Daca exista un ingredient emblematic pentru bucataria asiatica, acela este cu siguranta sosul de soia. Cu o istorie mai lunga de 3000 de ani, nici nu-i de mirare ca a ajuns sa fie considerat ca “sarea in bucate” pentru poporul chinez. Ingredientele sale sunt simple (boabe de soia fermentate, apa, sare si grau), dar odata ce vei afla cate beneficii are, iti promitem ca vei fi tentata sa il introduci mai des in dieta ta. In plus, restaurantul cu specific chinezesc Wu Xing iti ofera o multime de moduri delicioase in care o poti face!
Fiecare lucru complex are o identitate duala, iar sosul de soia nu face exceptie. De cele mai multe ori, il vei regasi in doua variante: light si dark. Intensitatea culorii si texturile diferite nu sunt insa singurele lucruri care deosebesc tipurile de sos de soia, ci si modalitatea de preparate si utilizarile la care se preteaza cel mai bine.
Light: Cea mai populara varietate de sos de soia folosita in bucataria asiatica este cea “light”, obtinuta din prima presa de boabe fermentate de soia. Sosul de soia light este folosit in special pentru a accentua aromele mancarurilor si este ingredientul care poate face diferenta intre un preparat gustos si unul extraordinar, in special atunci cand este folosit pentru asezonarea supelor sau sosurilor. Cu o textura mai fluida si o culoare translucida, sosul de soia light are un continut mai mare de sodiu si un gust sarat mai accentuat decat sosul de soia “dark”.
Dark: Este mai dens, mai vascos si mai putin sarat decat sosul de soia light, datorita perioadei mai mari in care boabele de soia sunt fermentate. Adesea, mixturii ii este adaugata si o cantitate de zahar sau melasa, pentru a-i conferi textura vascoasa. Gustul subtil, cu note dulcege, si textura catifelata pe care le dobandeste fac din sosul de soia “dark” condimentul perfect pentru a conferi un plus de gust si culoare, asa ca il vei gasi cu siguranta in preparatele mai consistente, pe baza de orez sau carne de porc.
Insa calitatile sosului de soia nu se rezuma doar la placerea provocata papilelor tale
gustative, dar includ si multimea de beneficii pe care le are pentru sanatate! Studiile recente
au confirmat faptul ca sosul de soia are efecte benefice asupra tractului
digestiv, gratie proprietatilor sale probiotice. Consuma-l pentru o flora
intestinala sanatoasa, dar nu ii subestima nici proprietatile antioxidante:
sosul de soia este o sursa excelenta de izoflavone, un tip de antioxidanti
naturali care iti protejeaza celulele de radicalii liberi.
In plus, daca urmezi
o dieta saraca in sodiu, poti incerca sa inlocuiesti sarea de bucatarie cu
sosul de soia. Datorita aromei sale intense, vei avea nevoie de o cantitate
mica de sos pentru a obtine aceeasi savoare, reducand, totodata, si cantitatea
de sodiu pe care o consumi zilnic.
Daca esti deja tentata sa incerci noi mancaruri cu sos de soia, restaurantul cu specific chinezesc Wu Xing ti-a pregatit o selectie de 10 preparate delicioase in care il poti degusta!
Vegetarian
|
|
Cartofi cu urechi de lemn (cu usturoi), 300 g, 14.99 lei |
Legume Sichuan, 300 g, 14.99 lei |
Aproape un miliard de oameni nu se pot insela, iar cand vine vorba despre sosul de soia, consensul este general. Nimeni nu isi poate imagina o portie de cartofi cu urechi de lemn sau legume preparate in stil Sichuan fara un strop de sos de soia! Daca esti adepta unei diete vegetariene sau vegane, pregateste-te sa iti redescoperi aroma ingredientelor tale preferate, atunci cand sunt preparate in stil chinezesc!
Preparate cu carne de pasare
|
|
Pui Tushin, 300 g, 23.99 lei |
Noodles cu curcan, 300 g, 20.99 lei |
|
|
Rata in sos chinezesc, 300 g, 32.99 lei |
Pui dulce-acrisor, 300 g, 17.99 lei |
Vrei sa gusti intreaga China intr-o farfurie? Sosul de soia si melanjul de condimente chinezesti iti vor demonstra ca un aliment sanatos, precum carnea de pui, curcan sau rata, nu trebuie sa fie lipsit de gust si arome vibrante!
Preparate cu vita sau porc
|
|
Vita Sichuan, 300 g, 20.99 lei |
Specialitatea bucatarului, 300 g, 22.99 lei |
Fie ca iti doresti un pranz care sa iti dea mai multa energie sau o cina reconfortanta, rutina nu ar trebui sa faca niciodata parte din meniul tau. Iar daca sosul de soia se regaseste pe lista ingredientelor, poti avea siguranta ca nu te vei plicitisi prea curand de carnea de vita sau porc! Carnivorii vor fi cuceriti de aroma exotica pe care preparatele din vita sau porc le primesc odata ce sunt scaldate in sos de soia, in stil autentic chinezesc!
Supe
|
|
Supa cu noodles Mian-Tan, 500 g, 11.99 lei |
Supa iute-acrisoara Fa Suan, 500 g, 8.99 lei |
Sosul de soia functioneaza ca un potentiator natural de gust, iar cea mai inspirata alegere pe care o poti face pentru a te convinge de efectul sau este un bol cald de supa Mian-Tan sau Fa Suan! Alaturi de legume si noodles deliciosi, in supa Mian-Tan, sau pentru a accentua gustul iute-acrisor al supei Fa Suan, sosul de soia demonstreaza din nou ca isi merita pe deplin titlul de ingredient de baza al bucatariei asiatice!
Te-ai hotarat deja ce vei manca astazi la pranz sau cina? Descopera si mai multe preparate cu sos de soia consultand meniul Wu Xing, comanda o portie prin telefon, online sau prin aplicatie sau vino intr-unul din restaurantele Wu Xing din Pipera, Mega Mall sau AFI Cotroceni si bucura-te de o experienta autentica!