A murit regizorul Nicolae Corjos, la vârsta de 86 de ani

A murit regizorul Nicolae Corjos, la vârsta de 86 de ani

Alida Enache

Regizorul Nicolae Corjos, autorul unora dintre cele mai îndrăgite filme românești - "Liceenii", „Extemporal la Dirigenție” și "Declarație de dragoste" - s-a stins din viață ieri, 27 februarie, la vârsta de 86 de ani, în București.

Capodoperele sale au marcat perioada anilor 80 și s-au bucurat de o popularitate excepțională încă de pe atunci, devenind astfel fenomene cinematografice. Filmele sale sunt extrem de apreciate chiar și în zilele noastre, iar televiziunile românești le difuzează în continuare cu diverse ocazii.

Imagine cu Nicolae Corjos când era tânărSursa foto: Facebook

Nicolae Corjos a lăsat în urma sa o comoară filmografică bogată, printre care lungmetrajele: „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii RocknRoll” (1991), dar și un grup de artiști foarte îndrăgiți și renumiți. Ștefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruț, Adrian Păduraru, Oana Sârbu și Teodora Mareș sunt doar câteva dintre numele care au fost aduse în lumina reflectoarelor de către mult regretatul regizor.

La auzirea veștii că mentorul său s-a stins din viață, artistul Ștefan Bănică Jr. a transmis un mesaj emoționant prin intermediul paginii sale personale de Facebook:

„În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă. Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din «Liceenii. A lăsat în urmă filme îndrăgite de mai multe generații: «Alo, aterizează străbunica!», «Declarație de dragoste», «Liceenii Rock’n’Roll» și o bogată activitate desfășurată la studioul Sahia, ca regizor de film documentar. Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnul Corjos!”, a menționat el.

Nicolar Corjos s-a născut la Hotin (România, astăzi în Ucraina), în ziua de 22 mai 1935. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956 și a înființat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966. Acolo a și activat ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Activitatea în cinematografie și-a început-o în 1967 ca regizor secund cu filmele "Dacii" (1967), "Ciprian Porumbescu" (1973), "Nemuritorii" (1974) și multe altele.

Mai apoi, timp de un deceniu, începând cu anul 1981, acesta a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia". În aceea perioadă, a realizat 50 de filme documentare, printre care și: „Mănăstirea Văcăreşti” (1989), „Sergiu Celibidache” (1991), „Concursul Internaţional „George Enescu"“(1992). De asemenea, el a fost și membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), dar și al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 1995 și 2001.

Între 1990 și 2009, Nicolae Corjos a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion", iar în anul 2000, acesta a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii - componentă şi aureolă a audiovizualului".

Citește și: A primit zero șanse de supraviețuire la naștere. Daniel Buzdgan a făcut mărturisiri surprinzătoare despre viața sa

Surse articol: Ziare, Antena3, Libertatea

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Ce tragedie! Valentina a murit lângă fetița ei de șase ani, după un accident provocat de o agentă de poliție
Ce tragedie! Valentina a murit lângă fetița ei de șase ani, după un accident provocat de o agentă de poliție
Ce cadou meriti de Mos Nicolae?
Incepe quiz
Ce cadou meriti de Mos Nicolae?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.