Descopera cele 5 ingrediente esentiale din gastronomia chineza!

Descopera cele 5 ingrediente esentiale din gastronomia chineza!

Eugenia Dinescu, redactor

Plantele aromatice fac parte din cultura chineza de milenii intregi, insa ele au depasit rapid sfera medicinei traditionale, afirmandu-se ca o parte esentiala a gastronomiei. Bucataria chinezeasca si condimentele savuroase au o relatie speciala,  incat doar gandul la mancarea chinezeasca ne evoca in mine o explozie de gusturi si arome proprii Asiei si Orientului Indepartat! Chiar daca de cele mai multe ori sunt nevazute si greu de identificat, ele pot fi intotdeauna simtite: mixul de condimente este cel care adauga personalitate unui preparat, catalizeaza reactii pentru a dezvalui potentialul ingredientelor si mai mult decat atat, unele dintre ele au beneficii incontestabile pentru sanatatea organismului tau.

De aceea, Diva Hair si Wu Xing ti-au pregatit un ghid al mirodeniilor esentiale din bucataria chinezeasca si cateva sugestii delicioase de preparate in care le poti degusta!

Sos de soia



 Salau in sos China,
300 g, 23.99 lei
 Cartofi cu urechi de lemn,
300 g, 14.99 lei

Un adevarat erou al bucatariei asiatice, sosul de soia a fost inventat de calugarii budisti ca o alternativa vegetariana pentru sosurile bazate pe carne, obtinandu-se prin fermentarea boabelor de soia fierte, cerealelor si sarii. Desi este nelipsit din majoritatea preparatelor, sosul de soia nu este un condiment nediferentiat: sosul de soia “light” este mai subtire si mai sarat decat sosul de soia “dark”, care aduce un iz discret de caramel in preparate si este folosit mai mult pentru culoare. Mai mult decat atat, exista un motiv important pentru ubicuitatea sosului de soia in bucataria chineza: echivalentul cuvantului japonez “Umami”, cunoscut drept “al cincilea gust”, “Xian Wei” este termenul chinezesc pentru aroma sarata si carnoasa, pe care doar sosul de soia o poate accentua.

Pul biber



 Noodles cu curcan,
300 g, 20.99 lei
 Rata in sos chinezesc,
300 g, 32.99 lei

Rutele de comert din Asia nu au adus un avant doar economiei, dar au imbogatit enorm si gastronomia asiatica. Pul biber este cel mai elocvent exemplu, condimentul avandu-si originea in Asia de Vest si Orientul Mijlociu, dar reusind sa devina un ingredient-cheie in bucataria chinezeasca. Pul biber, sau fulgii de ardei Aleppo, insenineaza orice preparat cu un gust iute de o intensitate moderata, note de chimion si un iz usor fructat, asemanator aromei stafidelor. Expertii in gastronomie il descriu ca fiind asemanator “celui mai bun soi de rosii uscate la soare, dar cu note picante substantiale”, insa noi credem ca este cel mai bine sa te convingi degustandu-l in rata in sos chinezesc sau intr-o portie consistenta de noodles cu carne de curcan.

Otet chinezesc



 Creveti impaturiti caramelizati,
200 g, 14.99 lei
 Supa Den Den Mian,
500 g, 11.99 lei

In gastronomia asiatica, rolul otetului chinezesc este atat de important, incat a inspirat si un proverb: “Focul, orezul, uleiul, sarea, sosul de soia, otetul si ceaiul sunt cele 7 necesitati zilnice”, asa ca diferitele varietati de otet chinezesc (negru, rosu si alb) sunt esentiale in orice mancare autentica. Obtinut din boabe de orez, otetul negru nu aduce doar un iz lemnos si nota subtila de fum ingredientelor, dar adeptii medicinei traditionale il folosesc si ca remediu pentru reducerea tensiunii arteriale si nivelului de colesterol. In acelasi timp, otetul chinezesc rosu are o nota dulceaga, iar otetul alb are un nivel de aciditate mai redusa decat cea a otetului clasic, potentand astfel aroma ingredintelor.

Ghimbir


Orez cu pui si ghimbir,
300 g, 12.99 lei
 Prajitura cu morcovi si ghimbir,
100 g, 6.90 lei

Putine culturi sunt mai devotate ghimbirului decat cea chineza, unde partea radacinoasa a ghimbirului este folosita atat in medicina traditionala, cat si in gastronomie. Fructat si iute, ghimbirul este folosit atat proaspat, cat si murat sau deshidratat, sub forma de pudra, iar daca ne indreptam atentia catre beneficiile lui pentru sanatate, popularitatea ii este complet justificata: ghimbirul este excelent pentru orice disconfort gastrointestinal, are proprietati antiinflamatoare, fortifica sistemul imunitar si mai mult decat atat, este un antiemetic excelent. Asadar, daca stii ca ai rau de masina sau plimbarile cu barca iti provoaca literalmente o senzatie de greata, asigura-te ca ai la indemana o bucatica de ghimbir pe care sa o mesteci.

Cardamom


In medicina traditionala chineza, cardamomul este folosit pentru probleme stomacale, pulmonare si reglarea apetitului, dar atunci cand este folosit in gastronomie, el isi aduce proprietatile si uleiurile esentiale pentru a parfuma si condimenta cele mai fragede prajituri cu ravas. De asemenea, el este nelipsit din retetele de orez si in supele cu carne, unde notele cardamomului insufla preparatelor un iz cu adevarat oriental. 
 Prajitura cu ravas (2 buc),
80 g, 4.99 lei
 

Insa varietatea condimentelor din bucataria chinezeasca acopera un spectru mult mai larg: descopera-le pe toate acasa, la birou sau vino in restaurantele Wu Xing din Pipera sau centul comercial AFI si bucura-te de o experienta autentica! 

Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.