O scurtă istorie a rochiei de seară

O scurtă istorie a rochiei de seară

Redactor Divahair.ro

O rochia de seară este stilul predominant de rochie prescris de modă pentru a fi purtat seara. Deși simplă în definiția sa de bază, există așteptări surprinzător de complexe legate de adecvarea unei rochii elegante la modă.

Indiferent de epocă, rochia de seară este strâns legată de moda timpurilor, cu caracteristici specifice care o deosebesc de rochia de zi cu zi. O rochie de seară este o formă specială de rochie care amplifică feminitatea unei femei și, de multe ori, îi proclamă dorința. În general, decolteurile sunt joase, corsetele sunt strânse, brațele sunt dezgolite, iar fustele sunt concepute să fie extravagante.

De-a lungul deceniilor, lenjeria intimă a jucat un rol esențial în remodelarea corpului în silueta dorită, de la corsetele din secolul al XIX-lea până la dresurile și minunate sutiene push-up din secolul al XXI-lea.

Suprafețele țesăturii rochiei variază de la reflectorizant la mat, texturate la netede și moi la rigide. Rochiile pot fi bufante sau pot îmbrățișa corpul, subliniind fiecare formă. Indiferent de aceste distincții, tinde să existe un accent general pe corpul femeii și, în multe cazuri, pe rochie în sine.

femeie in rochie de seara

Prezentare istorică

Deși rochia formală există de secole, există un consens în rândul istoricilor că rochia de seară s-a concretizat ca o categorie discretă la mijlocul anilor 1820. Probabil nu este întâmplător faptul că această formă de îmbrăcăminte a apărut aproximativ în același timp cu mișcarea romantică în artă și literatură, ca o influență în culturile europene și americane.

Romanticii au accentuat pasiunea și sentimentul, punând mai mult accent pe iubire decât pe datorie. Alți factori culturali, cum ar fi creșterea producției de țesături, o industrie textilă înfloritoare și o industrie de haine gata confecționate au dus la un acces mai mare la resurse.

1820-1899

În ultimii optzeci de ani ai secolului al XIX-lea, moda femeilor a evoluat de la o siluetă în formă de X până la introducerea crinolinei și s-a încheiat cu o siluetă clepsidră (anii 1890). În fiecare epocă, rochia de seară și-a luat profilul din stilurile actuale ale zilei.

Cu toate acestea, rochia de seară se distingea prin utilizarea de țesături opulente și suple din voal și satin, tăietura decolteului, mâneci scurte sau fără umăr, și prin generozitatea înfrumusețării suprafeței. Fustele erau deosebit de complexe în ornamentație - cu straturi de buzunare și pufuri și detalii asemănătoare cu flori artificiale, panglici, rozete și dantelă. În perioada anilor 1890, trenele erau adesea atașate de fustele de lungime întreagă.

1900-2003

Primii ani ai secolului al XX-lea au inclus o evoluție a modei feminine, de la o siluetă în formă de S la o renaștere a stilurilor Empire, la stilul flapper din anii 1920, până la modele din anii 1930. Cu excepția ultimei părți a acestei perioade de timp, rochia de seară a urmat convențiile rochiei de zi.

Decolteurile aveau tendința de a fi adânci și largi, mânecile erau scurte sau erau simple bretele pe umăr, lungimile fustei variau în funcție de modă și implicau frecvent panouri plutitoare complexe, drapaje sau straturi. Țesăturile erau chiffon și satinuri extravagant de flexibile și catifele și tafta luxuriante. Pliseuri, broderii, dantele, mărgele, franjuri, împletituri și volane au decorat rochiile vremurilor.

În anii 1930, rochia de seară a făcut o divizare necaracteristică de stilurile de zi, rămânând până la podea, în timp ce îmbrăcămintea de zi a fluctuat în lungime, de la mijlocul gambei până la gleznă.

Sfârșitul anilor 1940 până la începutul anilor 1960 a văzut ultimul stil singular identificabil pentru seară. New Look-ul lui Dior, cu o linie rotunjită a umerilor, o talie mică și o fustă excepțional de plină sau o fustă subțire creion au definit moda timpurilor. Aceste rochii elegante, în general, aveau corsete fără bretele cu fuste pline, mai degrabă decât înguste și nu era neobișnuit ca fustele să aibă lungimea până la podea.

În anii 1960, au apărut o multitudine de opțiuni de îmbrăcăminte de seară. Rochiile drepte cu fuste mini erau confecționate din țesături metalice sau cu modele strălucitoare, iar materialele erau împodobite cu paiete, mărgele sau bucăți de plastic.

La sfârșitul anilor 1960, rochiile de seară au revenit la lungimea podelei. Costumele cu pantaloni lungi și pantaloni palazzo asociați cu un top au devenit, de asemenea, opțiuni viabile. La mijlocul anilor 1970, rochia de seară la modă era, de obicei, lungă și făcută din țesături moi, adesea tricotate.

În anii 1980, strălucirea rochiei de seară a contrastat cu rochia profesională pentru femeile de carieră și a integrat culori luminoase și vibrante, cu o mulțime de sclipici, broderii, paiete și mărgele. Stilurile cu fuste largi și scurte numite mini-crinoline au fost, de asemenea, populare. La sfârșitul anilor 1980, rochiile de seară din țesături elasticizate îmbrățișau corpul, erau scurte și fără bretele sau aveau bretele subțiri.

La începutul anilor 1990, au devenit populare rochiile slip confecționate din țesături moi. Până la mijlocul anilor 1990, reapăreau rochiile de seară cu fuste întregi, scurte, fără bretele. De asemenea, erau la modă și rochiile de seară cu bustierele decorate elaborat, iar negrul era culoarea preferată.

Utilizarea contemporană a rochiei de seară

Astăzi, rochia de seară este limitată la evenimente formale sau semi-formale precum baluri, strângeri de fonduri, gale, concursuri și ceremonii de premiere. În timp ce îmbrăcămintea formală bărbătească tinde să fie destul de tipică (de obicei un costum standard de culoare închisă sau smoching), rochiile pentru femei variază drastic de la îmbrăcăminte neagră la obiecte de artă revelatoare, așa cum se poate vedea pe covorul roșu de la Oscar. În ciuda gamei de posibilități pentru rochia de seară contemporană pentru femei, o rochie va include, fără îndoială, un decolteu adânc, un corset constrângător, brațe dezgolite și fuste generoase.

Articolul urmator
A crescut cu porecla de "Miss Gunoi", dar asta nu a stat în calea visului ei. Miss Thailanda a purtat o rochie făcută integral din cheițe de conserve, ca omagiu pentru părinții ei
A crescut cu porecla de "Miss Gunoi", dar asta nu a stat în calea visului ei. Miss Thailanda a purtat o rochie făcută integral din cheițe de conserve, ca omagiu pentru părinții ei

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.