A murit Cornel Oțelea, cel mai bun handbalist român al tuturor timpurilor

Sportul românesc este din nou în doliu. Cornel Oțelea, unul din cei mai buni handbaliști români din toate timpurile, a murit pe data de 22 ianuarie, la vârsta de 84 de ani.
Cornel Oțelea a fost singurul handbalist român care a câștigat de trei ori titlul de campion mondial
Decesul sportivului care se poate lăuda cu trei titluri mondiale a fost anunțat de CSA Steaua.
„Ne-a părăsit Cornel Oțelea, cel mai medaliat handbalist român din istorie! O zi tristă pentru sportul românesc și stelist. Cornel Oțelea, singurul handbalist român care a câștigat de trei ori titlul mondial, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani.
A contribuit la succesul echipei naționale la turneele finale de la Dortmund 1961, Praga 1964 și Paris 1970. A câștigat, de asemenea, Cupa Campionilor Europeni atât din postura de sportiv, în anul 1968, cât și din cea de antrenor, în 1977. Este considerat, de mulți, drept cel mai valoros handbalist pe care l-a avut România.
Cornel Oțelea a îmbrăcat de 92 de ori tricoul echipei naționale pentru care a marcat 147 goluri. Între 1983-1984, iar apoi între 1991-1997, Cornel Oțelea a fost comandantul Clubului Steaua București. Tot el a fost primul handbalist avansat la gradul de general.
Nea Cornel va rămâne pentru totdeauna scris în cartea de aur a sportului românesc drept un uriaș sportiv, un mare antrenor, dar și unul dintre cei mai valoroși conducători. Clubul Steaua transmite condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnesacă în pace!”, a transmis CSA Steaua pe rețeaua de socializare Facebook.
Cornel Oțelea are în palmares cele trei titluri cucerite în 1961, 1964 și 1970, dar și bronzul, dobândit în 1967, în Suedia. În 1968, cucerea Cupa Campionilor Europeni ca jucător, iar în 1977, primea aceeași cupă în calitate de antrenor. Ulterior, între 1983 și 1984 și 1991 și 1997 a fost comandantul CSA Steaua București. În 1970, Cornel Oțelea primea oferta de a deveni antrenor-jucător la echipa germană Sudbadischer Handball, oportunitate ratată din cauza regimului comunist.
Fost general de brigadă, Cornel Oșekea prunea titlul de „Maestru Emerit al Sportului” în 1964 și de Antrenor Emerit în 1977. Eforturile lui au fost apreciate și în 2009, când a fost decorat cu ordinul „Meritul Sportiv cl. I”.
Doliu în fotbalul românesc. Legenda de la Steaua, Ion Diaconescu, a murit la 67 de ani
„Handbalul tot pierde, de la Birtalan la Samungi, acum Oțelea...”
Vestea decesului marelui campion l-a cutremurat și pe Cristian Gațu, dublu campion mondial în 1970 și 1974, coleg cu Cornel Oțelea pentru o perioadă.
„Mă scuzați, dar nu sunt în stare să spun absolut nimic, sunt încă sub imperiul acestei vești groaznice. Nu, pur și simplu nu mai am cuvinte. Îmi vine să plâng. Nu pot să cred, am pierdut un om și un handbalist imens. Handbalul tot pierde, de la Birtalan la Samungi, acum Oțelea... Nu, chiar nu pot să vorbesc, chiar nu sunt capabil”, a declarat fostul mare handbalist, președinte al Federației Române de Handbal între 1996 și 2014, pentru GSP.
Și Vasile Stângă parte din care a făcut parte din Naționala României medaliată cu bronzul olimpic între 1980 și 1984 și-a exprimat regretul, pentru aceeași publicație: „Încă nu-mi vine să cred. Nea Cornel ne-a fost mai mult decât un antrenor, ne-a fost ca un părinte. Era o legendă pentru noi. El m-a convins să vin la Steaua în '77. Îți era și rușine să greșești față de el. Avea un stil elegant, era un pedagog nu doar pe teren, dar și în viață.
Ne-a învățat atâtea lucruri. Un handbalist de poveste, un om de mare calitate. Până acum câteva luni mai venea la întâlnirile noastre. Handbalul pierde încă un mare sportiv și om. Dumnezeu să-l odihnească”.
În ultimele opt luni, trei mari handbaliști români au decedat: Ștefan Birtalan pe 27 mai 2024, Valentin Samungi pe 15 septembrie 2024, la vârsta de 82 de ani, și mai nou, Cornel Oțelea.
„Fac mişcare zilnic, aşa cum mi-a prescris medicul cardiolog de câţiva ani”
Cornel Oțelea a murit pe patul de spital, fiind internat la Spitalul Militar din București. În urmă cu patru ani, într-un interviu, fostul campion mondial povestea câteva frânturi din viața sa și modul în care își protejează sănătatea la o vârstă înaintată.
„Sunt bine, mă îngrijesc prin efortul comun al meu şi al celor dragi. Fac mişcare zilnic, aşa cum mi-a prescris medicul cardiolog de câţiva ani. Mă plimb 6-7 kilometri zilnic, dar plimbare, adică acea plimbare în care admiri o arhitectură, oamenii, te bucuri de ce e în jurul tău. Nu mai face lumea aşa zilele astea. Vara trecută eram cu Rodica, soţia mea, la Predeal, ne plimbam.
În vacanţă, că tot în vacanţă sunt din anul 2000, de când m-am pensionat. Am trecut prin faţa unei braserii centrale, o braserie de pe vremuri, drăguţă, iar la o masă, doi tineri – un băiat şi o fată. Erau cu capul în jos, mi-au atras atenţia, nu înţelegeam de ce sunt faţă în faţă şi se uitau în jos, nu unul la altul. Se uitau la telefoane. Am stat cu Rodica de mână cam un minut şi jumătate şi i-am urmărit, dar nu au ridicat capul. Am oftat şi am plecat.
Mă bucur că nu am prins această perioadă şi cum au ajuns oamenii. Sigur că mă vor contrazice tinerii, că acesta e progresul, că nu se poate fără el, aşa o fi. Dar eu cred că trebuie să fim cu capul sus, să putem admira ce e în jurul nostru, mai ales o fată frumoasă, când stai cu ea la masă”, spunea fostul handbalist.
Din păcate, decesul campionului mondial la handbal, născut pe 19 noiembrie 1940 în comuna Șeica, Sibiu, lasă în sufletele celor care l-au cunoscut și l-au apreciat, dar și în inimile iubitorilor acestui sport, un mare gol.






Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com,
Surse articol: romaniatv.net, gsp.ro, adevarul.ro, libertatea.ro
Tags: Vedete Romania