Alertă alimentară în România! Produse retrase de pe piață, după ce au fost contaminate cu o substanță toxică!

Alertă alimentară în România! Produse retrase de pe piață, după ce au fost contaminate cu o substanță toxică!

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Reprezentanții unui mare lanț de supermarketuri din România au decis retragerea de pe piață a unui produs, în urma unui nou caz de contaminare cu oxid de etilenă.

După ce substanța periculoasă a fost depistată la produse de înghețată, acum două tone de chiftele vor fi retrase de urgență din magazine. Gigantul LIDL România a venit cu explicații de ultimă oră despre această decizie.

doi oameni cu masca de protectie sunt la cumparaturi in supermarket

"Ca urmare a listei trimise azi, 4 august, de către furnizor, dar și a declarației oficiale a acestuia, sortarea de chiftele cu tzatziki care a intrat în depozitele Lidl nu este impactată de rechemarea din alte țări europene. Cu toate acestea, Lidl România a retras această marfă de la vânzare pentru a elimina din start orice potențial risc pentru siguranța și sănătatea populației.

Sortarea chiftelelor grecești cu măsline nu a fost livrată de către Lidl România, aceasta se găsește în depozitele producătorului Houdek și va fi distrusă, conform documentelor de trasabilitate puse la dispoziție de acesta. Dorim să subliniem încă o dacă faptul că produsele care fac obiectul retragerii în alte țări europene nu au fost comercializate în magazinele Lidl România. Asigurăm atât autoritățile, cât și clienții că sănătatea și siguranța alimentară a populației sunt prioritare în activitatea Lidl România și sunt tratate cu cea mai mare seriozitate în tot ceea ce facem zi de zi", au transmis reprezentanții Lidl, pentru Playtech.ro.

Produse contaminate cu oxid de etilenă

Oficialii europeni au transmis interdicția inițial la data de 9 septembrie 2020, după ce un operator italian a detectat că semințele de susan importate din India conțin reziduuri de oxid de etilenă. Această substanță este un gaz folosit pentru fumigarea semințelor și condimentelor, pentru a ucide bacteriile, salmonela și ciupercile.

Se pare că oxidul de etilenă a fost găsit în mai multe produse care conțin semințe de susan, între care hummus, baghete, salate, prăjituri, uleiuri, făină, piureuri, bomboane de ciocolată sau înghețată. De curând, substanța a fost găsită și în compoziția altor produse.

Potrivit reprezentantilor ANSVA s-a depisat și în produsele alimentare din carne, motiv pentru care s-a decis retragerea de pe piață a produselor. Pe data de 2 august, Mega Image a anunțat retragerea mai multor produse de înghețată depistate cu oxid de etilenă.

Citește și: Alertă în Capitală! Țânțari cu virusul West Nile, depistați în București. Ce decizie au luat autoritățile

"Este vorba despre două tone de chiftele în care s-a identificat oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermaketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse.

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce", a declarat Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Surse articol: Playtech / DCNews / Gandul

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Se întâmplă în România! O fetiță cu dizabilități nu mai aude după ce un hoț i-a furat aparatul auditiv în timpul vacanței în Eforie
Se întâmplă în România! O fetiță cu dizabilități nu mai aude după ce un hoț i-a furat aparatul auditiv în timpul vacanței în Eforie
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.