Vitamine pentru par: Cum sa ai o podoaba capilara sanatoasa si frumoasa

Vitamine pentru par: Cum sa ai o podoaba capilara sanatoasa si frumoasa

Andreea Gluh, redactor

Daca pana acum ai trait cu impresia ca sanatatea si frumusetea parului tau depinde doar de produsele cu care il ingrijesti la exterior, a venit vremea sa iti schimbi opinia. Trebuie sa stii ca si dieta joaca un rol important in aspectul podoabei tale capilare. De aceea, trebuie sa consumi alimente cu un continut ridicat de substante nutritive.



Iata care sunt vitaminele si mineralele benefice pentru par!

 

Vitaminele care iti asigura sanatatea parului

Vitamina A este unul dintre cele mai importante ingrediente din dieta ta. Ea contribuie la cresterea si mentinerea sanatatii firului de par. Alimentele din care o poti asimila sunt ficatul, morcovii, cartofii dulci, varza, dovleacul, mazarea, pepenele galben, caisele, papaya, mango si branza Cheddar. Pentru a te asigura ca parul tau beneficiaza din plin de vitamina A, poti folosi si varianta uleioasa a acesteia, in diverse combinatii din care vor rezulta masti pentru intretinere si hidratare .

Complexul de vitamine B are si el o contributie majora in ceea ce priveste rezistenta si stralucirea podoabei capilare. Avand in vedere faptul ca acest complex este hidrosolubil, alimentele care il contin trebuie consumate zilnic. O sursa sigura o reprezinta cerealele integrale, care pot fi servite la micul-dejun, dar si painea.

De exemplu, vitamina B12 este parte componenta a firului de par, pe care o poti gasi in fructele de mare, in carnea de vita, de porc si de pui, in produsele lactate si in oua. Daca esti o adepta a regimului vegetarian, este indicat sa iei suplimente continand aceasta vitamina, pentru ca este posibil ca organismul tau sa nu aiba surse alimentare suficiente.

Vitamina B9, cunoscuta si sub denumirea de acid folic, are un cuvant de spus in ceea ce priveste cantitatea de celule rosii produse in organism. Alaturi de ea, vitamina B6 joaca, de asemenea, un rol important, intrucat contribuie la transportul oxigenului in tot organismul. Pentru un aport zilnic corect, este indicat sa consumi urmatoarele alimente cat mai des: leguminoase (fasole, linte), citrice, arahide, seminte si nuci, verdeturi, ciuperci, sparanghel, pastai verzi, germeni de grau, capsune, papaya, mango si avocado.



O alta vitamina din complexul de B-uri, care contribuie la sanatatea parului tau, este B7. Aceasta se mai numeste si biotina si influenteaza densitatea parului, dar si incaruntirea acestuia. Pentru a asimila biotina, include in alimentatia ta galbenusul de ou, drojdia de bere, fasolea uscata, laptele, faina de soia si orezul nedecorticat.

Vitamina C contribuie la absorbtia fierului in organism, care, la randul sau, influenteaza cresterea parului. Astfel, trebuie sa ai grija ca sursele pentru aceasta vitamina sa nu lipseasca din meniul tau zilnic. Este vorba nu doar despre binecunoscutele citrice, ci si despre verdeturi, vinete, sparanghel, sfecla rosie si chiar si despre ficatul de vita ori despre pestele oceanic.

Vitamina D, denumita si calciferol, este asimilata de catre organismul uman din alimentele consumate sau este sintetizata sub influenta luminii solare. Daca ai probleme in ceea ce priveste caderea parului, inseamna ca este vremea ca frigiderul tau sa fie populat cu urmatoarele alimente: oua, peste, produse din soia, lactate, fructe de mare si ciuperci. De asemenea, poti apela cu incredere la suplimentele care contin ulei de ficat de cod.

Nu in ultimul rand, vitamina E are rolul de a contribui la aparitia a noi vase capilare, in scopul transportului de nutrimente necesare dezvoltarii firului de par. De aceea, este important sa consumi zilnic cateva alimente bogate in aceasta vitamina, printre care se numara: spanacul, varza de Bruxelles, tomate si uleiuri vegetale, cum ar fi cele din porumb, floarea-soarelui si soia.

 

Alte nutrimente care contribuie la sanatatea firului de par

Fierul joaca un rol foarte important in ceea ce priveste productia de keratina, proteina care intra in alcatuirea firului de par. Pentru a nu suferi de un deficit de fier, este indicat sa ai un meniu variat, alcatuit atat din diverse tipuri de carne, cat si din leguminoase precum fasolea si galbenus de ou.

Zincul asigura supletea firului de par, dar contribuie si la pastrarea sanatatii scalpului si te fereste de aparitia matretii. Foarte multe fructe contin acest nutriment important: banane, avocao, rodii, zmeura, prune si smochine uscate. De asemenea, ovazul, nucile si semintele te pot ajuta in aceasta privinta, dar si varza de Bruxelles, sparanghelul, mazarea si dovleacul.

Pentru un par mai lung intr-un timp record, consuma cat mai multe alimente bogate in Omega 3. Asadar, trebuie sa iti indrepti atentia catre retetele care contin ingrediente precum nucile si pestele (somonul, macroul si sardinele).

Aminoacidul lizina joaca si el un rol important in sanatatea proteinelor din care este alcatuit firul de par. Daca vei consuma lactate, leguminoase, carne si oua, nu te vei confrunta cu deficitul de lizina.Par sanatos

Alimentele pe care le incluzi in meniul zilnic sunt foarte importante pentru sanatatea parului tau. Daca iti place sa iti schimbi adesea look-ul prin vopsire si, in acelasi timp, folosesti placa pentru indreptare sau foehnul, este indicat ca pe langa o dieta complexa sa utilizezi si un produs profesional pentru ingrijirea parului. In acest sens, iti vine in ajutor L'Oreal Total Repair . Incearca-l si nu vei regreta!

Afla ce nevoi are parul tau, rezolvand testul "Cat de sanatos este parul tau?"

 

Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.