Alertă în Capitală! Țânțari cu virusul West Nile, depistați în București. Ce decizie au luat autoritățile

Alertă în Capitală! Țânțari cu virusul West Nile, depistați în București. Ce decizie au luat autoritățile

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

UPDATE! ULTIMA ORĂ - A fost confirmat primul caz de infecție cu virusul West Nile în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Olt. 

Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a făcut lumină în legătură cu posibilele simptome pe care le pot avea persoanele infectate. "Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie.

În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astenie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă", a declarat medicul.

Autoritățile din Capitală sunt în alertă, după ce în mai multe zone au fost depistați țânțari purtători ai virusului West Nile, în urma unei monitorizări a riscului epidemiologic arboviral.

Conform unor surse din cadrul autorităților sanitare, citate de Hotnews, țânțarii au fost depistați în urmă cu câteva zile, fiind solicitată luarea de măsuri urgente pentru a elimina riscurile de infectare în cadrul cetățenilor. Zona verde vizată este Eroilor - Universitate, care include parcurile Izvor și Cizmigiu, dar și alte locații din București.

Reprezentanții primăriei Capitalei au transmis, potrivit sursei anterior citate, că s-a decis intensificarea tratamentelor de combatere a acestor insecte și că până la acest moment nu au fost confirmate cazuri de transmitere a virusului periculos către locuitori.

un barbat se scarpina pe brat, iar in jurul sau roiesc tantari

"Primăria Municipiului București, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași. PMB ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație", se arată în comunicat.

S-a început al cincilea tratament de dezinsecție a țânțarilor, din cele 14 programate pentru anul acesta și acționează în toate parcurile din Capitală. "Campania se desfășoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din București. De asemenea, în zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum și în rețelele de termoficare aparținând Companiei Municipale Termoenergetica", au declarat reprezentanții PMB.

Reacția primarului Capitalei

Totodată, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că motivul pentru care campania de dezinsecție de anul acesta a început mai târziu a fost lipsa banilor, dar că ritmul de aplicare a tratamentelor este sporit. Potrivit datelor pe care edilul le deține, nu există cazuri de îmbolnăvire în cadrul cetățenilor.

 nicusor dan, primarul capitalei priveste fix inainte

Sursa foto: Imgur

"În anii precedenți erau șapte tratamente pentru țânțari. Anul acesta o să facem 14 și acum suntem la al cincilea. Atât Institutul Cantacuzino, cât și noi avem acele capcane pentru țânțari, care pot să spună unde sunt, care sunt speciile de țânțari care circulă în anumite zone, trăiesc în anumite zone ale Bucureștiului și față de sesizările, și de la institut, și de la operatorii noștri, de West Nile, una, și cea de-a doua în zona Crângași, am intensificat acolo. Au fost două (...) constatări, una în zona Crângași și una în zona Universitate - Eroilor și, deci, pe fiecare din aceste zone, ne-am dus preponderent în parcuri, de exemplu, în Parcul Cișmigiu și, după aceea, în întreaga zonă. Asta e început deja alaltăieri", a spus el.

Primarul mai spune că situația este monitorizată în permanență: "Deci, să ne înțelegem, există țânțarul, da, dar nu există persoane îmbolnăvite în momentul ăsta. Ca să fim preciși, da, monitorizarea este permanentă și, atât timp cât populația persistă, tratamentul este intens pe ei".

Simptomele infectării cu virusul West Nile

Principala cale de transmitere în rândul oamenilor a virusului este înțepătura țânțarilor infestați. Peste 80% din oamenii care contactează virusul nu au simptome, însă în cazul în care apare durerea de cap, durerile musculare, erupțiile și vărsăturile, este necesară vizita de urgență la medic, pentru că pot fi semne ale meningitei.

Citește și: Totul despre West Nile, virusul care a speriat RomâniaTotul despre West Nile, virusul care a speriat România

Alte simptome mai grave, precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane sau oboseală cronică, pot apărea în cazul persoanelor de peste 60 de ani, cu afecțiuni cronice (diabet, boli renale, hipertensiune sau cancer).

Conform informațiilor prezentate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, în anul 2018 au fost înregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile în București, 18 dintre acestea fiind în Capitală. La nivel național au fost raportate opt decese, între care unul dintre acestea fiind în București.

Surse articol: Hotnews / Digi24 / G4media

Sursa foto principală: IStock / Imgur

Surse foto: IStock, Imgur

Articolul urmator
Un tânar care a luat BAC-ul cu 9.78 s-a angajat ca șofer: „Oamenii îmi spun că salariul este foarte mic și că o să fac foamea.”
Un tânar care a luat BAC-ul cu 9.78 s-a angajat ca șofer: „Oamenii îmi spun că salariul este foarte mic și că o să fac foamea.”
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?
Incepe quiz
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.