Epoca excesului – 1980

Gabriela David, redactor Divahair.ro

      Anii 1980 s-au confruntat cu libertatea de expresie in stiluri si tendinte, oamenii refuzand sa se mai conformeze regulilor. Pe de o parte se aflau femeile imaculate in taioare cu linii puternice si coafuri meticulous aranjate, preferat fiind stilul bob lung; o femeie controlata cu o viata profesionala fructuoasa si o viata sociala bogata. Elementul rebel, pe cealalta parte, urma stilul schimbator al Madonnei, femei doritoare de haine sport neconventionale, coafuri retezate si decolorari asortate acestor haine.
      In aceasta perioada Madonna se lupta in topuri cu Michael Jackson, ajungand sa stagneze pe primul loc timp de 15 saptamani, influenta ei dand nastere unei noi generatii, impactand puternic intreaga moda. De la coafuri salbatice si haine accesorizate puternic, Madonna era fata materialista care a devenit un idol pentru o intrega generatie de fete. Dar stilul de coafat al Madonnei nu a fost singurul care a influentat aceasta perioada, coafurile si tunsorile fiind comice si diverse. La inceputul anilor 1980, moda romantica a dat nastere unor experimente. Pemtru o vreme a existat o competitie a celor mai inalte coafuri, cu cele mai ciudate unghiuri, sau continand cea mai mare cantitate de plastic, metal sau spuma si inca sa poti tine capul drept. In 1984, tendintele s-au stabilit asupra culorilor extravagante si a volumului in exces. Formatii ca Bananarama, Bon Jovi, Cinderella, Deff Leppard au sublinat aceasta tendinta: cu cat mai mult volum, cu atat mai bine. Prin 87-88, anii 1970 au revenit la moda si era dintr-o data bine sa optezi pemtru un look retro. Puteai avea chiar parul scurt, daca era decolorat, vopsit strident sau aranjat neobisnuit cu gel, erai la moda. Multe accesorii ajutau pentru volumizarea parului, spuma de par continea chiar particule speciale care sa ofere parului scanteieri si individualitate. Tunsorile asimetrice erau in tendinta generala. Parul era tuns scurt, incepand cu bretonul si crescand in lungime, devenind o diagonala pe spate; era tuns foarte scurt pe o parte si lasat foarte lung pe cealalta parte. Sau tuns foarte scurt in parti si lasat lung in varful capului cu tot cu breton, apoi dat pe spate.
      Excesul a fost defintia acestei perioade de schimbare, ametita de muzica puternica si capabila sa creeze culturi, infasurata intr-un sal al accesoriilor stridente, al culorilor neasortate si al coafurilor neconventionale. Puterea de influenta a starurilor si-a spus cuvantul si o noua tendinta s-a impus: parul mare, colorat si puternic accesorizat al anilor 1980.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.3 (29)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.