Hainele vintage, sau cum moda invinge timpul

Hainele vintage, sau cum moda invinge timpul
Anca Dumitrescu
De Anca Dumitrescu
Joi, 03.12.2009

Conceptul de vintage se refera cu precadere la hainele create in perioada 1920-1980,hainele create inainte fiind incadrate la antic, iar cele de dupa anii '80 pot fi deja catalogate drept moderne sau contemporane.

Dar ce inseamna vintage la ora actuala? Avand in vedere invazia de site-uri care vand haine vintage, a magazinelor vintage de "lux" si chiar a banalelor second-handuri de la coltul blocului, ar fi bine ca inainte sa treci la shopping de astfel de piese vestimentare sa afli cateva lucruri importante in ceea ce priveste acest trend.

 
 
 

Atentie! Nu toate hainele second-hand pot fi considerate vintage! Dupa cum am spus si anterior, exista o perioada strict delimitata in istoria modei in care pot fi incadrate hainele vintage.

 

Asa ca, daca achizitionezi un sacou dintr-un magazin second, acesta nu trebuie sa fie neaparat si vintage. 

Desi intotdeauna a exista o cerere de haine vintage, trendul a luat amploare odata cu anii '90, cand vedete precum Kate Moss, Julia Roberts, Chloe Sevigny sau Dita Von Teese au facut din aceste haine un MUST in garderoba fiecareia.
   
   

Exista o serie de motive pentru care hainele vintage sunt foarte cautate la ora actuala:

-unicitatea ar putea fi unul din ele: Avand in vedere ca multe din modelele vintage de haine erau facute pe comanda, nu putem vorbi de un trend general sau de un model regasit in toate magazinele acelei vremi.




-calitate superioara: fiind concepute pentru a fi purtate pentru o perioada mare de timp si transmise altor membri ai familiei, acestea au fost realizate din materiale solide, bine taiate, cu cusaturi generoase si bine tivite, astfel incat sa permita modificari particularizate.


-materiale deosebite: multe dintre haine erau realizate din tipuri neobisnuite de tesaturi ce in prezent nu mai sunt fabricate, sau sunt prohibitiv de costisitoare.


-economisesti bani: articolele de imbracaminte vintage sunt vandute la un pret cu mult mai mic decat cel al hainelor noi.

 

 
 
-atasament fata de istoria modei: pasionatele de moda vor stii mereu sa aprecieze o piesa vestimentara vintage adevarata, atat pentru istoria pe care o poarta, dar si pentru respectul fata de designerii care le-au creat.


-investitii: unii oameni cumpara pentru a colectiona, mai degraba decat sa poarte, iar articolele vintage de buna calitate, in special cele sub semnatura unor cunoscuti designeri, sunt la mare cautare printre colectionari.

Sunt multe cazurile din istoria modei cand, trenduri din trecut au devenit sursa de inspiratie pentru moda actuala, astfel ca a putut zari atat pe catwalk, cat si in magazine articole de imbracaminte asemenatoare cu cele vintage. Un exemplu in acest sens ar putea fi stilul anilor '40 readus in scena toamna aceasta de marii designeri ai lumii.

    
Stilurile vechi readaptate sunt denumite in presa de specialitate "vintage inspired" sau "reproduceri de epoca", in functie de fidelitate fata de modelul original. Acestea pot servi ca o alternativa convenabila pentru cei care admira un stil vechi, dar prefera o interpretare moderna; un alt avantaj este faptul ca, spre deosebire de articole de imbracaminte originale, cele noi sunt de obicei disponibile intr-o gama mult mai mare de dimensiuni si poate, culori si /sau tesaturi.


Locuri populare pentru vanzarea hainelor vintage ar putea fi faimoasele "flea market", prezente in majoritatea capitalelor europene si de curand foarte des intalnite si la noi in Bucuresti. De asemenea, o serie de magazine s-au specializat in haine vechi, atent selectionate si pastrate de persoana avizate si pasionate in acelasi timp de curentul vintage.

Site-urile care vand haine vintage sunt la ora actuala foarte numeroase in mediul online romanesc, iar persoanele care stau in spatele acestor "mini-afaceri" sunt prezente si la targuri organizate pe aceasta tema. Asa ca puteti achiziona astfel de haine fie direct de pe internt, fie de la astfel de evenimente.


 
  O alta sursa si cea mai convenabila, o reprezinta banalele magazine second-hand, care uneori pot ascunde adevarate comori (nu putine au fost datile in care la un mic magazin second sa poti gasi o creatie vintage Chanel, Burberry sau Balenciaga).

De asemenea, dulapul bunicii sau al mamei poate fi o cutie cu surprize vintage. Nu se stie niciodata ce modele poti gasi, pe care cu putina indemanare si creativitate le poti transforma in piese de rezistenta ale momentului.

 

Articole de imbracaminte vintage concepute de designeri precum urmatorii sunt deosebit de cautate, mai ales atunci cand acestea sunt reprezentative pentru viziunea desginerului sau pentru epoca in care au fost create: Coco Chanel, Paul Poiret, Mariano Fortuny, Elsa Schiaparelli, Madeleine Vionnet, Jeanne Lanvin, Christian Dior, Hubert de Givenchy, Claire McCardell, Cristobal Balenciaga, Emilio Pucci, Yves Saint-Laurent, Ossie Clark, Biba, Mary Quant, Pierre Cardin, Halston, Giorgio Armani, Zandra Rhodos, Vivienne Westwood, Thierry Mugler, Gianni Versace si Jean Paul Gaultier.

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

 Daca e iarna ... atunci obligatoriu purtam manusi!

Costumul in doua piese, obligatoriu in garderoba fiecarei femei 

Pantaloni la moda in sezonul acesta 

 

Articolul urmator »
Incepe quiz
Test de cultura de generala din moda: cate stii despre fashion
Test de cultura de generala din moda: cate stii despre fashion

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (121)
yourvintagewardrobe (anonim)
10 decembrie 2009 23:11

VINTAGEWARDROBE.RO - un magazin virtual cu adevarat vintage unde se regaseste o selectie piese unice, originale, vintage si retro - din 1837 si pana in 1989 -, o colectie impresionanta, excelent intretinuta, pe care nu-ti ramane decat sa o descoperi!Rochii, fuste, bluze, pantofi, posete, palarii, manusi (si orice altceva ti-ai putea dori sa existe in garderoba ta) din alte epoci aduse in prezent astfel incat tu sa te poti bucura de ele!

Nina***visagista_Chisinau.Md (anonim)
10 decembrie 2009 16:04

E foarte bine sa citim si istorie in privinta hainelor... ajuta mult , in plus apar idei noi pentru fiecare in parte... si termenii ajuta sa explicam mai clar ceea ce cautam in magazine sau chiar la comanda, etc. Bravo... mai des sa scriti istoria multor haine. Istoria si literatura conteaza mult ca sa o cunoastem!

Florina (anonim)
6 decembrie 2009 00:12

Eu mi-am mai comandat de pe bloguri cu haine vintage si in majoritatea cazurilor am fost multumita.Imi mai cumpar si haine hippie-handmade de pe http://hippiebox.wordpress.com/

agnes (anonim)
4 decembrie 2009 23:11

aveti grija doar cu parazitii sau tot felul de ciuperci pe care le puteti colectiona odata cu piesa vestimentara atunci cand vizitati un second-hand :)

incandessense (anonim)
4 decembrie 2009 23:11

f fain articol!

Ne găsești pe