Arian este primul român care a dat statul în judecată și a câștigat în instanță schimbarea sexului în acte

Arian este primul român care a dat statul în judecată și a câștigat în instanță schimbarea sexului în acte
Ramona Jurubita
Marţi, 08.10.2024

Un bărbat transgender a dat România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că autoritățile din Cluj-Napoca nu i-au schimbat datele din actele de identitate românești, după ce și-a schimbat genul în actele din Marea Britanie. Tânărul are dublă cetățenie, britanică și română, așa că avea nevoie să își actualizeze și actele românești, printre care se numără și certificatul de naștere.

În 2008, când a plecat din România, Arian Mirzarafie-Ahi avea 16 ani. A obținut cetățenia britanică, dar a păstrat-o și pe cea română, căci încă are rude aici și până la urmă este țara în care s-a născut.

În 2017, și-a schimbat prenumele și formula de adresare din feminin în masculin. Abia în 2020 a obținut recunoașterea legală a identității sale de gen și a devenit bărbat în acte, așa cum își dorea.

În 2021 a solicitat autorităților administrative din România să îi echivaleze genul și prenumele din actele britanice în actele românești. Atunci a început coșmarul său, căci s-a lovit de un refuz categoric.

Arian Mirzarafie-Ahi stând într-un port, privind într-o parte, îmbrăcat în bluză albă și pantaloni colorați
Arian Mirzarafie-Ahi

Iubitul meu mi-a spus că este transgender și asta ne-a salvat relația

Arian Mirzarafie-Ahi, împiedicat de autoritățile române să trăiască așa cum simte

Cea mai mare provocare a fost schimbarea actelor din România, căci autoritățile i-au respins cererea și l-au forțat să trăiască cu două seturi de acte și implicit cu două identități diferite. În românia era văzut drept femeie, așa cum s-a născut, iar în Marea Britanie era acceptat ca bărbat, așa cum se simte și cum a devenit.

Autoritățile de la noi nu au dorit să-i modifice actele, în conformitate cu noul lui statut, dobândit în Anglia, așa că a trebuit să ia atitudine și să dea statul în judecată.

Pentru că refuzul autorităților române l-a pus într-o situați delicată, s-a văzut nevoit să apeleze la sprijinul Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a luat atitudine și a dat verdictul în cazul lui pe 4 octombrie 2024.

În plus, tânărul a avut parte de momente neplăcute pe Aeroportul din Cluj, unde s-a simțit luat peste picior de Poliția de Frontieră, care l-a luat la întrebări după ce a văzut că în actele din Regatul Unit figura ca bărbat și în cele din România era încă femeie.

„De obicei foloseam buletinul sau pașaportul să fie mai ușor. Mi-am dat seama la un moment dat după ce am început tranziția că s-ar putea să nu accepte buletinul sau să aibă niște întrebări. Am zis că e ok că iau și scrisoarea de la medic să le explic, a zis să mă întorc să mă vadă din profil, a întrebat lucruri intime, despre operații.”, a mărturisit Arian Mirzarafie-Ahi.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Accept Romania (@acceptromania)

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost în favoarea bărbatului transgender

Arian Mirzarafie-Ahi a obținut victoria, după ani de procese. Într-un final, Curtea Justiție a Uniunii Europene a transmis statului român că este obligat să îi echivaleze actele tânărului, deși Marea Britanie nu mai este în Uniunea Europeană.

Ba mai mult, Curtea Justiție a Uniunii Europene a stabilit că gestul autorităților române este în dezacord cu dreptul Uniunii. Potrivit unui comunicat oficial transmis de această instituție, refuzul unui stat membru de a recunoaște o schimbare a identității de gen legal dobândită într-un alt stat membru împiedică exercitarea dreptului de liberă circulație și de ședere:

„Curtea răspunde că o reglementare a unui stat membru care refuză recunoașterea și înscrierea în actul de naștere al unui resortisant a schimbării prenumelui și a identității de gen obținute în mod legal într-un alt stat membru, în speță Regatul Unit, este contrară dreptului Uniunii. Acest lucru este valabil și în cazul în care cererea de recunoaștere a acestei schimbări a fost efectuată după retragerea Regatului Unit din Uniune. Mai întâi, Curtea arată că schimbarea prenumelui și a identității de gen aflată la originea litigiului a fost obținută înainte de Brexit și, respectiv, în cursul perioadei de tranziție care a urmat Brexitului. Trebuie, așadar, să se considere că această schimbare a fost obținută într-un stat membru al Uniunii. Faptul că Regatul Unit nu mai este un stat membru al Uniunii nu afectează aplicarea dreptului Uniunii în acest caz.

Curtea explică în continuare că refuzul unui stat membru de a recunoaște o schimbare a identității de gen legal dobândită într-un alt stat membru împiedică exercitarea dreptului de liberă circulație și de ședere. Genul este, la fel ca prenumele, un element fundamental al identității persoanei. Divergența dintre identități care rezultă dintr-un asemenea refuz de recunoaștere creează dificultăți în dovedirea identității în viața de zi cu zi, precum și inconveniente majore de ordin profesional, administrativ și privat.”, au precizat judecătorii de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un comunicat de presă.

@stirileprotv.ro Decizie istorică pentru România în cazul unei persoane transgender. Curtea Europeană de Justiție a obligat statul român să îi acorde o nouă identitate lui Arian. #stirileprotvdeastazi #news #stiri #protv #stirileprotv ♬ sunet original - stirileprotv.ro

 

Acum, Arian Mirzarafie-Ahi este fericit că a obținut ce și-a dorit și că nu trebuie să mai ofere explicații suplimentare de fiecare dată când trebuie să-și prezinte actele. De acum va fi bărbat și pentru români și pentru englezi. În Marea Britanie nu s-a lovit de prejudecăți și chiar a reușit să își găsească un loc de muncă stabil și să se simtă acceptat de comunitate.

De pe Facebook-ul lui Arian Mirzarafie-Ahi aflăm că este profesor de biologie și că este gazda unui podcast la care se poartă discuții pe diverse teme ale acestui domeniu în care activează.

S-a născut băiat și acum e una dintre cele mai frumoase femei din lume. Cine e Valentina Sampaio

Surse foto: FacebookFacebook

Surse articol: StirileprotvStirileprotvJuridice

Articolul urmator »
Incepe quiz
Care e primul lucru pe care il observa barbatii la tine?
Care e primul lucru pe care il observa barbatii la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe