Alertă mondială în urma exploziei din Rusia! Ne paște un nou Cernobîl? Află răspunsul specialiștilor

Alertă mondială în urma exploziei din Rusia! Ne paște un nou Cernobîl? Află răspunsul specialiștilor

Redactor Divahair.ro

Joia trecută, la baza militară Nyonoksa, aflată în nordul ţării, a explodat o rachetă cu propulsie nucleară. Autoritățile de la Kremlin nu recunosc, oficial, că nivelul radioactivității este de 16 ori peste cel normal, dar rușii din imediata apropiere a locului exploziei au fost evacuați.

 Cum era și de așteptat, întregul mapamond a intrat în panică. Dar oare este motivată sau nu această stare de alertă? Să aflăm părerea specialiștilor!

Ionuț Purica, cercetător și director executiv la Centrul de consultanță energetică și ambientală, a declarat pentru cei de la RealitateaTV următoarele: "Din ce spunea și președintele Agenției Nucleare, (pe teritoriul României, n.r.) nu avem valori care să depășească limitele normale. Este de constatat un lucru: sunt o serie de acțiuni care au loc în momentul în care apare o eliberare de substanțe radioactive, fie ea de tip Cernobîl, care era echivalentă ca substanțe reactive cu o bombă nucleară, fie ea mai mică, cum e cea care a avut loc săptămâna trecută, mult mai mică. Dacă facem o comparație, creșterea de 16 ori a nivelului radioactivității, fondul normal, față de ce s-a întâmplat la Cernobîl, unde era de câteva sute de ori, arată că eliberarea de substanțe radioactive care a avut loc săptămâna trecută este nu atât de mare, însă este întotdeauna periculoasă și primul lucru care se face este de văzut care este dinamica vânturilor în zona respectivă. Se pare că au fost niște curenți de aer care au dus substanța asta radioactivă către NE, către N, către Siberia. Federația Rusă are avantajul unor teritorii foarte largi, în care o substanță radioactivă, chiar dacă este eliberată în cantități mai mari, se poate dispersa, astfel încât, local, să nu apară niște creșteri substanțiale. Depinde de cum se schimbă vântul. Comparativ, la Cernobîl, a bătut vântul spre nord în prima săptămână și chiar a fost detectat accidentul (eliberarea de substanțe) în Suedia prin faptul că a crescut nivelul radiațiilor foarte puternic în afara unor centrale nucleare care îl măsurau în mod normal. Ce se întâmplă acum este o chestiune care ține probabil de faptul că este vorba de un motor nuclear, un reactor nuclear de mică putere, care a avut eliberări de substanțe radioactive". 

Surse foto: istock

Articolul urmator
Premieră mondială: O femeie paralizată a reușit să comunice cu ajutorul unui avatar digital
Premieră mondială: O femeie paralizată a reușit să comunice cu ajutorul unui avatar digital
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.