Totul despre efectul rochiei roșii

Totul despre efectul rochiei roșii

Sorina Corneanu

Efectul rochiei roșii este unul incontestabil! Sexi, șic, provocatoare și elegantă totodată, rochia roșie este un fenomen în sine. Roșul este culoarea femeilor puternice, sigure pe ele, care știu exact ce își doresc atunci când îmbracă o rochie în această nuanță.

O rochie roșie este perfectă pentru ocazii speciale, fie că este vorba despre o petrecere pretențioasă sau o întâlnire. Și nu e deloc întâmplător. Din punct de vedere psihologic, există motive pentru care bărbatii sunt mai atrași de femeile îmbrăcate în roșu. În ceea ce privește psihologia culorilor, roșul reprezintă încrederea, energia și și independența unei femei. Un experiment realizat de specialiștii de la Universitatea Centrală din China a arătat că bărbații sunt mai atrași de femeile care poartă haine de culoare roșie. 

femeie in rochie rosie

Foto: Pinterest Charlie M'zel

„Este posibil să fie vorba despre un efect pur fiziologic”, spune Adam Pazda, psiholog la Universitatea din Rochester, New York. „Chiar și în lumea animalelor, când femelele devin fertile, nivelul lor de estrogen atinge punctul maxim, vasele de sânge devin mai proeminente și fețele li se înroșesc. Acesta este semnul care pare să dea de înțeles masculilor că e vremea pentru împerechere. Același lucru ar putea fi valabil și pentru oameni”, spune Pazda.

Într-un studiu anterior, oamenii de stiință au arătat că bărbații par a fi mai atrași de femeile îmbrăcate în roșu. Și nu e nevoie de o rochie sexi, ci poate fi un simplu tricou roșu! Efectul rămâne același!

Pentru a înțelege de ce, Pazda și colegii săi au efectuat un experiment simplu: 25 de bărbati au fost rugați să privească o fotografie care ilustra o femeie îmbrăcată în haine de diferite culori. Cercetătorii au cerut apoi voluntarilor să evalueze, pe o scară de la 1 la 9, cât de atractivă este femeia respectivă. Bărbații au etichetat femeia îmbrăcată în roșu ca fiind o persoană deschisă, atrăgătoare și disponibilă sexual. „Această percepție, la rândul ei, explică de ce privirile bărbaților se îndreaptă spre femeile în roșu”, spune Pazda. 

„Pentru a înțelege mai bine fenomenul, oamenii de știință ar trebui să călătorească în colțuri diferite ale lumii pentru a repeta experimentul”, adaugă Markus Maier, psiholog la Universitatea din München, Germania. 

„În Nepal, de exemplu, roșul este un simbol al purității, demnității și onoarei”, spune Prabal Gurung, designer vestimentar. Este o culoare purtată frecvent de femeile căsătorite și tinde să evoce o energie feminină foarte puternică. „Pentru mine, roșul este o culoare puternică, ideală pentru femeile care nu se tem să se afirme, dar care rămân totodată modeste și feminine.”

Vezi cele mai frumoase rochii roșii semnate de faimosul Valentino!

„Să porți roșu poate fi o sabie cu două tăișuri. Femeile pot primi atenția sexuală pe care nu o doresc, dar există și o lecție pentru bărbați. Este important ca oamenii să fie conștienți de modul în care atitudinea lor față de femei poate fi deseori una greșită”, spune Adam Pazda.

Cert este că femeile ar trebui să aleagă cu grijă ocazia la care să poarte roșu, mai ales atunci când nu vor să transmită mesaje ușor de interpretat. Chiar și neintenționat, roșul poate avea efecte puternice asupra celor cu care intri în contact. 

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
A crescut cu porecla de "Miss Gunoi", dar asta nu a stat în calea visului ei. Miss Thailanda a purtat o rochie făcută integral din cheițe de conserve, ca omagiu pentru părinții ei
A crescut cu porecla de "Miss Gunoi", dar asta nu a stat în calea visului ei. Miss Thailanda a purtat o rochie făcută integral din cheițe de conserve, ca omagiu pentru părinții ei
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.