swipe

6 tipuri de dureri menstruale pe care le poți avea

Durere în timpul ovulației

Durerea menstruală poate să apară oricând în timpul ciclului menstrual. Durerea din timpul ovulației apare după ce ovulul este eliberat din ovare, mai exact cu două săptămâni înainte ca menstruația să înceapă. Această durere variază de la o femeie la alta. Uneori, poate fi resimțită sub formă de crampe, înțepături sau ca o presiune. Senzația poate dura între 2 minute și 2 zile, doar în zona unuia dintre ovare, de unde este eliberat ovulul. Cauza exactă a acestei dureri nu se cunoaște cu exactitate. Se presupune că lichidele eliberate odată cu ovulul pot irita cavitatea abdominală, fapt ce duce la durere.

6 tipuri de dureri menstruale pe care le poți avea

Dismenoree primară

Această durere apare odată cu menstruația sau după. Contracțiile viguroase ale mușchilor uterini sunt cei vinovați de această neplăcere. Totuși durerea poate varia de la o femeie la alta și în acest caz. Femeile care produc o cantitate mai mare de prostaglandină au dureri mai puternice în timpul sângerărilor lunare. Se spune că această durere apare doar în primii ani ai ciclului menstrual și că devine mult mai suportabilă cu anii, dar și după naștere.

6 tipuri de dureri menstruale pe care le poți avea

Dismenoree secundară

Există multe cauze ale acestei dureri, printre care fibroamele și polipii, care sunt de fapt excrescențe non-canceroase în interiorul burții și care pot pune presiune asupra organelor sau pelvisului. Această durere se resimte sub forma unei presiuni, dar și a unui disconfort la nivelul spatelui. Alte simptome care însoțesc această durere sunt sângerările abundente și menstruațiile neregulate. Dacă ai aceste simptome, este indicat să mergi la un medic specialist pentru analize amănunțite.

6 tipuri de dureri menstruale pe care le poți avea

Endometrioză

Endometrioza apare atunci când mucoasa uterului începe să crească în alte locuri. Această creștere anormală provoacă umflarea abdomenului și durere, dar duce și la sângerări neobișnuite în alte părți ale corpului. Simptomele asociate acestei dureri menstruale sunt disconfortul din timpul sexului și infertilitatea, dar și sângerările abundente. Dacă ai astfel de simptome, este indicat să mergi la medic.

6 tipuri de dureri menstruale pe care le poți avea

Infecții ale pelvisului

Infecțiile pelviene, cauzate de bacterii, irită mucoasa uterului, fapt ce duce mai departe la apariția durerilor. Această durere este constantă, cu crampe, dar și surdă. De asemenea, mai poate fi însoțită de secreții vaginale urât mirositoare, febră și infecții uterine. Cere ajutorul unui medic dacă ai aceste simptome, deoarece vei avea nevoie de un tratament cu antibiotice.

6 tipuri de dureri menstruale pe care le poți avea

Dispozitive intrauterine (DIU)

Dispozitivele intrauterine contraceptive, cunoscute și sub numele de sterilet, pot fi asociate cu durerea din timpul ciclului menstrual. Uterul poate fi iritat de acest dispozitiv, motiv pentru care poate să apară un disconfort. Dacă durerea este constantă sau severă, atunci este bine să ceri ajutorul unui medic, deoarece este posibil ca steriletul să fie așezat într-o poziție greșită sau peretele uterului să fie afectat de acesta.

‹ Vezi si