului. Pentru a o afla, masoara intai dimensiunea pieptului, in partea de sub sani.

Pentru a calcula corect cupa la sutien, asigura-te ca banda cu care masori este orizontala si usor stransa peste coaste. 

Numarul obtinut la aceasta masuratoare realizata in centimetri se va incadra, cu aproximatie, in urmatoarele valori: 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 105, 110.

In continuare, vei masura circumferinta bustului in partea cea mai proeminenta a sanilor. Diferenta dintre cele doua masuratori va reprezenta marimea aproximativa a cupei, conform urmatoarelor valori:

A – 10-12 cm

B – 13-15 cm

C – 15-17 cm

D – 18-20 cm

DD – 20-22 cm

E – 23-25 cm

F – 26-28 cm

De exemplu, daca la cele doua masuratori am obtinut 80 si 90, diferenta dintre cele doua este 10, deci cupa A, iar masura corecta a sutienului este 80 A (unde 80 este dimensiunea toracelui sub sani) sau 36 A, in sistemul englez si cel american de masuratoare.

Dupa ce ai ajuns la dimensiunea corecta, o parte la fel de importanta este probarea a cat mai multor sutiene pentru a-l gasi pe cel cu care te simti confortabil si care iti pune bustul in valoare. Ia in considerare lungimea bretelelor, pe care le poti regla, astfel incat sa fie suficient de scurte pentru ca sutienul sa stea intr-un loc, dar nu atat cat sa te stranga.

Calculeaza cupa la sutien si alege marimea potrivita pentru tine, tinand cont si de faptul ca doua femei cu aceleasi masuri se pot simti confortabil cu doua articole diferite. De asemenea, nu fi tentata sa cumperi un sutien de o calitate mai slaba pentru ca este mai ieftin, deoarece in acest caz, de obicei, se pastreaza raportul calitate-pret.

Este mai bine sa ai un singur sutien care se potriveste bine decat trei care sunt incomode.  

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (61)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.