Florin Dobre si-a prezentat noua colectie S/S 2016 RTW, Sbornicul

Florin Dobre si-a prezentat noua colectie S/S 2016 RTW, Sbornicul

Eugenia Dinescu, redactor

Artistul si designerul Florin Dobre si-a  prezentat  noua colectie S/S 2016 ready to wear, denumita “Sbornicul”, sambata 14 noiembrie, pe terasa mallului Promenada.Colectia Sbornicul – lucrarea mintii este modul inovator al designerului Florin Dobre de a marturisi ca ultima si adevarata evadare a mintii si a sufletului este zborul inapoi acasa.
Odata cu maturizarea, aripile ni se inteleptesc, piciorul de pe acceleratie se imblanzeste, invatam sa mai „calcam” si frana, sa fim stapani pe volanul sufletului nostru si sa il conducem spre noi zari, pe „calea cea vesnica”, nelasandu-l sa mai pluteasca in deriva.Florin Dobre a ales sa isi indrepte „zborul” atentiei spre autenticitatea romaneasca, ghidat si indragostit de puterea si frumusetea romanilor simpli, de peste generatii. Designerul vede adoptarea valorilor traditionale în spatiul modern ca pe o solutie de supravietuire, în contextul experimentului globalizarii, spirituala si nu numai, în cadrul caruia suntem, cu totii, mici cobai. Nu vrem sa mai pedalam in gol, vrem sa zburam…
Colectia Sbornicul reprezinta o calatorie spre origini, in care designerul paseste pe „carari deja batatorite”, folosind acelasi croi simplu, atât de usor de realizat si de purtat, însa pe atât de puternic ca impact.Liniile simple ale portului traditional au influente din Tara Hategului si din Tinutul Padurenilor, unde au avut centrul politic stravechii daci. Acestia sunt singurii reprezentati cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stramosesc care, in multe forme, a rezistat pana astazi se regaseste în colectia lui Florin. Designerul imagineaza propulsarea lui, cu putere, spre viitor.


Materialele folosite sunt produse de fosta fabrica Dorobantul, care, din pacate, dupa 129 de ani de la nasterea sa, in 1886, a decedat in anul „de gratie” 2015, in luna noiembrie. Materialele au designul unicat, insa, de aceasta data, de nereprodus. Stofa, lana, bumbacul si inul fac parte si de aceasta data din colectie, taiate in clasicul croitorilor, „intinerite” de linia designerului si personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colectiile anterioare.

Cireasa de pe tort… Crucea de lemn

Incercarea de a pune accentul pe spiritul romanesc mi-a adus o frumoasa colaborare cu un frumos sculptor de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius il intalnesc duminica la biserica si il pot descrie ca fiind „omul pacii mele”. El m-a ajutat sa cred cu si mai multa tarie ca doresc pentru aceasta colectie un suflu autentic românesc, cu simbolistica crestina, care sa vina ca un statement, cu totul in defavoarea trendurilor intunecate pe care le adoptam cu usurinta din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, in care am regasit aceleasi valori catre care tind, si l-am rugat sa faca cu aceasta colectie ce stie el mai bine... cruci de lemn.In stradania lui in a impleti modernismul si libertinajul modei cu acceptarea fara nicio ezitare a traditionalului port romanesc, in clasicul lui stil, Florin Dobre transmite un mesaj lesne de inteles: A sosit timpul sa ne întoarcem acasa. Asa cum suntem. Acasa este firescul din noi.
„De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi salaslui la marginile marii, caci si acolo mana Ta ma va povatui.”

Un eveniment prezentat de Jägermeister

Articolul urmator
Garderoba sustenabilă: cum o obții cu buget redus
Garderoba sustenabilă: cum o obții cu buget redus
La ce vârstă vei deveni mamă?
Incepe quiz
La ce vârstă vei deveni mamă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.