Alertă în Ucraina! Un incendiu puternic în zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl a crescut nivelul radiațiilor

Alertă în Ucraina! Un incendiu puternic în zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl a crescut nivelul radiațiilor

Cristina Gherghina

UPDATE 14 APRILIE: Cu toate că autoritățile au declarat că focul a fost stins, adevărul este altul. Incendiile din pădurea plină de urme de cenușă din 1986 persistă de o săptămână. Din păcate fumul degajat este toxic, iar experții spun că acesta ar putea mătura zone extinse ale Europei, potrivit mediafax.ro

Potrivit specialiștilor, mai multe țări europene sunt vulnerabile, printre care România, Cehia, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia și Rep. Moldova. 

Se pare că fumul gros a putut fi observat deja deasupra Kiev-ului, iar NASA Earth Observatory susține că ar fi ajuns chiar și în unele părți ale Belarusului. 

Kateryna Pavlova, oficialul senior implicat în lupta cu incendiile din pădurea radioactivă, a spus că momentan situația nu este sub control. 

În plină pandemie de coronavirus, un incendiu uriaș a izbucnit în pădurea contaminată cu substanţe radioactive din jurul centralei de la Cernobîl, sâmbătă, 4 aprilie. Autoritățile ucrainiene au trimis două avioane și un elicopter cu apă pentru a stinge incendiul, scrie Agerpress.

La fața locului au fost chemați 100 de pompieri care s-au luptat cu flăcările extinse pe mai mult de 20 de hectare din pădurea aflată în zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl. De asemenea, incendiul a fost stins și cu ajutorul mijloacelor aeriene. 

centrala de la cernobil

Se pare că incediul a dus la o creştere accentuată a nivelului de radiaţii în zonă, potrivit autorităților din Ucraina.

"Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului", a precizat Egor Firsov, pe Facebook, persoana care conduce serviciul de inspecţie ecologică. 

Postarea de pe Facebook este însoțită de un filmuleț în care apare un detector Geiger, care arată un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât ar fi trebuit să arate.

Inițial, serviciile de urgență ucrainiene au declarat duminica, 5 aprilie, că incendiul a fost stins și nu a fost detectată nici o creștere a radioactivității aeriene, deși, cu numai o zi înainte, raportaseră faptul că pompierii au întâmpinat dificultăți în stingerea incendiului din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri. 

De asemenea, autoritățile au declarat că localitățile din apropiere nu sunt în pericol. 

În cazul în care situația se va înrăutăți să sperăm că nu vor alege să ascundă adevărul, așa cum s-a întâmplat în aprilie 1986, când reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat, contaminând până la trei sferturi din Europa.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Caz greu de imaginat! Un copil de 9 ani a incendiat un bloc din Tecuci
Caz greu de imaginat! Un copil de 9 ani a incendiat un bloc din Tecuci
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?
Incepe quiz
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.