A început sezonul căpușelor! Lista completă de recomandări din partea medicilor

A început sezonul căpușelor! Lista completă de recomandări din partea medicilor

Ramona Jurubita

Primăvara și-a intrat în drepturi, natura s-a trezit la viață, iar insectele deja se plimbă nestingherite prin iarbă. Printre ele se numără și căpușele care sunt extrem de periculoase, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Trebuie să știi că acestea sunt active în intervalul aprilie-noiembrie, așa că e nevoie să ai grijă cum îți petreci timpul în aer liber.

Nici nu s-a încălzit bine vremea, că micile vietăți deja au început să facă victime. Potrivit Antena 3, în ultimele două săptămâni, aproape 20 de români au ajuns la Spitalul Victor Babeș din Timișoara după ce au fost mușcați de căpușe. E posibilul ca numărul persoanelor înțepate de să fie mult mai mare, având în vedere că nu toată lumea cere ajutorul medicului după o astfel de experiență. Totuși, specialiștii recomandă o investigație amănunțită după o problemă de agest gen.

Cum le recunoști?

Căpușele sunt niște insecte de dimensiuni mici și fac parte din categoria arahnidelor. Au opt picioare și sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a suge sângele atât de la animale, cât și de la oameni. Ele cresc pe măsură ce colectează mai mult sânge de la corpul de care se prind. După ce se hrănesc din același loc timp de câteva zile, se umflă și își pot schimba culoarea în verzui sau albastru.

Care sunt zonele preferate ale căpușelor?

 • spatele genunchilor,
 • interiorul buricului,
 • în jurul taliei,
 • în jurul urechilor.

Dacă observi că ai o căpușă înfiptă în piele, trebuie să te prezinți de urgență la spital și să eviți leacurile băbești. Iată care sunt recomandările specialiștilor:

„Cei mai mulți pacienți s-au prezentat la Camera de Gardă a unității sanitare, au fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar și indicații pentru investigații post mușcătură căpușă și au fost îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe pentru extragerea căpușelor. Nu puțini au fost cei care au discutat telefonic cu colegii mei pentru a afla care sunt pașii care trebuie făcuți după ce au fost mușcați de insecte.

Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas.

Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia.”, a declarat asist. univ. dr. Mirela Turaiche - medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Multe dintre metodele pe care oamenii le folosesc acasă sunt extrem de periculoase, pentru că pot agrava problema. De exemplu, încălzirea zonei în care se află o căpușă o poate face să pătrundă și mai adânc în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agenți patogeni.

„Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore le recomandăm să încerce să îndepărteze singuri căpușa. Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, și mai ales fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică.

Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist, care poate să recomande efectuarea unor analize de sânge specifice. Trebuie spus că Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa.”, a mai precizat asist. univ. dr. Mirela Turaiche - medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, potrivit Mediafax.

Cum ne ferim de căpușe?

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă, de asemenea, și o serie de măsuri de prevenire a expunerii la aceste insecte:

 • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
 • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
 • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor
 • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
 • Daca dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
 • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
 • Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
 • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

O astfel de situație trebuie tratată cu maximă seriozitate, fiindcă mușcătura de căpușă este extrem de pericoloasă, mai ales în cazul celor care sunt alergici la ea.

Muscatura de capusa la caini si la om

Surse foto: iStock

Surse articol: LibertateaAntena3Bzi

Articolul urmator
Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor
Părinții unui copil aflat în moarte cerebrală din Suceava au refuzat să-i doneze organele după ce s-au sfătuit cu preotul lor
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!
Incepe quiz
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.