Istoria hanoracului - de la rebeliunea străzii la podiumuri

Istoria hanoracului - de la rebeliunea străzii la podiumuri

Andreea Constantin

Un hanorac este o piesă de îmbrăcăminte foarte versatilă pentru fiecare zi. Este practic și călduros, la îndemâna oricui. Îl poți purta pentru o alergare, la supermarket sau la o petrecere. Toată lumea are cel puțin un hanorac în garderoba sa.

Puține articole de îmbrăcăminte streetwear au creat atâtea controverse ca hanoracul cu glugă. De la asocierea sa cu comunitățile conduse de tineri, cu jucători de sport emblematici și cu podiumurile de la Paris, hanoracul cu glugă este unul dintre cele mai emblematice piese de garderobă masculine. Să urmărim traseul „umilei” piese vestimentare numită hanorac de pe terenul de joc până pe podium, trecând prin hip-hop, hardcore, grime și tot ce se află între ele.

Istoria hanoracului

Cuvântul “hanorac” provine din limba engleză  de la cuvântul “hoodie”, care descrie o bluză cu glugă. Termenul a fost utilizat pentru prima dată în anii '90, iar apoi a fost adoptat și adaptat în diverse limbi, inclusiv în limba română, unde a devenit “hanorac”. 

Hanoracul are o istorie fascinantă care începe în anii '30, când a fost introdus ca parte a uniformei muncitorilor în industria grea. Însă, în anii '70 și '80, hanoracul a devenit un simbol al mișcărilor de stradă și al protestelor, fiind purtat de către tineri care își exprimau nemulțumirea față de autoritate.

În timp, colecția de hanorace a evoluat și a câștigat popularitate în cultura hip-hop și în rândul tinerilor care adoptau un stil de viață urban și liber.

Hanoracul acum

Astăzi, hanoracul a ajuns să fie recunoscut ca un articol de îmbrăcăminte versatil și modern, fiind prezent pe podiumurile de modă și purtat de celebrități din întreaga lume.

Hanoracul este încă popular în cultura tinerilor și în moda streetwear. El a devenit un simbol al protestului împotriva profilării rasiale și a brutalității poliției. Hanoracul cu glugă a fost purtat, de asemenea, de directori executivi din domeniul tehnologiei, precum Mark Zuckerberg, ca simbol al puterii și al rebeliunii față de îmbrăcămintea de afaceri tradițională.

De la originile sale umile, hanoracul a călătorit prin diverse subculturi și a devenit un element iconic al modei, reflectând atât un spirit de răzvrătire și individualitate, cât și un simbol al stilului urban contemporan.

Adesea hanoracul cu glugă are un model. Fiind convenabile, confortabile și versatile, potrivite în egală măsură pentru bărbați și femei, hanoracele cu glugă sunt adesea folosite ca produs suvenir, apoi pe el prin serigrafie sau imprimare termică a logo-ului. Face parte din uniforma oficială a echipelor sportive și este purtată de studenții din campusuri, tipurile creative, sportivii amatori, excursioniștii, pescarii și fanii modei de stradă contemporane.

Hanoracul și moda durabilă 

Versatilitatea și semnificația culturală a hanoracului au făcut din el un element de bază în moda durabilă. Longevitatea și durabilitatea hanoracului îl fac, de asemenea, o alegere mai sustenabilă pentru cei care doresc să își reducă impactul asupra mediului. 

Astfel, hanoracul informal cu glugă are o istorie lungă și variată. El a evoluat de la un articol de îmbrăcăminte practică pentru atleți la o icoană culturală cu un simbolism profund în cultura tinerilor, în modă și în activism. A devenit, de asemenea, un simbol al modei durabile, prin versatilitatea și durabilitatea sa.

Să porți un hanorac este o opțiune excelentă pentru confortul și imaginea pe care ți-o oferă, fiind o piesă practică și energică pentru a-ți completa ținutele casual.

Găsiți hanorace pentru bărbați la modă pe Cropp.com

Articolul urmator
De la inspirație la legendă: Istoria uluitoare a celebrei genți Birkin
De la inspirație la legendă: Istoria uluitoare a celebrei genți Birkin
Ai merita să câștigi premiul Nobel?
Incepe quiz
Ai merita să câștigi premiul Nobel?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.