Jazz me!

Jazz me!

Gabriela David, redactor Divahair.ro

    Mijlocul anilor 1920:… falfaitul mainilor, tunsoarea bob, extravagantele acestor ani se reflecta incantator in matase, sifon, fuste franjurate, palarii rotunde fara boruri si muzica buna. Inspiratiile proveneau din China, Egipt, Japonia si Rusia. In aceasta perioada toata lumea parea sa aiba bani. In Epoca Jazzului, cosmarul prabusirii bursei de pe Wall Street din 1929 parea de neconceput.
   Tineretul se elibera, mai ales femeile tinere. Socau generatiile mai in varsta prin noi tunsori (bobul scurt) si prin moda hainelor, a fustelor care erau purtate foarte scurt si expuneau genunchii. Se tundeau la barbieri si purtau, in opinia batranilor, costume de baie pe strada. Dar icon-ul acestei perioade s-a dovedit a fi tunsoarea bob si palaria clos. Case de moda ca Molyneux, Lanvin si Reboux atasau hainelor palarii care sa se potriveasca, accesorizate si inedit transformate in adevarate bijuterii.
    Art Deco este stilul ce a influentat atat aparitia acestor, mai degraba bijuterii, decat accesorii, palariile clos. Acestea erau purtate corect numai daca erau trase peste ochi, obligand pe cea care purta palaria sa ridice capul foarte mult pentru a vedea. Atasate la aceste palarii stateau pene de pasari exotice sau brose si agrafe cu diamante sau din platina. Acest stil destul de dur a fost acceptabil prin utilizarea machiajului. Femeia devine sigura pe ea si are aparitii din ce in ce mai pline de farmec si rafinament. Imbratiseaza noutatea cu pasiune si siguranta, iar machiajul vine sa ajute feminitatea. Buzele rosii savuroase erau o obligatie.
    In 1923 apare tunsoarea bob, menita sa acapareze o intreaga generatie de femei prin aceasta taietura curata si un breton scurt, tunsoare special conceputa pentru a permite purtarea renumitei si obsesivei palarii clos. Cea mai radicala tunsoare devine bobul foarte scurt, cu perciuni lungi, intinsi sub urechi si ondulati usor in sus. Culoarea preferata era brunet inchis cu foarte mult luciu. Din 1927 moda parului a inceput sa se mai indulceasca, folosindu-se si onduleuri simple in aceeasi tunsoare. La sfarsitul anilor 1920, femeile au lasat deoparte palaria si au preferat sa-si arate parul in splendoarea lui, adaugand lungime tunsorii bob si din ce in ce mai multe onduleuri.
    Epoca jazz-ului s-a impus prin exuberanta, dinamism si prin energia specifica acestui gen muzical. Tineretul invata sa se distreze prin dansuri ritmate, cel mai indragit find Charleston-ul, o criza de miscare si tinerete. Totul se misca rapid: moda, muzica, stiinta, cultura capatau noi forme si tendintele pretindeau noutate. Intr-un cuvant: jazz!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.