Atenție, români! Avertizare ANPC cu privire la cozonacul din comerț

Atenție, români! Avertizare ANPC cu privire la cozonacul din comerț

Alida Enache

Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis un avertisment care vizează toți iubitorii de cozonaci, prin intermediul unui comunicat.

„În preajma sărbătorilor, unele dintre preparatele considerate nelipsite de pe mesele românilor de pretutindeni sunt cozonacii. Dacă în trecut se punea un accent deosebit pe prepararea cozonacului în mod individual, ‘în casă’, astăzi, având în vedere dezvoltarea locațiilor tip patiserii, consumatorul apelează tot mai mult la serviciile acestora. Unul dintre motivele pentru care acesta preferă achiziționarea produsului din comerț în detrimentul variantei tradiționale se referă la faptul că reprezintă o variantă facilă, care scutește consumatorul de efortul preparării în sine. Cu toate acestea, cumpărătorul poate omite aspecte importante în ceea ce privește produsul”, conform comunicatului ANPC.

Imagine cu cozonaci înfoliați

Se pare că, în urma analizei a etichetelor mai multor cozonaci din comerț, s-a descoperit faptul că minunatele delicatese ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Multe dintre sortimentele de cozonac din comerț conțin E-uri periculoase care ar trebui evitate. Printre substanțele regăsite se numără și coloranții artificiali, precum E122, E123 sau E127, dar și tartrazina (E102). Ele au efecte dăunătoare și ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conțin.

”Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerț se constată existența unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul și să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanțele regăsite se numără și tartrazina (E102), coloranții artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare și care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conțin”, a transmis ANPC.

Președintele Autorității Naționale Pentru protecția Consumatorilor, Mihai Culeafă, sfătuiește consumatorii să fie atenție la etichetele produselor pe care doresc să le cumpere și să nu se lase păcăliți de ambalajul sau de aspectul cozonacilor.

”În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-și alege alimentele în funcție de ingredientele, dar și de indicațiile de pe etichetă, și anume data valabilității produsului, valoarea nutrițională, condițiile de păstrare, prezența alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului sau a spațiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului”, a precizat șeful ANPC.

De altfel, el mai atrage atenția și asupra lipsei etichetei pe anumite produse. Acesta sugerează că eticheta ar trebui privită ca pe un criteriu principal de selecție a produselor, mai ales în această perioadă, când târgurile de Crăciun își deschid porțile.

Citește și: Cum va fi vremea în vacanța de Crăciun și Revelion în România

Surse articol: Gandul, Newsbv, Stirileprotv

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Nu le mai dați acest desert copiilor! Ce spune chef Cătălin Scărlătescu despre dulcele iubit de milioane de români
Nu le mai dați acest desert copiilor! Ce spune chef Cătălin Scărlătescu despre dulcele iubit de milioane de români
Ai o relație toxică?
Incepe quiz
Ai o relație toxică?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.