(P) Nu toate segmentele de comerț fashion scad, zona second hand este pe val

Cristina Gherghina

Este simplu de observat că marile lanțuri de magazine de fashion nu trec prin cea mai bună perioadă a lor, în ciuda faptului că de obicei vara traficul în mall-uri este destul de ridicat. În contextul pandemiei și al unei amenințătoare crize economice care pare că va lovi în viitorul apropiat Europa, consumatorii sunt mai rezervați în achiziții și evită oricum sesiunile dese de shopping, preferând divertismentul în aer liber, cu distanțare socială asigurată și... mai puțini bani cheltuiți.

haine second hand

Crește accentul pe shopping de nevoie reală în zona de fashion, adică se fac mai puține achiziții din impuls. Confruntați cu această nouă realitate, comercianții din retailul de fashion standard aplică fel de fel de mecanisme promoționale, cu reduceri succesive. În paralel, un alt segment de fashion este pe val: cel cu îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii second hand. Nu este un trend nou, ci doar accelerarea unor tendințe deja observate în ultimii ani și pe piața din România.

Acum, noi categorii de clienți pășesc în magazinele second hand, din motive diverse. Unii chiar au nevoie să economisească mai mult și profită de prețurile permanent scăzute, alții sunt curioși să descopere această nișă despre care află că este cool. Cei ce fac primii pași în astfel de magazine second hand sunt atrași și fidelizați nu doar de prețurile mici, ci mai ales de varietate, calitate, unicitate, branduri, produse vintage și la modă, pentru toate preferințele.

De succes nu se bucură însă toate magazinele second hand, ci în special acelea care au înțeles corect noul trend și se dedică tipului nou de consumator, care vrea să facă alegeri istețe, fără a fi neapărat constrâns economic să aleagă acest tip de shopping. Mai exact, se caută magazinele care alocă mai multă atenție modului de expunere, care au un format modern și care nu se bazează pe conceptul de ieftin cu orice compromis acceptat! Un depozit haine second hand tot mai popular pe piața din România, Crematex, chiar promovează vânzarea de loturi premium, haine second hand cu un raport calitate / preț foarte bun, dar care au și alte avantaje în afară de costuri.

Mai exact, este vorba despre haine chiar la modă, chiar căutate, unele dintre ele chiar cu etichetă (pe nișa de outlet). Antreprenorii care aleg astfel de furnizori pentru magazinele lor second hand reușesc să atragă clienții dornici de achiziții smart, care își permit să plătească mai mult pentru a avea acces la oferte excepționale: haine la prețuri cel mult la fel ca cele în comerțul standard low cost, dar care sunt la nivel de comerț fashion premium și de lux în ceea ce privește calitatea materialelor, originea, designul. Este noul trend în second hand și outlet, unde consumatorul pășește mândru de alegerile sale, promovând inclusiv partea ecologică a acestui tip de comerț.

Magazinele de haine second hand se dezvoltă inclusiv în mediul online, acolo unde este chiar dificil uneori să observi acest aspect inedit al e-shop-ului. Singurele indicii: prețurile sunt neașteptat de mici chiar la hainele cu branduri premium și de lux, nu sunt disponibile mărimi variate la produse (unicitatea este un aspect apreciat de public), se prezintă produsele în sine, fără fotografii fashion cu modele, fără investiții puternice în marketing (care altfel s-ar fi regăsit în costul produselor).

În ansamblu, "secretul" magazinelor second hand din "noua generație", așa cum se regăsesc tot mai mult și în statele dezvoltate din Europa, este acela de a oferi calitate premium la cost scăzut, fără a accepta compromisuri doar pentru a putea oferi prețuri la extrema minimă. Tot mai mulți consumatori înțeleg mecanismul și renunță cel puțin parțial la achizițiile din magazinele marilor rețele, ceea ce reprezintă o problemă tot mai puternică pentru acestea din urmă la nivel de business.

Articolul urmator Singurele încălțări de care s-au îndrăgostit toate femeile în acest sezon rece. Superbe, comode și versatile!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.