Povestea din spatele brandului apărut într-o vară: interviu cu Ioana Răducu, co-fondatoarea FUNKYFAIN.ro

Redactor Andreea Baluteanu

Consideri că sandalele sunt un articol de încălțăminte banal, pe care îl porți vara și îl ascunzi apoi în întunericul de nepătruns din fundul dulapului în anotimpul rece? Suntem foarte fericite că azi reușim să te contrazicem!

Sandalele sunt mai mult decât un accesoriu clasic al verii, ele ne aduc aminte de razele calde mângâindu-ne pielea, de peregrinările noastre din vacanță sau de petrecerile interminabile ale celui mai frumos dintre anotimpuri. Și atunci când am descoperit uluitoarele modele de pe funkyfain.ro, am înțeles câtă dreptate aveam: sandalele noastre preferate chiar au suflet și vor să ne facă fericite.

Mai mult, e suficient să citești interviul de mai jos, în care Ioana Răducu, fondatoarea magazinului online, vorbește cu atâta căldură și dragoste despre acest accesoriu, că nu o să te poți abține să nu dai o raită prin oferta sa. Citește mai jos un interviu în exclusivitate pentru DivaHair! 

„Credem atât în produsele noastre, cât și în clientele noastre”: motto-ul din spatele FunkyFain

Te lăsăm cu drag în compania cuvintelor Ioanei Răducu, cea care ne-a convins că sandalele noastre trebuie să fie funky și faine! 

  1. Cum a apărut pasiunea pentru designul de încălțăminte?  

Dacă mă gândesc bine, întâi a fost necesitatea și apoi pasiunea. Totul a început într-o vară, mai exact în anul 2015, când au fost gata primele noastre sandale faine. Asta după ce, cu o vară în urmă, mă îndrăgostisem pur și simplu de o pereche de sandale pe care o cumpărasem în acel an din Grecia. Au fost sandalele perfecte pentru mine – minimaliste, foarte comode, extrem de versatile, dar foarte funky. Încă le mai am. Deși nu le mai pot purta, pentru că sunt vizibil marcate de ardoarea cu care le-am purtat, nu le pot arunca, căci de la acea pereche de sandale a luat ființă micul nostru brand. Deci, au o valoare sentimentală importantă, așa că stau frumos într-o cutie roșie, alături de alte câteva încălțări de care nu mă îndur să mă lipsesc. 

La începutul anului 2015 am început să mă gândesc cum să fac să îmi cumpăr o altă pereche. O nouă călătorie în Grecia nu se preconiza, dar mi-am dat seama că aceasta era de fapt singura soluție. Și așa, împreună cu Bogdan – partenerul meu de viață și de afaceri – am pornit în căutarea acelor sandale faine. Este vorba de sandalele FUNKY DAY, care este și cel mai vândut model de pe FunkyFain.ro . Le-am găsit atât pe ele, cât și alte modele la fel de faine, dar și un atelier de pe o frumoasă insulă grecească, deschiși în a colabora cu noi. M-a surprins flexibilitatea și disponibilitatea lor de a lucra cu noi, mai ales în ceea ce privește personalizarea și crearea de noi modele de sandale, exact așa cum le voiam și le gândeam noi. În România, din păcate, m-am lovit de un zid. Am luat legătura cu multe ateliere de încălțăminte, și atunci și mai târziu, și nimeni nu era dispus nici măcar să lucrăm pe modelele lor, dar modificate, în niciun caz să ne creeze propriile modele… și oricum la niște costuri de producție mult mai mari față de cele agreate cu partenerii noștri din Grecia. 

Chiar și ca simplu consumator, cel puțin la vremea aceea, sandalele pe care le găseam în România nu erau deloc pe stilul meu – erau modele ba comune, ba incomode, ba prea scumpe… De aceea spun mereu că întâi a fost necesitatea și apoi pasiunea. 

  1. De ce sandale și nu pantofi sau alte modele de încălțăminte? Ce te-a determinat să-ți deschizi propriul magazine online cu pantofi? 

Sincer, cred că din întâmplare… Simțeam nevoia, atât eu, cât și Bogdan, să ne diversificăm activitățile și să ne fructificăm experiența din IT și marketing online, care este axată în principal pe relaționarea corectă și atentă față de client / utilizator. Acesta este de fapt și principalul activ în orice business online, indiferent de natura lui. Dar spre ce să ne orientăm? Aveam mai multe idei, dar nimic concret. Știam însă că vreau să fac ceva creativ și oarecum feminin. Și când am văzut că și o foarte bună prietenă își cumpărase același model de sandale din Grecia, fără să știm una de alta, am transformat această nevoie de sandale faine, într-o oportunitate. Nu puteam să fim singurele înnebunite după astfel de sandale și am avut dreptate. Sandalele noastre ajung în fiecare vară la tipe faine din toată țara, chiar și din alte țări din Europa.

Cred că puteau să fie și pantofi și orice alt tip de încălțăminte, atâta timp cât erau funky și la un cost de producție corect; atâta timp cât erau niște produse de calitate, în care să cred la fel de mult cum am crezut în aceste sandale. Drept urmare, la un an de la lansarea shop-ului, am reușit să ne diversificăm gama de produse cu bocanci și ghete de damă, de data aceasta produse în România, iar vara aceasta am lansat o mică colecție de espadrile din piele naturală.

Toate produsele FUNKYFAIN sunt gândite și create exact așa cum mi le-aș dori și eu. Dacă eu nu aș purta un model, nu le-aș putea vinde. Mulți mi-au spus că este o greșeală, că nu trebuie să vinzi ce îți place ție. Și da, strict din punctul de vedere al afacerii, au avut dreptate. Dar pentru noi, adesea, e mai mult decât o afacere. Mai ales când văd că pasiunea noastră pentru ceea ce facem o regăsesc cumva în clientele noastre. Credem atât în produsele noastre, cât și în clientele noastre.

  1. Știm că greu de ales, dar care este perechea preferată din magazinul online?

Dacă aș fi răspuns acum câțiva ani, da, aș fi spus că e greu de ales. Acum, însă, nu, pentru că acum știu exact ce mă definește cu adevărat. Astfel, perechea mea preferată de sandale, de fapt modelul preferat, este FUNKY DAY – pe orice culoare: negru, auriu, bronz, galben. Este un model care arată la fel de bine pe orice culoare și orice tip de piele. Dar nu sunt singurele, căci sunt câteva modele din colecția din acest an care au devenit la fel de preferate, și anume sandalele FUNKY TOUCH – care în fotografiile de pe site poate nu par atât de atrăgătoare, dar odată încălțate, sunt absolut minunate; sandalele FUNKY VIBE – care sunt foarte feminine și sandalele FUNKY INSTYLE – care sunt de fapt niște papuci, derivați din sandalele FUNKY B – deși mult mai complexe, sunt cu adevărat funky.

  1. Cum se împacă viața de familie cu activitatea profesională?  

Având în vedere că lucrez cu Bogdan deja de 15 ani și suntem împreună tot de atâta timp, cred că am reușit să le îmbinăm destul de bine. Evident că pe plan profesional sunt situații în care avem păreri total diferite, dar tocmai pentru că ne cunoaștem atât de bine unul pe celălalt, am învățat amândoi să ne respectăm părerile și deciziile. 

  1. Cu ce se diferențiază produsele Funkyfain.ro de restul celor existe deja pe piață? 

Produsele noastre nu sunt nici perfecte, nici cele mai nevăzute, dar chiar sunt faine. Sandalele FUNKYFAIN sunt lucrate manual în piele naturală – netratată chimic, ceea ce chiar le diferențiază față de celelalte produse de pe piață, cel puțin de pe piața autohtonă, care lucrează numai cu piele tratată chimic, avantajul fiind că astfel se exclude orice posibilă reacție alergică, pentru că totuși e vorba de sandale, care sunt încălțate direct pe piele. Sunt realizate integral într-un atelier de pe o frumoasă insulă grecească, inclusiv tălpile, întreg produsul final fiind manufacturat din piele naturală – exterior, interior, talpa la interior, mai puțin exteriorul tălpii. Tot produsul este lucrat manual de artizani greci cu o bogată experiență în spate, o pereche de sandale fiind gata într-o oră – mai mult sau mai puțin, în funcție de complexitatea designului. 

Poți spune orice despre sandalele noastre, dar nu și că nu sunt comode. Chiar sunt foarte confortabile! În plus, sunt versatile – se pot purta atât la birou, cât și în parc, pe plajă sau la o petrecere – se pot asorta cu ușurință atât unei ținute office, cât și uneia casual. Multe dintre modelele noastre de sandale au un design minimalist, dar funky, ceea ce le face să poată fi purtate în fiecare an, indiferent de tendințe. Noi de fapt nici nu prea luăm în calcul tendințele când începem să lucrăm la o nouă colecție, doar dacă chiar se pot plia cu ușurință pe linia noastră principală de design, ci mergem mai mult pe inspirație și încrederea că dacă mie îmi plac, atunci și clientelor noastre faine le vor plăcea. Mă bazez foarte mult, în procesul de design, pe intuiție și propriul meu stil. 

Așa am și început acest business, și tot așa vrem să îl continuăm – cu sandale faine, dar funky, pentru orice tipă faină, la un preț decent și cu stocuri nu foarte mari, căci parcă te simți bine când știi că nu toată lumea are sandale ca ale tale. Lucrăm destul de mult și la comandă – cu mare parte dintre modelele care se regăsesc în shop, dar pe alte culori sau combinații de culori, în funcție de dorințele clientelor, dar asta nu o putem face decât la început de sezon, pentru că timpul de realizare este mult mai mare – și pe mărimi mici, cum este 35, sau mari, precum 41 sau 42, care sunt foarte căutate, în lipsă de ele pe piață. 

Acum, de exemplu, sezonul de sandale faine a început mult mai târziu decât în mod normal, din cauza pandemiei de coronavirus, care ne-a dat și nouă planurile peste cap… acum suntem deja spre final de sezon și nu mai este timp suficient pentru a produce la comandă, dar toate sandalele de pe FunkyFain.ro care sunt acum în stoc se livrează imediat, în 24 – 48 de ore. Am reușit să menținem și anul acesta livrarea gratuită pe întreg teritoriul României, așa că shop cu spor! 

  1. Dacă ar fi să o iei de la capăt, ar fi ceva ce ai schimba în tot acest proces de lansare al brandului? 

Îmm… nu știu dacă aș schimba neapărat ceva, pentru că am reușit să creăm un brand exact așa cum ni l-am dorit. Totuși, mi-aș fi dorit să am mai multă încredere în mine și în intuiția mea, încă de la început.

Fie că alegi deja legendarele sandale, espadrile sau ghete, știi că modelele confecționate manual, din piele de calitate, în atelierele faine din București sau pe o frumoasă insulă grecească, sunt pline de viață și de suflet, așa cum i se cuvine unei fete faine ca tine! Spor la shopping!

Surse foto: Funkyfain

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.