"Am un risc crescut de îmbolnăvire cu COVID-19. Trebuie să vorbim"

"Am un risc crescut de îmbolnăvire cu COVID-19. Trebuie să vorbim"

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

O inițiativă recentă a devenit virală pe Twitter, sub hashtag-ul #HighRiskCovid19, încercând să amplifice vocea persoanelor cu dizabilități și bolnavilor cronici, care sunt cei mai vulnerabili în perioada pandemiei. 

Aceste persoane au cea mai mare nevoie ca măsurile de limitare a răspândirii COVID-19 să fie respectate, de aceea au creat un grup prin care să se facă auzite atât în comunitate cât și de către autorități. Persoane de diferite vârste și cu probleme variate și-au împărtășit numele, fotografiile și poveștile pe Twitter, explicând de ce sunt în risc crescut în vreme de pandemie. 

bolnav

Bolnavii cronici trebuie să fie protejați

Mulți dintre cei care și-au împărtășit situația pe Twitter arată că au probleme imunitare grave, determinate de cancere, boli cronice, operații recente, anumite tratamente, fiind  mai susceptibli la infecții și mai puțin capabili să lupte împotriva lor. Sunt persoane cu un risc crescut de a muri din cauza coronavirusului. 

Un zvon alarmant despre epuizarea rezervelor de teste și suporturi de ventilație în spitalele din America a pus pe jar persoanele cu dizabilități și bolnavii cronici. O tânără de 21 de ani, studentă la Georgetown University a spus că se teme că ar putea fi deconectată de la ventilator dacă autoritățile consideră că persoanele cu dizabilități nu merită efortul de a fi protejate. Părinții unei fetițe de 8 ani, cu cancer, și-au împărtășit teama că micuța ar putea fi îmbolnăvită accidental de cei care au grijă de ea în spital. Nenumărate postări au arătat că multe persoane nu respectă cerința distanțării sociale, punându-i în pericol pe cei din jur. 

Mesajele adunate sub hashtagul #HighRiskCovid19 sunt diversem, dar reflectă o idee comună, aceea că toți putem cădea victime unei boli cronice sau unei dizabilități, în orice moment al vieții. Cu toții avem în familie persoane vulnerabile, fie că sunt grav bolnave, fie că sunt vârstnice sau imobilizate. 

De aceea, toată lumea trebuie să fie conștientă că protejându-i pe ceilalți, își protejează propria familie. 

Oamenii simt nevoia să vorbească despre dificultățile prin care trec în această perioadă

Succesul grupului inițiat pe Twitter se datorează faptului că toți oamenii, dar mai ales cei aflați în risc crescut din cauza coronavirusului simt nevoia de a vorbi cu cineva, de a împărtăși greutățile prin care trec. Această perioadă a fost o adevărată provocare pentru multe persoane care se confruntă cu izolarea, dificultatea de a-și procura cele necesare traiului zilnic, pierderea locului de muncă și mai ales cu teama și sentimentul covârșitor al propriei mortalități. 

La acest tablou dezolant se adaugă zvonurile și știrile false care ne invadează și cresc sentimentul de frică. Aceste sentiment este amplificat la persoanele bolnave și vârstnice de cei care repetă, cu speranță,  că ”virusul îi ucide doar pe cei care au o boală cronică.” Vă puteți imagina ce simte o persoană din această categorie când percepe satisfacția și încrederea din glasul ”celor sănătoși”.

Sunt și persoane izolate de ani de zile în propriile case, imobilizate, cu dizabilități grave, care nu-și pot înfrâna un zâmbet atunci când îi aud pe cei din jur spunând că nu mai suportă izolarea. ”Unii spun că persoanele cu dizabilități îi pot învăța foarte multe pe cei sănătoși despre ce înseamnă să stai doar cu tine însuți. Mulți dintre noi am simțit abia acum teama că va trebui să ne descurcăm singuri, că vom fi pe cont propriu pe măsură ce epidemia avansează.”, arată scriitorul Andrew Pulrang pentru Forbes. Imaginați-vă ce simte o persoană cu dizabilități atunci când aude că i s-ar putea refuza testarea sau ventilatoarul, din cauza supraaglomerării din spitale sau epuizării materialelor medicale. 

Când ne vom întoarce la normalitate?

Una dintre întrebările de pe grupul  #HighRiskCovid19 , care ne preocupă, de altfel, pe toți, este când ne vom întoarce la viețile noastre normale. Dar, pentru persoanele cu boli cronice sau cu dizabilități normalitatea este inaccesibilă. ”Pentru oamenii bolnavi și cu dizabilități lucrurile nu sunt niciodată normale. După pandemie, va fi ncesesară o lungă perioadă ca să se refacă și să treacă de traumele și suferințele pe care le trăiesc acum.”, arată Alice Wong, fondator și coordonator la Disability Visibility Project. 

persoana in carucior

Aceasta este lecția pe care trebuie s-o învățăm cu toții din perioada pandemiei: lucrurile nu mai pot fi la fel după un astfel de eveniment traumatic. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții, să supraviețuim, iar apoi să construim o normalitate în care suntem incluși cu toții, în care cei bolnavi sau cu dizabilități sunt sprijiniți să se bucure de o viață mai aproape de ceea ce considerăm a fi normal. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Povestea emoționantă a Alexandrei, primul copil din România care a primit o inimă artificială. Și-a crescut singură frații după ce părinții au plecat în străinătate
Povestea emoționantă a Alexandrei, primul copil din România care a primit o inimă artificială. Și-a crescut singură frații după ce părinții au plecat în străinătate
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.