A murit pictorul Neculai Iorga
Doliu în rândul artiștilor din România. Pictorul Neculai Iorga a murit la vârsta de 91 de ani pe data de 9 decembrie.
„Pentru un pictor desenul este baza. De-aia mi se pare exagerat că mulți la ora actuală se inspiră din telefonul mobil”
Anunțul trecerii în neființă a pictorului a fost făcut pe rețele de socializare de către Uniunea Artiștilor Plastici din România. „Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu adâncă tristețe, anunță dispariția marelui pictor Neculai Iorga, un artist cu o carieră lungă, presărată cu amintiri incredibile: „Inspirat de conductele din subsolul fabricii Independența din Sibiu, am realizat patru tablouri pe care le-am expus la Sala Dalles.
Doamna Peggy Guggenheim a venit în România și a fost condusă în atelierele somităților vremii. Dar nu a fost atrasă de nimic. Când a făcut vizita la expoziția noastră s-a oprit și a zis: Tablourile acestea patru sunt achiziționate de mine.”
Neculai G. Iorga s-a născut la Galați, în anul 1933. S-a apropiat de artele frumoase încurajat de Camil Ressu. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorilor P. Dumitrescu și Al. Brătășanu.
Crezul artistic al marelui dispărut a fost: „Pentru un pictor desenul este baza. De-aia mi se pare exagerat că mulți la ora actuală se inspiră din telefonul mobil. Studiul trebuie să fie după model, nu inspirat din calculator”.
Condoleanțe familiei îndoliate și celor care l-au cunoscut și i-au admirat arta.
Dumnezeu să-l odihnească!”, a precizat sursa citată.
„Am vrut să fiu pictor încă de la 14 ani”
Neculai Iorga s-a născut pe 2 mai 1933 la Galați și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorilor P. Dumitrescu și Al. Brătășanu. A fost încurajat să se apropie de artele frumoase încă din adolescență.
Pictorul a fost comemorat printr-o postare pe rețelele de socializare și de către Cercul Militar Național cu care a colaborat o perioadă: „Între anii 2000 și 2007, maestrul Neculai Ghe. IORGA a fost un colaborator de marcă al Cercului Militar Național, în calitate de profesor al claselor de Arte Plastice pentru adulți.
De-a lungul anilor, Galeria Artelor a Cercului Militar Național a găzduit o serie impresionantă de expoziții organizate de maestru, contribuind astfel la promovarea artei de înaltă calitate în rândul publicului larg.
Câteva dintre lucrările sale reprezentative se regăsesc astăzi în Colecția de Artă Contemporană a Cercului Militar Național, fiind o mărturie vie a talentului și viziunii sale artistice.
În aceste momente de durere, transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit. Moștenirea sa artistică va rămâne o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare, iar amintirea sa va fi veșnic păstrată în sufletele noastre.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
„Am vrut să fiu pictor încă de la 14 ani. M-am pregătit, mă iubeau profesorii, în liceu m-au luat colaborator la diverse lucrări pe care le făceau ei în afara treburilor școlare. Și sigur că începusem să mă îndrăgostesc și mai mult de ceea ce îmi plăcea să fac pentru că eu am intrat în arta plastică prin desen. Deci unele din ele (n.r. lucrările de desen) sunt făcute din imaginație”, mărturisea pictorul într-un interviu acordat Observatorul militar.
De-a lungul timpului, Neculai Iorga a participat la expoziții personale în București, Sibiu, Brașov, dar și la expozițiile de grup în țară, dar și în străinătate. Lucrările sale au fost expuse în 1967 la New York, la Galeria Guggenheim din Londra în anul 1969, la Muzeul de Artă de la Riga în 1970, dar și la Galeria de Artă din Viena în 1981, la Berlin în 1984, și la Paris în 1992.
Neculai Iorga a fost un artist care a avut mereu o viziune clară asupra artei și metodei de lucru specifice pictorilor, iar lucrările sale vor dăinui în timp și vor servi drept dovadă a talentului și viziunii unice asupra artei cu care a fost înzestrat.
Surse foto: facebook.com, facebook.com,
Surse articol: agerpres.ro, stiripesurse.ro, radioromaniacultural.ro, wowbiz.ro/
Tags: Vedete Romania