A murit îndrăgita actriță Valeria Seciu

A murit îndrăgita actriță Valeria Seciu

Ramona Jurubita

Îndrăgita actriță Valeria Seciu s-a stins din viață în data de 6 septembrie 2022, la vârsta de 83 de ani. Se vehiculează că ar fi fost răpusă de cancer, dar nu există încă o sursă sigură care să confirme aceste zvonuri.

Vestea dureroasă a fost făcută publică de Uniunea Teatrală din România (UNITER), printr-o postare scurtă, dar care a stârnit sute de reacții și multă durere în inimile celor care o admirau.

„Valeria Seciu (2 august 1939 - 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune Valeria Seciu. Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească!”, a transmis UNITER.

Comentariile fanilor au început să curgă în dreptul fotografiei și mulți oameni și-au exprimat regretul și admirația pentru distinsa doamnă a teatrului românesc. Se pare că va rămâne pentru totdeauna în sufletele și în amintirea celor care au văzut-o pe scenă și la televizor sau care s-au regăsit în personajele cărora le-a dat viață prin intermediul teatrului radiofonic.

Și Familia Regală a României a transmis un mesaj familiei îndurerate, amintind că Regele Mihai I i-a oferit Decorația regală Nihil Sine Deo în anul 2015.

Valeria Seciu merită toată aprecierea publicului, fiindcă a demonstrat în nenumărate rânduri că talentul său este inegalabil. Dovadă a acestui fapt stau numeroasele premii pe care le-a câștigat, dar și steaua pe care a primit-o pe Aleea Timpului din București în 2015.

S-a născut în București pe 2 august 1939 și a studiat actoria la Institutul de Teatru din București. Acolo l-a cunoscut personal pe Octavian Cotescu, bărbatul căruia îi admira talentul actoricesc și care i-a devenit și soț în 1966. Doi ani mai târziu, a venit pe lume filul lor Alexandru Cotescu (54 de ani), care în prezent este călugăr și s-a retras din anul 2000 la Manastirea Vatopedu de pe Muntele Athos. 

Vedeta și-a făcut debutul pe scena Teatrului Național din București în anul 1964, alături de Ion Caramitru, în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu. În același an a intrat și în lumea filmului, în pelicula „Casa neterminată”, regizată de Andrei Blaier.

În 1978 s-a alăturat echipei de la Teatrul Mic din București și a jucat în piese celebre printre care se numără: „Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov și „Pescărușul” de A.P.Cehov.

Câteva dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat sunt: „Casa neterminată” (1964), „Asediul” (1971), „Un august în flăcări” (1974), „Râul care urcă muntele” (1977), „Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii” (1978), „Sunt o babă comunistă” (2013). Este de menționat faptul că a obținut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere” și două premii UNITER. A foat desemnată cea mai bună actriţă, în rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic (2002) și în 2006 a mai luat un premiu pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, tot în regia Cătălinei Buzoianu.

Valeria Seciu, in timp ce interpreta Odă în Metru Antic.

Actrița a rămas văduvă înainte de a împlini 50 de ani și nu a avut o viață ușoară, dar și-a găsit alinarea în dragostea ei pentru actorie. I-a plăcut atât de mult meseria pe care și-a ales-o, încât a înfiinţat şi condus una dintre primele trupe independente de gen de după Revoluţie. Este vorba despre Teatrul Levant. O vreme a mers în paralel cu implicarea în spectacolele de la cele două instituții din care făcea parte, fiindcă nu a renunțat nici la teatrul în care și-a făcut debutul. 

Odată cu înaintarea în vârstă, a ales să urce mai rar pe scenă, dar fiecare apariție a sa a fost memorabilă. În ultimii ani a intrat într-un con de umbră și, potrivit Adevărul, există surse care spun că s-ar fi luptat cu o boală nemiloasă: cancerul.

Citește și: Jane Fonda, declarație tulburătoare: legendara actriță are cancer

Surse foto: FacebookYoutube

Surse articol: Digi24AdevarulMediafaxBziBiografii

Articolul urmator
Ce destin tragic! Doi frați au murit de cancer în aceeași zi, la distanță de numai câteva ore, în același pat de spital
Ce destin tragic! Doi frați au murit de cancer în aceeași zi, la distanță de numai câteva ore, în același pat de spital
Quiz spiritual: ce vedetă ai fost într-o viață anterioară?
Incepe quiz
Quiz spiritual: ce vedetă ai fost într-o viață anterioară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.