A murit Aurel Mitran, primul impresar rock din România

A murit Aurel Mitran, primul impresar rock din România

Alida Enache

Zi tristă pentru scena muzicală românească și nu doar! Aurel Mitran, considerat primul manager și impresar rock din România, s-a stins din viață. Numeroși artiști români și-au exprimat regretul în mediul online.

După mai bine de patru decenii în care și-a lăsat profund amprenta în industria muzicală din România, Aurel Mitran a părăsit această lume. El a fost primul manager și impresar rock din țară, dar și producător de spectacole și director-adjunct al Teatrului Excelsior. Pe parcursul timpului, a lucrat cu nume importante din industrie, printre care Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Laura Stoica. Tot el a fost manager al Holograf, Compact și Iris.

Încă nu se cunoaște motivul morții lui Aurel Mitran și nici momentul exact în care a decedat, dar cert este că trista veste a căzut ca un trăsnet pentru mulți artiști din România și nu doar. Toți cei care l-au iubit și au avut șansa să lucreze cu el i-au adus câte un omagiu în mediul online.

"Cuvintele sunt prea sărace ca să exprime cât ne pare, mie și colegilor mei, de rău. Lumea artistică în special și lumea în general, este mai săracă fără tine, Maestre! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!", au menționat cei de la Proconsul.

"A murit Aurel Mitran. Am adunat o viață de amintiri și am rămas cu amintirea unei vieți. Odihnește-te în pace, prieten drag, vei fi întotdeauna în amintirea noastră și a celor pe care i-ai învățat să fie artiști!", a spus Iulian Vrabete.

Imagine cu Aurel Mitran alături de trupa Holograf
Aurel Mitran alături de trupa Holograf

"Nu credeam vreodată că voi ajunge să spun, a încetat din viață Aurel Mitran. Drum lin, prietene. Dumnezeu să te odihnească și să te aibă în paza Sa. Mulțumesc pentru tot, Aurel!", a scris Nicu Alifantis.

"Aurel Mitran îmi va însoți, dintr-o cameră a inimii, fiecare prim pas pe o scenă. Pentru că despre scenă a fost fiecare discuție din ultimii 14 ani. Am avut onoarea de a-l întâlni chiar la începutul vieții mele de producător, când mi-a spus ce fac bine fix în acele detalii la care țin când vine vorba de un spectacol și mi-a spus și ce nu ar trebui să fac deloc. Din colaborările noastre directe (lansarea de 2 zile a albumului "Fericirea de Luni" și un spectacol aniversar al Lunii Pătrate la Teatrul Excelsior, evenimentul Duete de la Cinema Patria), din toate întâlnirile de la evenimentele create de domnia sa și din toate discuțiile de cafea, am avut atât de multe lucruri de învățat și am atâtea de ținut minte...", este mesajul transmis de Alina Manole.

Ce spunea Aurel Mitran despre propria sa viață în trecut

Aurel Mitran s-a angajat încă de la 19 ani la teatru, iar în showbizul românesc a intrat tot de pe atunci. El este cel care a adus în România pentru prima oară nume sonore de peste hotare, printre care Cesaria Evora, 100 violins - Budapest Gypsy Simphony Orchestra, Lhasa, Bobby McFerin și Al Di Meola. Despre începuturile sale, dar și despre cum arăta viața sa în ultima vreme, celebrul impresar a vorbit într-un interviu din trecut:

Imagine cu Aurel Mitran gânditor

„Sunt în showbiz de când Marea Moartă nu era nici măcar bolnavă. Sunt un fumător împătimit, un om care muncește de 100 de ani în branșa asta, un om care de câte ori se vede cu Nancy Brandes, omul care a făcut trupa Roșu și Negru, în anii ’60, face cu el același banc.

Adică el mă întreabă: Aurele, tu de când ești în showbiz? Iar eu îi răspund de fiecare dată la fel „Sunt în showbiz de când Marea Moartă nu era nici măcar bolnavă. Și acum serios, fac meseria asta, de organizator de spectacole, din 1976, așadar, de 46 de ani. M-am angajat la 19 ani, la Teatrul „Constantin Tănase”, căci în teatru am lucrat până am ieșit la pensie.
M-am angajat, atunci, ca instructor ajutor. Așa se numea meseria asta. Am stat trei ani la „Tănase”, apoi cinci ani la Teatrul Mic, după care m-am dus la „Mihai Creangă”, pentru patru ani. Pe urmă, la Teatrul de Comedie, cinci ani, unde aveam deja funcția de organizator de spectacole. Pe 3 aprilie 1990 m-am dus la Teatrul Excelsior, care abia se înființase.

De altfel am avut legitimația cu numărul trei. Am fost al treilea angajat al teatrului. Aici am stat 24 de ani. Am fost, o perioadă, director adjunct al lui Ion Lucian, apoi, după el, am fost directorul Teatrului Excelsior câțiva ani. Până m-am pensionat. Acum doi ani de zile”.

Drum lin către îngeri!

Citește și: Povestea tulburătoare de viață a regretatei Ionela Prodan. S-a luptat mereu cu viața de dragul fiicelor sale

Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook

Surse articol: Observatornews, Realitatea, Spynews

Articolul urmator
Povestea emoționantă a Alexandrei, primul copil din România care a primit o inimă artificială. Și-a crescut singură frații după ce părinții au plecat în străinătate
Povestea emoționantă a Alexandrei, primul copil din România care a primit o inimă artificială. Și-a crescut singură frații după ce părinții au plecat în străinătate
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.