Stil minimalist: ce înseamnă și unde să îl adopți

Stil minimalist: ce înseamnă și unde să îl adopți

Redactor Raluca Margean

Când definim un stil minimalist ne gândim la haine simple, la ținute monocromatice și culori pastelate, dar nu trebuie să fie neapărat așa. Minimalismul nu înseamnă să fii plictisitoare și să te îmbraci doar în alb, crem sau combinația clasică alb-negru. Să adopți un stil minimalist înseamnă să ai atitudinea potrivită personalității tale.

stil minimalist

Stil minimalist: ce înseamnă și cum îl obții!

Minimalismul presupune ținute curate, cu modele și croieli simple, înseamnă să te simți confortabil în hainele pe care le porți și să obții acel look „fără efort”, natural și cool în același timp.

stil minimalist

Sursa foto: Pinterest

Ca să obții un stil minimalist, trebuie să faci doar câteva modificări în viața ta, iar pentru asta poți începe cu o curățenie în garderobă!

Aruncă 80% din ce ai în garderobă

Cu atâtea malluri, reclame și vedete care promovează tot felul de produse, ne e foarte greu să rezistăm tentației de a ne cumpăra tot ce vedem. Și astfel sfârșim prin a avea prea multe haine! Problema este că nu ne dăm seama cât de gravă este situația până în momentul în care deschidem ușile dulapului, hainele se prăvălesc peste noi, dar constatăm că tot nu avem cu ce să ne îmbrăcăm! Iar asta se întâmplă în fiecare zi...

stil minimalist

Sursa foto: Pinterest

Da, avem haine avangardiste, de ultimă modă, precum cele prezentate în reclame, dar ce contează dacă nu le poartă nimeni? Un studiu arată că purtăm în mod obișnuit doar 20% din hainele pe care le deținem în garderobă! Asta înseamnă că restul de 80% au fost cumpărături „de impuls”, poate pentru că erau la reducere, poate pentru că eram prea stresate sau, de ce nu, plictisite. 

Garderoba ar trebui să fie o oglindă a stilului nostru personal și să ne reprezinte, nu să ne ocupe spațiu inutil în casă. Așadar, încearcă să faci o curățenie în garderoba ta și renunță definitiv la hainele pe care nu le mai porți. Cum poți face asta? Folosind câteva principii foarte clare, și anume:

  1. Aruncă tot ce nu ai mai purtat de cel puțin un an.
  2. Scapă de hainele pe care vrei să le porți când vei fi mai slabă (știi prea bine că acest obiectiv se tot amână sau e greu de atins).
  3. Aruncă hainele care nu se potrivesc cu stilul tău, chiar dacă sunt trendy.

Definește-ți propriul stil

Un stil minimalist implică să ai atitudine în fața modei, nu să devii o victimă a sa. Nu pune haine pe tine doar pentru că se poartă! Dacă nu te reprezintă, rezultatul final nu va fi unul plăcut privirii.

Ca să-ți dai seama ce stil „te prinde”, încearcă să pui în aplicare sfaturile de mai jos:

1. Analizează-ți garderoba și vezi dacă observi puncte comune în piesele vestimentare. Ia hainele pe care le porți cel mai des și pune-le deoparte, apoi analizează-le și vezi dacă observi vreo preferință pentru o anume paletă de culori, un anume tip de material sau anumite imprimeuri. Acele preferințe te definesc și reprezintă de fapt stilul tău!

stil minimalist

Sursa foto: Pinterest

 

2. Scapă de hainele care nu te fac să te simți confortabil. Probabil ai cumpărat multe haine la modă, dar care nu te fac să te simți bine. Nu mai sta pe gânduri, scapă de ele cât poți de repede!

3. Stabilește reguli când mergi la cumpărături! Cumpără doar haine care se potrivesc cu cele pe care le ai în garderobă, altfel riști să ai haine frumoase pe care nu le vei purta niciodată. De asemenea, înainte să cumperi ceva, întreabă-te de două ori dacă chiar ai nevoie de piesa vestimentară respectivă și dacă se încadrează în stilul pe care ți l-ai descoperit. Poți face și experimente, dar calculate!

4. Cantitate versus calitate. Întotdeauna când achiziționezi o piesă de îmbrăcăminte, gândește-te dacă nu ar fi frumos să ai haine pe care să le porți mai mult de un sezon. E atât de frustrant ca după 2-3 spălări să observi că tricoul s-a deșirat sau s-a scămoșat. Atenție însă, un produs mai scump nu înseamnă întotdeauna un produs mai de calitate!

Fă experimente de stil minimalist!

Ca să ai un stil minimalist nu înseamnă că trebuie să ai o mulțime de haine de același fel și în aceeași paletă de culori. Stilul minimalist înseamnă să poți face cât mai multe ținute cu cât mai puține haine. Încearcă experimentele de mai jos:

1. Proiectul 33!

Alege 33 de articole pe care să le îmbraci în mod exclusiv timp de trei luni. Aceste articole pot fi atât haine, cât și accesorii, bijuterii și încălțăminte. Este o provocare destul de grea, însă vei observa rapid dacă stilul minimalist este pentru tine.

2. Provocarea 10x10!

Acest experiment este un pic mai lejer decât primul și presupune alegerea a 10 articole cu care să încerci să creezi 10 ținute unice purtate în 10 zile diferite. Aceste 10 articole se referă la îmbrăcăminte și încălțăminte.

Un stil minimalist este acela în care „mai puțin este mai bine”, un stil în care să te simți confortabil, natural și cool în același timp. Stilul minimalist în modă este despre atitudine, așa cum stilul minimalist în viață este despre lucrurile mici care te fac fericită.

Surse foto: Unsplash, Pinterest

Articolul urmator
Pantalonii-vedetă ai anului 2023: merg în orice sezon și sunt potriviți pentru orice tip de siluetă
Pantalonii-vedetă ai anului 2023: merg în orice sezon și sunt potriviți pentru orice tip de siluetă
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.